У Херсонській і Запорізькій областях окупанти затримують зарплату своїм ставленикам і тимчасово заборонили прийом на роботу нових «держслужбовців»

Новини
Андрєй Алєксєєнко (праворуч), в. о. голови окупаційного уряду Херсонщини. Фото з окупаційних пабліків

На тимчасово окупованих територіях Херсонської і Запорізької областей російські загарбники затримують виплату зарплат своїм ставленикам і попереджають про її суттєве скорочення. На тлі цього в. о. голови окупаційного уряду Херсонщини Андрєй Алєксєєнко заборонив приймати на роботу нових «держслужбовців» до кінця цього року.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як розповіли джерела ЦЖР на окупованих територіях півдня, загарбники останні місяці затримують виплату зарплати своїм підлеглим. На затримку скаржаться, зокрема, вчителі захоплених шкіл Каховського і Генічеського районів. За їхніми словами, окупанти не займаються й підвезенням дітей на навчання, тож батьки змушені самостійно займатися цим питанням. Також у школах погіршилася ситуація з харчуванням учнів.

«З вересня окупанти затримують абсолютно всі виплати і всім. Невідомо, коли люди отримають свої російські «пенсії», «матеріальну допомогу», коли виплатять зарплати працівникам окупаційних адміністрацій і інших бюджетних установ. Багатьох це сильно напружує, оскільки ціни в окупації на все постійно зростають, а з 1 жовтня загарбники попередили, що всім доведеться тепер платити за світло, воду і інші комунальні послуги, які досі були «безоплатними». Шара закінчилася», – сказали ЦЖР мешканці Новотроїцької громади Генічеського району.

Затримують окупанти виплату зарплат і медикам. А в Запорізькій області вони вже попередили, що відтепер зарплата у водія швидкої допомоги буде меншою на 10 тисяч рублів, а у фельдшера – на 20 тисяч рублів менше.

Тим часом в. о. голови окупаційного уряду Херсонщини Андрєй Алєксєєнко видав розпорядження про заборону прийому на роботу нових співробітників окупаційних органів влади області до 31 грудня 2023 року «в целях недопущения превышения расходов бюджета».

Як повідомляв ЦЖР, мешканці Каховки на Херсонщині скаржаться на затримку російських пенсій, соціальних виплат і хамство начальниці так званого Пенсійного фонду міста Олени Філіпчук, матері місцевого гауляйтера. Проблеми з виплатами визнають в окупаційній адміністрації Каховки, але, як завжди, обмежуються лише обіцянками все вирішити.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter