Друзья оккупации Крыма: противодействие Крымской платформе и думская кампания Мурадова

Расследования
Георгий Мурадов, крымский «вице-премьер», представитель «Республики Крым» при президенте РФ Фото: Youtube Millet

Коронавирусная пандемия заставила перейти на онлайн форматы даже пропагандистов из неформальной, но так называемой международной ассоциации «Друзья Крыма» (МАДК), которая наладила регулярные рейсы в оккупированный Крым политических туристов из Европы, Азии и Африки.

Но тут на горизонте появилась Крымская платформа — инициированная Украиной международная площадка для координации усилий стран-партнеров по деоккупации Крыма. Идея Крымской платформы вызвала у Кремля настоящую истерику, поэтому для противодействия ее созданию и легализации российского статуса Крыма были мобилизованы все пропагандистские ресурсы, включая и «друзей Крыма» из зарубежья. Несмотря на пандемию ковида и санкции ЕС, на полуостров возобновились визиты политических туристов.

Створена під орудою російського МЗС і фінансована із урядових фондів асоціація, за даними її куратора — Георгія Мурадова, «віце-прем’єра» Криму і представника окупованої автономії при президенті РФ, налічує 30 «національних клубів» у різних країнах світу. Центр журналістських розслідувань, щоправда, виявив традиційні для СССР приписки: з десяток «клубів» існують тільки на папері, точніше, на сайті асоціації. Але, можливо, то «сплячі проекти» глибокої заморозки, які мають відтанути у час Х.

Завдання МАДК — розхитування політики невизнання спроби РФ анексувати Крим і Севастополь, тиск на уряди країн, що її підтримують, задля скасування західних санкцій щодо Росії, а головна мета — зняття кримського питання зі світового порядку денного.

Голоси проти Кримської платформи

У липні «Грецький клуб друзів Криму» звернувся до президента Греції Катерини Сакелларопулу із закликом відмовитися від участі в саміті Кримської платформи.. Про це стало відомо із новини, яку поширило російське державне агентство ТАСС із посиланням на одного з лідерів грецьких «друзів Криму» Костаса Ісіхоса.

«Всі особи, які підписали цей текст, є членами «Грецького клубу друзів Криму», і ми закликаємо вас не бути присутньою на цьому саміті, тому що, говорячи простою грецькою мовою, ми всі розуміємо, що буде інституціоналізовано на саміті в Києві: буде зроблена спроба створити нову агресивну вісь Холодної війни євроатлантичних країн», – цитує Ісіхоса ТАСС.

Президентка Греції публічно не відповіла на звернення проросійської організації, водночас наразі немає і офіційного підтвердження про участь Греції у саміті Кримської платформи, хоча раніше грецький уряд інформував дипломатичним каналом про попередню зацікавленість участі.

Про діяльність грецьких друзів Кремля ЦЖР детально розповів у спецпроекті «Друзі окупації Криму». Скелет організації, як і в більшості інших «клубів», складають «колишні», ультраліві та ультраправі, які упродовж багатьох років, а то й десятиліть, провадять свою політичну і навколополітичну діяльність за підтримки Москви та її фондів. Приміром, Ісіхос Константінос (Isihos Konstantinos Iraklis), очільник грецьких «друзів Криму» — давній учасник комуністичного руху. У 2015 році, коли вибори у Греції виграла партія СІРІЗА (Коаліція радикальних лівих), недовго займав посаду заступника міністра оборони в уряді лідера партії Алексіса Ципраса.

Константінос Ісіхос Фото: Youtube Alex Mk

Від самого початку російської агресії проти України та ще до створення асоціації «Друзья Крыма» Ісіхос та його однопартійці активно включились у пропагандистську кампанію на користь Росії, часто відвідуючи окуповані території Криму і Донбасу. Тепер же у Костаса Ісіхоса нова тема — заклики не проводити і не підтримувати Кримську платформу, що активно тиражуються у російських ЗМІ. «Друзі окупації Криму» закликають Київ відмовитись від ідеї створення платформи для деокупації Криму, називаючи її небезпечною авантюрою.

Російський куратор «друзів» Георгій Мурадов, який займає посаду «віцепрем’єра» окупаційного уряду Криму та є його представником при президентові РФ, схоже, вирішив завершити свою кримську кар’єру і балотується до Державної думи РФ. Для агітації Мурадов активно використовує ресурси проектів, які він курує, та виголошує грізні антиукраїнські заяви. Він лякає учасників саміту Кримської платформи то Кримінальним кодексом РФ, то санкціями і потраплянням до «списку недружніх країн», а фізособам — покаранням у вигляді арешту активів та заборони в’їзду до Росії.

Для протидії Кримській платформі у Севастополі також пройшла конференція «Кримська реальність Росії проти «кримської платформи» України» за участі Мурадова, організована Інститутом країн СНД.

Шипи болгарської троянди

У червні окупований Крим відвідала група політичних туристів із Болгарії на чолі з Пламеном Мілєтковим, директором громадської організації «Євразійський інститут геополітики та економіки Святого Кипріяна».

Пламєн Мілєтков, голова Євразійського інституту геополітики і економіки (Болгарія) Фото: Youtube Millet Channel

Євразійським напрямком у болгарському русофільському русі опікується один зі спонсорів російської агресії на українському Донбасі — російський православний олігарх Костянтин Малофеєв. (детально про це — у матеріалі Болгарські «друзі Криму»: русофільська професура)

Пламєн Мілєтков — подільник професорів Івана Маразова і Вані Добрєвої. Він регулярно відвідує Крим ще з 2016 року, разом з Маразовим і Добрєвою брав участь у заснуванні Асоціації друзів Криму в 2017 році. Але, на жаль, досі не потрапив під українські санкції. Хоча про його візити до Криму українські дипломати добре знають від своїх болгарських колег.

«Ми хотіли приїхати в складі 40 чоловік. Я відправив в Крим список цих людей, були і ректори великих вузів країни. Але мені подзвонили з МЗС Болгарії, я приїхав на зустріч з міністром, а у нього — український посол. В руках тримає наші списки, запитує: «Хто подав списки на поїздку в Крим?» — скаржився Мілєтков російським журналістам.

Останню заяву Мілєткова про те, що Крим — російський, поширили чи не всі кремлівські медіа. Власне, заради таких заголовків і возить Росія до захопленого півострова іноземних політичних туристів.

Цього разу з Мілєтковим до Криму приїхали його заступник Александр Григоров, представники місцевого самоврядування Румен Стоянов, Радослава Ставрєва і Димитр Здравков, бізнесмен Мирчо Христов, учасниця об’єднання «Родолюбєц» Наталя Дєрєвєнская, співачки Сабіна Донєва і Яніца Стамєнова, а також представники асоціацій виробників ефіроолійної галузі Димитр Арнаудов і Христо Ніколов.

Такий дивний набір туристів пояснюється просто: їх привезли на фестиваль «Розафест» у селі Кримська Роза. Офіційно це фестиваль болгарської культури. Тому на нього і привезли співачок з Болгарії. А дотичним чином цей фестиваль має рекламувати ефіроолійну галузь окупованого Криму.

Тому разом зі співачками привезли й двох представників ефіроолійної галузі Болгарії. І не лише привезли, а й підбили підписати якийсь дивний тристоронній договір між так званою Федеральною державною бюджетною установою науки «Науково-дослідний інститут сільського господарства Криму», Національною асоціацією виробників ефірних олій Болгарії та — з якоїсь радості — Громадською організацією «Центр Болгарской культуры имени Ивана Вазова».

Очевидно, що цей договір жодних практичних наслідків не матиме — ну хіба що привезуть чергових співачок на черговий фестиваль. Але болгарські ефірні оліярі Димитр Арнаудов і Христо Ніколов на власні місця у санкційних списках вже заслужили. І їхня ефірна асоціація — теж.

Зазначимо, що візит до Криму болгарський діячів оплачувався Москвою, адже кошти на проведення Розафесту виділив фонд президента Росії. Грант на проведення Форуму потягнув на 1 млн 860 тисяч рублів. Причому, грантове спрямування цього проекту вказане як «развитие общественной дипломатии и поддержка соотечественников». Тобто, спрямування цього кримського фесту троянд відверто орієнтоване на закордон, що й підтверджує його пропагандистську природу.

Грецький салат

12 червня до Криму завітала група політичних туристів з Греції — для участі у науково-практичній конференції «Кримський міст. Греки (народна дипломатія в дії)»

Державний кордон України цього разу порушили голова «Всегрецького руху російсько-грецької дружби» Іоанніс Коцаілідіс і його заступник Георгіос Іосіфідіс, а також викладач Вищої школи факультету професіоналів м’яса при міністерстві сільського господарства Греції Іліас Аліханідіс.

Георгіос Йосіфідіс, заступник голови Всегрецького руху російсько-грецької дружби Фото: Youtube Мир Info

Ну, таке: як не трояндові професіонали, так м’ясні. А росіянам мало ультралівих та ультраправих проросійських партій у Греції — вони створили ще й окремий русофільський рух, за прикладом тієї ж таки Болгарії.

Але й це не все. В Севастополі 21 травня відбулася міжнародна конференція «Чорноморське питання в фокусі світової політики. До 150-річчя Лондонській конвенції 1871 року». Кошти на проведення конференції — 1 млн 270 тисяч рублів — виділені з російського Фонду президентських грантів на розвиток «громадянського суспільства».

Учасниками конференції стали вчені-політологи з декількох країн Європи.

Зокрема, керівник аналітичного центру «Євроконтинент» П’єр-Емануель Томанн з Бельгії виступив з хитромудрою доповіддю «Росія і Європа: проблеми і перспективи розвитку європейської геополітичної конфігурації з XIX століття до наших днів», у якій розповідав про підступну роль США, які нібито намагаються розсварити країни світу.

П’єр-Емануель Томанн, політолог, Бельгія Фото: Youtube Севинформбюро

А швейцарський професор Александр Ламберт пропонував змиритися з тим, що «англо-американський світ» має поступитися Азії — тобто, авторитарним режимам Росії і Китаю.

Що характерно, П’єр-Емануель Томанн є доктором Французького інституту геополітики. Цікаво, чи не тиснуть цій державній установі Франції демонстративні акції їхнього професора на підтримку російської окупації Криму? Політика невизнання ЄС? Ні, не чули.

Втім, і сам Французький інститут геополітики є партнером франко-російської торгово-промислової палати та чотирьох російських державних університетів. Мабуть, там вважають, що академічне середовище — поза політикою. Наївні…

І що характерно: окупований Крим потерпає від Ковіду, Севастополь день у день б’є рекорди з захворюваності, але пропагандистські візити іноземних делегацій на фестивалі та інші масові заходи ніхто не скасовує. Бо для окупантів гарна пропагандистська картинка завжди була важливішою за здоров’я й життя кримчан.