МінТОТ розробило посібник термінів збройного конфлікту на базі Міжнародного гуманітарного права

Новини
Фото: mtot.gov.ua

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) розробило та презентувало посібник «АБВ… Збройний конфлікт в термінах (путівник для України)», розроблений на базі Міжнародного гуманітарного права та українського законодавства, сформованого після 2014 року.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію міністерства.

Як зазначається, потреба у створені посібника виникла у зв’язку з тим, що інформаційне поле та медійний простір в Україні перенасичений різними, часом, діаметрально протилежними поняттями, думками та оцінками. Дискусії щодо тих чи інших термінів тривають до сьогодні. Це ускладнює розуміння ситуації – як в середині країни, так і за її межами, а також створює сприятливі умови для ворожих інформаційних впливів.

«МінТОТ вирішило ініціювати розробку посібника на допомогу в роботі як журналістів, громадських діячів, так і державних службовців та політиків. Україна сповідує європейські цінності, тому автори посібника орієнтувалися на Міжнародне гуманітарне право, яке ґрунтується на повазі до людини. Посібник містить роз’яснення термінологічної бази Міжнародного гуманітарного права, але також до нього включено й нову термінологію щодо збройного конфлікту й російської військової агресії. Важливо зазначити, що викладена в посібнику термінологія опирається на українське законодавство, сформоване вже після 2014-го року, та Міжнародне гуманітарне право», – сказав очільник МінТОТ Вадим Черниш.

Він висловив сподівання на те, що посібник допоможе усім, хто так чи інакше працює з інформацією, комунікує з українським суспільством, допомагає розібратися у складній термінології збройного конфлікту.

8b5c1540-a1ae-11e9-9b89-731f32e113d5