Дар’я Свиридова: Масова реквізиція житлових будинків армією РФ є очевидним порушенням прав людини і має ознаки воєнного злочину

Топ-Новости
Дар'я Свиридова, юристка УГСПЛ

Масове вилучення приватних будинків і квартир окупаційною армією у Запорізькій області має всі ознаки воєнного злочину.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» заявила Дар’я Свиридова, правозахисниця, експертка коаліції «Україна. П’ята ранку».

Такі діяння окупантів можна кваліфікувати за статтею 8 Римського статуту (воєнні злочини), а також як порушення права на мирне володіння майном, яке захищається статтею 1 Протоколу № 1 до Європейської конвенції з прав людини.

«Потенційно в цьому випадку має місце як порушення прав людини, так і ймовірний склад воєнного злочину — незаконне масштабне привласнення майна цивільного населення, яке абсолютно не виправдано, на мою думку, будь-якою військовою необхідністю», — пояснила Дар’я Свиридова.

За Міжнародним гуманітарним правом, учасники міжнародного збройного конфлікту (тобто військові), можуть використовувати майно цивільних громадян, якщо в цьому є нагальна військова потреба. Однак ця норма не може поширюватись на РФ, оскільки країна-агресорка цей збройний конфлікт не визнає.

По-друге, реквізиція майна цивільних під час війни можлива за умови повернення цього майна або повної компенсації його вартості. Окупанти натомість позбавляють людей права власності на їхнє житло без жодних компенсацій.

«Це абсолютний склад воєнного злочину, порушення прав людини. Бо це необґрунтоване, безпідставне, незаконне, масове вилучення майна без будь-якої військової необхідності, без адекватних компенсацій, без будь-яких гарантій того, що це майно залишиться цілісним і може бути повернуто власникам», — вважає Дар’я Свиридова.

На її думку, така практика свідчить про більш системний воєнний злочин, який вчиняє РФ на всіх захоплених територіях, — змінення демографічного складу населення.

«Вилучення, експропріація, руйнування майна в тому числі застосовується окупантом для того, щоб витіснити місцеве населення і заселити території своїм цивільним населенням. Бо з військовими РФ можуть приїжджати члени їхніх родин, наприклад», — вважає правозахисниця.

Вона також дала рекомендації постраждалим, чиє житло захопили російські окупанти.

  • Центр журналістських розслідувань виявив близько 100 населених пунктів в одній лише Запорізькій області, в яких приватні будинки частково або повністю заселені військовими РФ. Інтерактивна мапа доповнюється.
  • Військовий аналітик Ігаль Левін вважає, що окупанти облаштовуються в населених пунктах, щоб використовувати житлову забудову як оборонні фортифікаційні пункти.