Українці у звітах FinCEN, «Сектант» та інші «друзі Криму» в Японії і доступ до публічної інформації в Україні

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 22 вересня 2020 року.

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ), видання BuzzFeed News і чотириста журналістів по всьому світу досліджували найбільшу в історії витік матеріалів фінансової розвідки США і на цьому тижні почали публікацію своїх досліджень звітів банків про сумнівні транзакції, які вони направляли структурі фінансової розвідки США – Бюро Мінфіну США по боротьбі з фінансовими злочинами, відмиванням брудних грошей і фінансуванням тероризму. Йдеться про підозрілі транзакції на 2 трлн доларів і, що важливо, – про те, як корумповані чиновники і олігархи обходять американські санкції.

Серед них – російські бізнесмени, які перераховують грубі гроші наближеним до Путіна особам: мільярдер Олексій Мордашов переказував кошти хрещеному батьку доньки Путіна – віолончелісту Ролдугину. Радник президента Путіна і зять покійного президента Єльцина Валентин Юмашев отримав 6 мільйонів доларів за якісь послуги від олігарха Алішера Усманова.

І ще багато інших цікавих історій про корупцію міжнародного масштабу. І мабуть не дивно, що у файлах фінансової розвідки США часто зустрічаються й прізвища українців. Перша публікація цього проекту в Україні вийшла у виданні Слідство.інфо, журналістки якого Анна Бабінець та Олена Логінова брали участь у міжнародному розслідуванні. У статті йдеться про транзакції експрезидента Віктора Януковича, олігарха періоду його правління Сергія Курченка, газового магната Дмитра Фірташа й лідерку партії Батьківщина Юлію Тимошенко. Анна Бабінець розповіла ЦЖР про деталі цього масштабного розслідування і про наслідки, які матиме опублікування його результатів.

***

Доступ до публічної інформації. Закон, що відкрив громадянам України доступ до суспільно значимої інформації, яку створюють носії владних повноважень, був прийнятий майже 10 років тому. Експерти медійники спостерігають значні проблеми із його застосуванням: чиновники безпідставно засекречують інформацію, або й без будь яких причин відмовляють у її наданні. Або взагалі ігнорують запити журналістів та активістів. Що робити у таких випадках? Скаржитись омбудсмену або йти до суду. Але експерти, з якими спілкувався Микита Панасенко, пропонують радикально змінити саму систему – створити спеціальний орган, який контролюватиме дотримання прав громадян на доступ до публічної інформації.

***

ЦЖР продовжує спецпроект «Друзі окупації Криму» – він знайомить із про агентами впливу Кремля у різних країнах, завдання яких – легітимізація спроби незаконної анексії Криму Росією, скасування санкцій за агресію проти України та зняття «кримського питання» зі світового порядку денного. Поки що ми дослідили тільки третину членів так званої міжнародної агенції друзів Криму. Але відгук, який розслідування отримало з Москви у вигляді гнівного листа Георгія Мурадова, представника окупованого Криму при президентові Росії до головного пропагандиста Дмітрія Кисельова із замовленням «розслідування» про нас, свідчить, що ми на вірному шляху. Дякуємо усім за підтримку наших зусиль і – продовжуємо.

Євгеній Лешан сьогодні привітається японською і розкаже про друзів Кремля у цій чудовій країні.