Фальсифицированая «Каховка» для Путина. Как оккупанты по третьему кругу отжимают украинский бизнес на Херсонщине

Расследования
ООО «Тройка» в Каховке. Фото: facebook.com/VodaKakhovka

Шестилитровые бутыли с минеральной водой «Каховка» на следующий день после подрыва россиянами Каховской ГЭС оккупанты с «барской руки» раздавали в Ивановской громаде Генического района. «В первую очередь отправили ее в социальные объекты и малообеспеченные семьи», — гордо отчитался депутат российской Госдумы Игорь Кастюкевич.

Пляшка з цією ж мінералкою стояла на столі біля президента РФ Владіміра Путіна під час його незаконного візиту на Херсонщину в квітні цього року, коли він зустрічався з командуванням угруповання окупаційних військ «Днепр» на території захопленої бази відпочинку на Арабатській стрілці

Путін дарує ікону у штабі «Днєпр», поряд пляшка мінеральної води «Каховка». Фото: kremlin.ru

Пляшку води «Каховка» придбав і один із головних російських пропагандистів Владімір Соловйов, коли 9 червня 2023 року у супроводі гауляйтера міста Володимира Леонтьєва заїжджав до віджатого у Новій Каховці супермаркету «АТБ».

Російський пропагандист Владімір Соловьйов купує пляшку мінеральної води «Каховка» в окупованій Новій Каховці. Фото: скріншот відео

Як виявилося, Путіну і його пропагандисту всучили контрафактну воду, котру виробляють на віджатому у його законного власника підприємстві – каховському ТОВ «Тройка». 1 червня цей завод віджали вже втретє і новими його «хазяєвами» стали мешканці Бахчисарая з окупованого Криму. 

Як окупанти один у одного чужий завод віджимали

«Останній раз підприємство захопили 1 червня. Туди приїхали біля десяти російських військових, усе навколо оточили і заявили, що керівництво тут знову змінюється. З ними були якісь чоловіки у цивільному, які сказали, що всі питання по діяльності заводу тепер до них. Вони вигнали майже всіх працівників і почали випускати воду власними силами», — розповів ЦЖР Руслан Романенко, директор і власник каховського ТОВ «Тройка», яке до повномасштабної війни випускало мінеральну воду «Каховка».

Руслан Романенко, директор і власник каховського ТОВ «Тройка». Фото з соцмережі

За його словами, після захоплення окупантами влади в Каховці 1 квітня 2022 року він більше не має доступу до свого підприємства. 

Інформацію про нових «хазяїв» підприємства ЦЖР підтвердили мешканці Каховки. 

«1 червня підприємство «Тройка» захопили кримчани з Бахчисарая – геть молоді хлопці. Казали, що це відбувалось під егідою «губернатора» [Херсонщини Володимира Сальдо]. Попередніх «власників» заводу звільнили нібито за неефективне керівництво. Але, судячи з усього, нові «хазяєва» з Бахчисарая теж нічого не тямлять у виробництві води», — сказали вони.

Як звати нових «керманичів» ТОВ «Тройка» і ким вони є, у Каховці не знають: окупаційна влада нікому не повідомляє таких деталей. Однак із високою долею вірогідності можна припустити, що мова йде про зареєстроване 10 квітня 2023 року в Бахчисараї ООО «Херсонские напитки №1».

Херсонские напитки №1 з росреєстру

 

Саме цьому підприємству гауляйтер Каховки Павло Філіпчук дякував за надання 10 тонн питної води жителям Херсонщини після підриву росіянами Каховської ГЕС.

Мінеральна вода «Каховка», яку роздавали представники «Единой России» в окупованому смт Іванівка Генічеського району. Фото з окупаційних пабліків

«Херсонские напитки №1» підприємство не просте. Його директором є Нєстєров Дмітрій Валєрьєвіч, а засновником – ООО «Шалом», створене в Краснодарському краї РФ зовсім нещодавно, 2 липня 2020 року. Серед засновників ООО «Шалом» — Валерій Гінсбург, член проросійського незаконного збройного формування «Оплот» і активний учасник акцій «Антимайдану». Його свого часу затримала СБУ, але пізніше звільнила під час обміну утримуваними особами. Інші засновники – російський пропагандист Константін Книрік і Юрій Фєдін, гендиректор ООО «Медиагрупп «Ньюсфронт».

Усі ці близькі до «героїв русской вєсни» місцеві ділки мають досвід фальсифікації мінеральної води відомих українських брендів у тимчасово окупованому Криму та були героями розслідування ЦЖР «Пити подано: фальшива мінералка для Криму».

Втім, досвідчені фальсифікатори мінеральної води з Криму далеко не одразу отримали доступ до каховського ТОВ «Тройка».

Лінії з виробництва мінеральної води на ТОВ «Тройка». Фото: facebook.com/VodaKakhovka

Від соратника Губарєва до місцевих зрадників

За словами директора і власника ТОВ «Тройка» Руслана Романенка, перше захоплення підприємства відбулося наприкінці весни – на початку літа 2022 року. 

«З першого дня повномасштабної війни я не був у Каховці, тож виробництво води ми призупинили. Пізніше я просив підлеглих повитягати електроніку з устаткування і викинути його в Дніпро. Однак вони побоялися, бо за підприємством після призначення Павла Філіпчука гауляйтером Каховки почали ретельно стежити окупанти. Росіяни навіть погрожували розправою тим, хто наважиться пошкодити моє ж обладнання за моїм наказом», — розповів він.

Мешканці Каховки доповнили, що бачили як навесні 2022 року до ТОВ «Тройка» приїжджали російські військові разом із Павлом Філіпчуком і вимагали сплачувати їм гроші. А згодом на підприємстві з’явився перший «директор», призначений окупаційною владою міста.

«Це був механік ТОВ «Тройка» Віталій Стороженко, який злив усю інформацію про підприємство Павлу Філіпчуку і той його за це призначив там керувати. Одного дня Віталій Стороженко просто зібрав працівників у кабінеті директора і заявив, що тепер буде тут «управляющим». Його в колективі ніколи не любили, він завжди вилизував начальство і лише завдяки цьому тримався на своїй посаді, бо сам дуже недалекий і працювати ніколи не любив. Але «керувати» йому довелося недовго: за пару місяців окупанти Стороженка вигнали і призначили нового «директора», — сказали ЦЖР мешканці Каховки.

Віталій Стороженко з дружиною. Фото з соцмережі

Головним «смотрящим» за захопленим ТОВ «Тройка» та іншими підприємствами Каховки (зокрема, ПрАТ «Чумак») в перші місяці окупації був Євгеній Орлов, соратник Павла Губарева, екс-посадовець так званої «ДНР». Він займався розграбуванням складів, призначенням нових «керівників» і організацією роботи віджатих у законних власників підприємств. Однак влітку 2022 року через конфлікт з кураторами з російського ФСБ його відправили «на підвал» у Новій Каховці.

Євген Орлов. Фото з окупаціних пабліків

Після механіка Стороженка новим керманичем захопленої «Тройки» став Занахадінов Борис Володимирович, 31 жовтня 1968 р. н., уродженець Росії.

Борис і Ольга Занахадінови. Фото з соцмережі

Разом із Борисом Занахадіновим підприємством керував також Коваленко Віталій Вікторович, 2 лютого 1971 р. н., який з 2019 року очолює підприємство споживчої кооперації «Каховський ринок» Херсонської облспоживспілки і зареєстрував його в російському державному реєстрі.  

Під їхнім «керівництвом» підприємство з випуску мінеральної води «Каховка» отримало назву ООО «Нордстед» — саме так воно зазначено на етикетці пляшки, яка стояла на столі у Владіміра Путіна на Арабатській стрілці в квітні 2023 року. Насправді ж офіційна назва підприємства за даними з російського реєстру юридичних осіб – ООО «Нордстелл». Недостовірні дані виробника на етикетці за російським законодавством є дуже серйозним порушенням. Та, скоріш за все, окупанти таким чином просто намагалися приховати дані про підпільне виробництво фальшивої води «Каховка».

Нордстелл з росреєстру

 

«Ми самі дивувались, чому на етикетці вони пишуть «Нордстед», хоча саме підприємство зареєстрували як «Нордстелл». Але розібратися в усьому цьому було майже неможливо. Бо над Борисом Занахадіновим і Віталієм Коваленком стояли невідомі нам росіяни, які навіть не показувалися на ТОВ «Тройка». Це була піраміда, членів якої ми не знали і ніколи не бачили. Через захоплене підприємство пройшли навіть дуже відомі в Каховці люди. Засновниця знаної в місті асоціації ОСББ Лілія Мартинова теж встигла покерувати ООО «Нордстелл» разом із Занахадіновим, але, мабуть, швидко зрозуміла, що тут справи кепські і кудись втекла. Її бачили багато людей, вона там працювала разом із Борисом Занахадіновим», — розповіли мешканці Каховки.

Етикетки фальсифікованої мінводи «Каховка» від ТОВ «НОРДСТЕД». Фото: investigator.org.ua

Сама ж Лілія Мартинова свою причетність до роботи захопленого ТОВ «Тройка» заперечує, але якось непереконливо.

Лілія Мартинова. Фото з соцмережі

Як підтвердив власник ТОВ «Тройка» Руслан Романенко, нові «господарі» підприємства 1 червня цього року вигнали Бориса Занахадінова і Віталія Коваленка, тож ООО «Нордстелл» уже не має відношення до виробництва контрафактної мінеральної води «Каховка». 

«Я чув, що нібито до нових «хазяєв» ТОВ «Тройка» знову має відношення Євгеній Орлов з «ДНР». Принаймні, його прізвище не раз чули останнім часом на підприємстві. Можливо, йому вдалося віджати завод знову. Але підтвердити цю інформацію я не можу», — сказав Руслан Романенко.

За схожою схемою окупанти захоплювали й інші відомі підприємства на Херсонщині. Приміром, ПрАТ «Чумак» вони передали в так зване тимчасове управління створеному 13 липня 2022 року ООО «Олива Групп» з Сімферополя. Відповідальним за цей процес росіяни призначили колаборанта Ігоря Семенчева-молодшого, заступника голови окупаційної адміністрації Херсонщини з майнових, торговельних відносин і промислової політики.

Зареєстрували в російському реєстрі і відоме своїми спиртними напоями ПрАТ «Дім марочних коньяків «Таврія» з Нової Каховки. А відома в Каховці перукарня, яка працювала як приватне підприємство «Чарівний чоловік» у російському реєстрі юридичних осіб 17 квітня 2023 року з’явилася під назвою ООО «Волшебный мужчина». 

Однак усі ці зміни не дозволили відновити роботу захоплених і незаконно зареєстрованих у РФ підприємств. Та й задачі такої окупанти навіть і не ставили. Обладнання «Чумака» окупанти попросту розікрали і понівечили, виробництво коньяка в Новій Каховці давно зупинили, та й стригти перукарям «Волшебного мужчины» майже нікого – більшість їх клієнтів виїхали з окупації і до звільнення Херсонщини навряд чи повернуться до рідного міста.