Распиаренный и некрымский. Что известно о «Конвое» Аксенова-Пригожина

Расследования
Скриншот с видео, опубликованного в telegram-канале отряда «Конвой»

Подразделение так называемых «аксеновцев» — разведывательно-штурмовое подразделение «Конвой» входит в «батальон «Ливадия», уже второй добробат, созданный гауляйтером Крыма Сергеем Аксеновым. Первым был так называемый «казачий штурмовой батальон «Таврида» во главе с доверенным человеком Аксенова — атаманом «Черноморского казачьего войска», предателем Антоном Сироткиным. Кто командует батальоном «Ливадия», неизвестно, но на видео российских пропагандистов легко узнать боевика Константина Пикалова с позывным «Мазай», человека особенно приближенного к владельцу ППК «Вагнер» Евгения Пригожина.

Как юридически легализованы эти подразделения, которые, если верить пропагандистам, сражаются на самом передке оккупированного юга? Какой статус у их бойцов действительно ли это частная военная компания Аксенова по образцу ЧВК «Вагнер»?

Гауляйтер окупованого Криму Сергій Аксенов багато разів заявляв, що на півострові успішно створено добровольчі батальйони для участі в російській війні проти України. Центр журналістських розслідувань розповідав про так званий «казачий штурмовий загін «Таврида», а також про батальйон «Ливадия», інформації про який у відкритому доступі зовсім обмаль.

Нещодавно в медіа пронеслась хвиля публікацій про начебто нову «ПВК «Конвой», яку створив і фінансує Сергій Аксенов, а командують нею люди Євгенія Прігожина. Давайте розберемося що це за підрозділ, довкола якого стільки інформаційного шуму, плутанини та піару Аксенова.

Що таке «Конвой»?

Вперше назва підрозділу «Конвой» прозвучала у репортажі кореспондентки каналу «Россия 24» Ольгі Курлаєвой. Вона ж ввела у вжиток пропагандистів назву для кримських добровольців — «аксьоновци», за аналогією з «кадировцями». У лютому Курлаєва зробила перший великий репортаж з бліндажів «Конвоя», зазначивши, що цей розвідувально-штурмовий підрозділ входить до  складу згаданого нами батальйону «Ливадия».

Скріншот з репортажу «Россия 24» з позицій підрозділу «Конвой»

У репортажі жодного разу не прозвучало, в якому районі бойових дій воює  «Конвой». Однак у його телеграмі прямо написано, що їхня зона відповідальності — Херсонська область. Про передовий рубіж на Херсонщині пишуть і на підконтрольному Аксенову каналі «Крым 24».

При цьому ще у січні 2023 гауляйтер окупованої частини Запорізької області Євген Балицький повідомляв, що кримський батальйон «Ливадия» знаходиться на Запорізькому напрямку, вже пройшов бойове злагодження і мало не воює.

На відео від 2 лютого, якщо вірити допису в телеграм-каналі підрозділу, коригування артилерії проводили бійці групи «Кутуз», що входить до складу «Конвою».  На відео бачимо обстріл правого берега Дніпра з району Голої Пристані, острова Круглик.

Скріншот з відео, опублікованого у telegram-каналі підрозділу «Конвой»

Можна припустити, що так званий добровольчий батальйон «Ливадия» може мати кілька підрозділів, одні присутні на Запоріжчині, інші — на Херсонщині. Однак такого добробату «Ливадия» як юридичної особи в російському реєстрі не існує.

Той же Балицький зареєстрував свій так званий батальйон імені Судоплатова як «государственное унитарное предприятие».  Аксенівський «казачий штурмовой батальйон «Таврида» легалізований як козаче формування — тут на Росії є спеціальне законодавство. Як же тоді легалізований добробат «Ливадия», з ким його бійці підписують контракти і як його допустили на лінію фронту?

Єдине документальне свідчення про спосіб легалізації «Ливадии» знаходимо в документах, опублікованих в телеграм каналі «Конвоя». Це скріни шаблонів запитів, які родичі добровольців мають подати у військомат, аби отримати підтвердження їхньої участі у бойових діях.

Головну інформацію знаходимо у «Роз’ясненні для родичів добровольців щодо отримання довідки з військового комісаріату». Тут є офіційна назва цього так званого батальйону»аксенівців» — це 30-й загін БАРС «Ливадия».

PDF

Що таке БАРС? Це «боевой армейский резерв страны». Саме на базі БАРСу губернатори субʼєктів російської федерації формують і оснащують так звані «батальйони добровольців».  А формувателем БАРС-30 «Ливадия», як вказано в документі,  є 150 Ідрицько-Берлінська ордена Кутузова другого ступеню мотострілецька дивізія, яка дислокується в селищі Персіановському Ростовської області.

Саме документами дивізії підтверджується участь «аксенівців» у війні проти України,  хоча сам батальйон до складу дивізії не входить. А доброволець БАРС не є військовослужбовцем російської армії — формально він перебуває в запасі і є резервістом.

Але саме з БАРСом резервісти і підписують контракт. Однак про легалізовану через 30-й загін БАРС «Ливадию» пропагандисти майже не згадують — увесь піар Аксенова і «аксенівців» крутиться довкола «Конвою». І це не даремно.

Пітерський «Конвой» Пікалова — «Мазая»

У російському державному реєстрі юридичних осіб знаходимо «Конвой», і навіть два:

ТОВ «Військово-охоронна компанія «Конвой» (ИНН: 4712026246) і його засновник — однойменне Санкт-Петербурзьке козаче товариство (ИНН: 7802236677). Обидва існують з 15 січня 2015 року, причому, у ТОВки чималенький статутний капітал — 100 мільйонів російських рублів. Юридичні адреси — у Санкт-Петербурзі.

Обома юрособами керує Константін Пікалов (ИНН: 781491227404). Він — наближений до Прігожина «вагнерівець» з позивним «Мазай» і досвідом бойових дій на території декількох країн. Він дає інтерв’ю пропагандистам з відкритим обличчям і саме його називають командиром начебто кримського підрозділу «Конвой».

Константін Пікалов, «вагнерівець», командир підрозділу «Конвой». Фото: Россия 24

Вперше про Пікалова — «Мазая» стало відомо після спільного розслідування видань Bellingcat та Insider у 2020 році. Він описується як найважливіша російська фігура в Центрально Африканській Республіці, і нібито він єдиний, хто може спілкуватися з Прігожиним на рівних.

За даними джерела «Важных историй», добровольці «Конвою» підписують два контракти: один з Міноборони (що не зовсім так), а другий з «Конвоєм».

На нашу думку, один контракт «аксенівці» підписують з «Конвоєм», але не кримським (такої юрособи не існує), а з пітерським, з «прігожинсько-пікаловською» юридичною особою. А другий — з БАРСом, який дозволяє їм мати гарантовані виплати у разі поранення чи смерті, а також обіцяну Аксеновим ділянку землі у Криму. Адже для того, щоб взяти участь у війні, контракту з приватною військовою компанією — замало.

Відтак, з доступної на сьогодні інформації випливає такий розклад:

безпосереднє формування, злагодження і командування підрозділом лежить на пітерській компанії «Конвой» і її керівнику Константіну Пікалову. Фінансування і всебічне забезпечення організовує кримський гауляйтер Сергій Аксенов. Легалізація відбувається через БАРС, а доступ підрозділу в зону бойових дій забезпечує 150-та мотострілецька дивізія.

Некримський «Конвой»

Скільки усього добровольців в «Ливадии» та розпіареному «Конвое» і чи насправді він сформований із кримських добровольців? Два місяці тому з’явилось відео шикування кількох десятків бійців перед Аксеновим. Чи  всі вони з «Конвоя», або ж тут є ще й люди з  інших підрозділів «Ливадии» або й «Тавриды» — невідомо. Але для батальйону, як розуміємо, малувато буде.

Скріншот з відео, опублікованого у telegram-каналі підрозділу «Конвой»

Євгеній Лешан, лейтенант ТрО,  а в мирному житті — розслідувач та військовий оглядач ЦЖР переглянув і проаналізував усі пропагандистські відео про «Конвой» та «аксенівців» і надав свою експертну оцінку інформації,  поширеній різними медіа.

«Батальйон — це умовно від 400 до 600 одиниць особового складу. Три-пʼять рот плюс підрозділи управління. Водночас, за наявними відео важко назвати реальну чисельність «Конвоя». Відео шикування перед патроном підрозділу Сергієм Аксеновим зроблено дрібною нарізкою, середніми і крупними планами, спеціально, щоб не показати реальної картини. Але на тому відео не менше роти точно. На показаних в відео навчаннях бере участь не більше взводу, тобто десь до 30 людей», — говорить Лешан.

Євгеній Лешан, лейтенант ТрО, розслідувач та військовий оглядач ЦЖР. Фото: investigator.org.ua

У численних відео з телеграм-каналу «Конвоя» фігурують здебільшого одні й ті ж люди. Їхні обличчя завжди сховані за балаклавами, але можна побачити позивні на обмундируванні, які повторюються: «Будда», «Майский», «Белгород», «Кзбар» та інші.

Кримчан серед них виявилось зовсім мало, принаймні, на відео ми знайшли усього двох — із Сімферополя і Золотого поля Кіровського району.

Бійці, які передають вітання у Крим.  Скріншот з відео, опублікованого у telegram-каналі  «Конвоя»

Перейдемо до медійних персонажів «Конвоя». Найбільше в роликах та ефірах світиться соратник Пікалова  Васілій Юрьєвіч Ящіков (ИНН: 070303126342), позивний «Ящік».  Донедавна він був серед співзасновників «Санкт-Петербургского городского казачьего общества «Конвой», яке, у свою чергу, є засновником компанії «Конвой».

Васілій Ящіков (ИНН: 070303126342), позивний «Ящік», медійна особа у «Конвої». Скріншот з відео, опублікованого у telegram-каналі підрозділу

«Чужие тут не ходят. За спинами добровольцев крымской «Ливадии» не одна спецоперация. Многие стали братьями по оружию еще в Донбассе. 90 % все с 2014 года, здесь люди с крымских событий, с «русской весны», — говорить Ящиков.

Сам він теж не кримчанин, а родом з Кабардино-Балкарії, місто Майський. Щонайменше з 2002 року жив у Пітері, де намагався стати підприємцем — торгував м’ясом через свою вже ліквідовану фірму «Ящик і К». Пробував зайти у будівництво, але нічого не вийшло, підприємства закрив і став казаком. Офіційна легенда про назву підрозділу «Ливадии» — «Конвой» пов’язана саме з Ящіковим: начебто його предок був у імператорському конвої в Лівадійському палаці і  сережка у вусі бойовика— саме від нього.

Пікалов та Ящіков — єдині медійні особи з «Конвою». Але у численних відео, опублікованих на сторінках формування, можна знайти людей, обличчя яких забули заблюрити. І ми їх ідентифікували.

Максим Пєров, найманець «Конвою». Фото: ВКонтакте

Максим Пєров родом  із Красноярська. Закінчив Санкт-Петербурзький військовий інститут внутрішніх військ МВС Росії. У 2010 році служив у військовій частині 44892 у Краснодарському краї. На одній з його сторінок в соцмережах є фото 2016 року, де Пєров стоїть з російським полковником на фоні  пейзажу, що нагадує близькосхідний.

Максим Пєров, найманець «Конвою». Фото: ВКонтакте

Цілком ймовірно, що Максим Пєров брав участь у сирійській кампанії. Тож можна припустити, що він є інструктором у «Конвої». Принаймні, поводиться він відповідно: обличчя не приховує, поводить себе впевнено та розкуто, на одному з відео роздає поради молодим бійцям.

Міхаіл Колєсніков, боець «Конвою». Фото: ВКонтакте

На цьому фото ми ідентифікували Міхаіла Алєксандровіча Колєснікова. Він також не з Криму, а із Сиктивкара, республіка Комі. З 1999 по 2001 рік служив у 186 -му окремому центрі РЕБ у Мурманську. Пізніше працював в охоронній компанії.Воює проти України з перших днів російського вторгнення. Був на Харківському напрямку,  зробив на пам1ять знімок біля в’їзду в Ізюм, але звідти йогго та інших окупантів прогнали Збройні Сили України. Тепер Колєсніков, схоже, на Херсонщині.

Міхаіл Колєсніков, боєць «Конвою». Фото: ВКонтакте

Отже, керівництво так званого «кримського» підрозділу «Конвой — російське, пов’язане з ПВК «Вагнер». Служать у ньому здебільшого росіяни. Кримчан, які служать в БАРС-30,  поки що нам ідентифікувати не вдалося, але ми продовжуємо пошук.

Підготовка і оснащення

Тепер поговоримо про оснащення «Конвою», їхню підготовку та облаштування на «переднєм рубєже», як стверджують пропагандисти. За легендою, штабний опорний пункт, який демонструвала пропагандистка Курлаєва,  знаходиться на глибині у 5 метрів під трьома накатами землі і бетонними плитами. Виникає питання: як можна на такій глибині, ще й на передньому краї, де все видно і прострілюється, збудувати таке укріплення, провести туди електрику і навісити таку кількість електроприборів?

Штабний опорний пункт «Конвою». Фото: Россия 24

«Там не чути генераторів, це відзначає російська кореспондентка. При тому що вони використовують дуже велику кількість електрики — в них чи не в кожному приміщенні обігрівач УФО працює! Тобто вони підключилися до якоїсь електромережі. А поблизу лінії бойового зіткнення, як правило, всі лінії електропередач розбиті. Та й командний пункт заглибити на 5 метрів і накрити бетонними плитами, не привертаючи увагу української артилерії, просто неможливо. Бо це серйозне будівництво, з залученням будівельної техніки. Отже, вони стоять десь далеко від лінії фронту», — робить висновок Євгеній Лешан.

Зверніть увагу на цей скріншот: позаду Ящикова, який начебто стоїть у бліндажі на п’ятиметровій  глибині,  із входу в укріплення вільно падає світло!

А ще в кімнаті, де Курлаєва бере інтерв’ю у «Мазая», в кадр  раптом потрапляє склопакет. Навіщо  там вікно? Може бліндаж не такий вже і глибокий і не на такому вже і передку?

Штабний опорний пункт «Конвоя». Фото: Россия 24

На каналі «конвойців» є ще три відео, в яких вони розповідають про свій побут, ці позиції вони називають своїми новими рубежами. Геолокалізувати їх важко — пропагандисти все ж таки намагались не світити місцевість. Ясно тільки, що це старі соснові насадження, які є, приміром, у  лісництвах Запорізької області.

Штабний опорний пункт «Конвою». Фото: Россия 24

«На цих відео «Аксеновці на нових рубєжах» вони вільно ходять лісом, в них стоїть невкопана техніка. Тобто, наш вогонь їм не загрожує — ні зі стрілецької зброї, ні з мінометів, ні з артилерії. Значить, вони як мінімум за 5–10 кілометрів від передової», — вважає Євгеній Лешан.

«Конвоївці» дуже хизувалися своїм триденним тренуванням, з якого зробили цілий серіал роликів. Місцевість дуже схожа із полігоном, який з 2014 року використовує  126-а бригади берегової оборони ЧФ у Перевальному. Там вони і стріляли, і штурмували, і окопувалися, і їздили на «мотолизі». Знято і змонтовано круто, але чи говорить це про належну бойову підготовку штурмового підрозділу?

«Щодо озброєння — це стандартне озброєння легкої піхоти. Автомати, кулемети, гранатомети, ПТРК, снайперська зброя, аеророзвідка, автомобілі, якийсь кунг стоїть. «Конвой» називають розвідувально-штурмовим підрозділом. Ну, розвідка — так, може бути, але штурмові операції з такою кількістю і з таким озброєнням — хіба що дуже локального характеру», — пояснює Лешан.

Фото з telegram-каналу підрозділу «Конвой»

У повідомленнях пропагандистів не раз звучало, що у «Конвоя» буде навіть власна бронегрупа. На фото начебто з з донецького полігону бачимо бійців «Конвою» на різних танках.

«Зокрема на танку «Армата», що виглядає як мінімум смішно. Це більше схоже на екскурсію, ніж на підготовку танкістів. А, і ще вони хваляться саморобним одноствольним «Градом». Я не знаю, що смішніше: те, що вони стару технологію «Град партизан» називають власним винаходом, чи те, що той «Град» стоїть серед дерев, звідки стріляти просто неможливо. У Криму ж там теж тренування зі стрілецької зброї, лісові переходи і штурми, якась МТЛБ для них катається, відіграє роль ворожої техніки. Все це виглядає дещо по-ділетантськи», — каже Лешан.

Отже, що маємо у підсумку. Сучасне озброєння, комфортні бліндажі,  численні намагання пропагандистів, підконтрольних Аксенову, героїзувати бійців «Конвою». От тільки жодних підтверджень, що вони дійсно виконують штурмові та розвідувальні задачі на «пєрєднєм рубєжє» ми так і не побачили.