Питання національної безпеки. Ефір від 9 липня 2019 року. Частина 1

Відео

В першій частині випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 9 липня 2019 року:

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) розробило та презентувало посібник «АБВ… Збройний конфлікт в термінах (путівник для України)», розроблений на базі Міжнародного гуманітарного права та українського законодавства, сформованого після 2014 року.

Абетка термінів війни, а це терміни Міжнародного гуманітарного права (МГП), якому Центр журналістських розслідувань останній рік приділяє дуже багато уваги: і в наших програмах, і сюжетах ми також намагаємося донести до широкої аудиторії необхідність знати і вживати терміни і поняття, якими оперує право війни – Міжнародне гуманітарне право. Особлива наша аудиторія – це законодавці та інші політики, яких ми переконуємо у необхідності бодай на 6 році війни гармонізувати українське законодавство із МГП і вживати його терміни. Хто аудиторія цього посібника і що у ньому найголовніше? Чи допоможуть ці знання українцям у інформаційній війні? В тому числі – у запобіганні міжусобиць, які розпалює не лише агресор, а й політики та їхні прибічники. Скандал з “ополченцями” у промовах Зеленського та Порошенка.

Про це у нашій студії – співавторка абетки Діана ДУЦИК, директорка Українського інституту медіа та комунікації.

Чим була спроба провести телеміст – передвиборчим піаром чи спецоперацією РФ?

Спецоперації з телемостом передувала скупка телеканалів Віктором Медведчуком та його партнером Тарасом Козаком. Є чутки про купівлю Інтера. Експансії РФ мав би завадити закон – крім заборони росіянам купувати прямо, не допустити опосередкованого захоплення простору.

Для цього треба зробити структуру власності і фінансування е-ЗМІ повністю прозорими. І такі проекти у Верховній Раді є. але один із них зп 6762 – уже два роки без руху, а другий 8494 – уже рік. Комітетом профільним схвалені, до порядку денного сесії включені, але в зал не йдуть.

Автор – Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, нардеп від Народного фронту і голова комітету у справах культури і духовності. Він зараз у Львові, веде виборчу кампанію, і ми записали перед ефіром його думки з цього приводу.