Кому дісталась кримська «хімія» Фірташа

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 31 травня 2022 року.

Сьогодні ЦЖР розкаже, куди дрейфує кримська хімія Фірташа – титановий та содовий заводи, які він остаточно вивів із української юрисдикції напередодні російського вторгнення. І ніхто в Україні тому не перешкодив.

Під ялинку 2022 року речники Group DF олігарха Дмитра Фірташа повідомили про продаж кримських активів «Юкрейніан Кемікал продактс» – колишнього Кримського титана. Продав, як ми встановили по свіжих слідах, хто знай кому, тобто, непрозоро та ще й з ознаками порушення антимонопольного законодавства, бо АМКУ, схоже, про продаж дізнався із нашого запиту.

Принаймні, тільки після нього вирішив дослідити, чи буде порушення, бо за дозволом на концентрацію ні продавець, ні покупець – «Русский титан» не звертались. І ясно чому – по-чесному він би його не мав отримати. Бо мало того, що Фірташ під санкціями РНБО і його активи начебто заблоковані, так ще й треба було б розкрити структуру власності покупця. А це міг би бути і сам Фірташ. Але ми знали, що рано чи пізно, а чиїсь вуха таки в цій мутній оборудці вилізуть. І довго чекати не довелося.

Подвижки у структурі управління і власності афільованих титанових компаній почались уже у лютому, а зараз відбуваються напрочуд цікаві процеси: кримський титановий і содовий заводи можуть опинитись у величезному хімічному холдингу, звідки вже видно ріжки любих друзів Путіна.

***

Відеоблог Микити Панасенка, який продовжує викривати російських пропагандистів, які йдуть на плечах російської армії на нашу землю, і ведуть проти українців інформаційну і психологічну війну.