«Злой дух» украинского имущества в оккупированном Крыму или Что скрывает «национализация»

Расследования
Владимир Константинов, «спикер Госсовета Крыма». Фото: РИА Новости

«В Крыму продали первые национализированные объекты украинских олигархов». Такими заголовками изобилуют крымские и российские СМИ со ссылкой на «главу Госсовета Крыма» Владимира Константинова. В своем Telegram-канале он сообщил о продаже на аукционах восьми объектов жилой и коммерческой недвижимости украинских олигархов на 815 миллионов рублей. Но что именно и кому продали – об этом «спикер» промолчал.

За роки окупації півострова кримські ділки при владі експропріювали під виглядом «націоналізації» сотні об’єктів. У лютому 2023 року Константинов анонсував початок «націоналізації» майна «іноземних громадян». До списку «недружніх» іноземців, майно яких вирішили експропріювати, включили Ріната Ахметова, Ігоря Коломойського, Сергія Таруту, Арсенія Яценюка, Нестора Шуфрича, Вадима Єрмолаєва, Ігоря Гуменного, Ігоря Баленка, Олександра Герегу, братів Андрія та Сергія Клюєвих (попри те, що обидва живуть і ведуть бізнес в Росії і тісно співпрацюють з владою) та інших. Квартири, пансіонати, підприємства, банки, комерційну нерухомість, об’єкти спортивної, енергетичної інфраструктури «іноземних» громадян «Госсовєт Криму» оголосив власністю республіки, пообіцявши продати.

Коломойському навіть присвятили окрему сторінку на сайті «міністерства» майнових та земельних відносин Криму, де перераховані об’єкти нерухомості на продаж в різних регіонах Криму, серед яких — і власність колишньої групи «Приват». 

Якщо вірити «спікеру» Константинову, щось зі списку «націоналізованого» майна українських олігархів таки продали і, судячи з озвученої ним чималої суми, йдеться не про задрипані підвали.

На тому ж  сайті «мінмайна Криму» знаходимо сторінку з інформацією про приватизацію майна, що є власністю «Республіки Крим», шляхом продажу на аукціоні.  Наразі у списку — 29 цьогорічних аукціонів, сім з яких мають відбутись у жовтні. Тож розглянемо решту 22. Логічно припустити, що продана нерухомість українських олігархів має бути десь тут. 

Аналіз цих торгів дав таку картину: «мінмайна Криму» виставив на аукціони дев’ять лотів — підвали, напівзруйновані нежитлові будівлі, склади, недобудовані будинки. Деякі об’єкти виставлялись на торги вже по 3-5 разів, але покупців на них не знайшлося. Тож 19 аукціонів не відбулися через відсутність заявок. Продані лише 3 об’єкти. Найдорожчий — закинута будівля в Керчі — дістався покупцеві за 2,7 мільйона рублів. І на олігархічне майно та розвалюха без даху явно не тягне.

Наприкінці червня Константинов анонсував продаж у липні гіпермаркету «Новацентр», квартир та нежитлових приміщень ООО «Эссокс Београд-Стари Град» та пансіонату на вулиці Горького в Євпаторії.

Гіпермаркет «Новацентр» (колишній «Епіцентр») в Сімферополі Фото: novacentr.com

«Новацентр» — нова назва старих мереж «Епіцентр» та «Нова лінія», які опосередковано належать нардепу Олександру Герезі. Вивіску змінили з окупацією Криму. Центр журналістських розслідувань розповідав про подвійний бізнес нардепа та участь «Новацентру» в тендерах Чорноморського флоту РФ. Нічого особистого — просто бізнес. Однак окупанти того «перевзування» не оцінили. Тим більше, що на будівельні гіпермаркети давно поклав око «прораб» Константинов. Проте 20 вересня він вдруге проанонсував продаж «Новацентру» найближчим часом, додавши, що його оцінили в 350 мільйонів рублів. Тобто, гіпермаркет на торги не виставляли.

Пансіонат, про який говорив Константинов, у списку «націоналізованого» значиться під номером 295 як майно «ООО «Победа». За вказаною адресою на вул. Горького, 16 А, в Євпаторії розташований готель «Paradise». Проте і такого лоту на аукціонах не було.

Пансіонат «Paradise» у Євпаторії Фото: edem-v-gosti.ru

А от квартири дійсно продали. Однак, інформації про цей аукціон ані на сайті «мінмайна Криму», ані на сайті підпорядкованої йому «Распорядительной дирекции имущества Крыма» чомусь немає. Але нам вдалося знайти цей лот на платформі «ГИС Торги», де вони виставляють на продаж свої об’єкти.

Відтак  18 липня з молотка пішли 25 квартир, розташованих в Ялті, на вулиці Парковий проїзд, 6А. У тій же лютневій постанові «Госсовета Криму» під номером 316 ці квартири названі майном ООО «Эссокс Београд-Стари Град», інформація про яке в реєстрах відсутня. І це не голі стіни. У списку рухомого майна лоту є і меблі, і каструлі, і побутова техніка.

До цього ж лоту увійшли два нежитлових приміщення ООО «Рек Альфа» (№ 311 у списку). Припускаємо, що йдеться про українське ТОВ «Рек Альфа», яке належить австрійському Raiffeisen Bank International AG і займається нерухомістю.  А також нежитлове приміщення та парко-місце на Парковому проїзді, 5 В, що належать громадянину Литви Ігорису Коласу — власнику 5-зіркового готелю «Villa Elena», розташованого в самісінькому центрі Ялти. Його та майно ще шістьох фірм, де Колас був чи є співзасновником, окупанти також експропріювали. В переліку націоналізованого майно фірм «Дудник», «Стабильность», «Секунда», «Интур-Премьер», «Зодиак-Омега ЛТД», «Интур Ялос».

Готель Villa Elena у Ялті. Фото: travelandia.ru

Початковою ціною лоту з квартир та нежитлових приміщень загальною площею 3 316 квадратних метрів «Распорядительная дирекция» призначила 335 566 250 рублів. Претендентів було двоє: севастопольське АТ «Муссон» з уставним капіталом у понад 16 мільйонів та мікро-підприємство «ООО «Перспектива» з Геленджика.

Як свідчить протокол аукціону, зробивши один крок у 16,7 млн рублів, «Перспектива» була визнана переможцем торгів. Кінцева ціна лоту становила 337 244 081 рубль.

Протокол аукциона

 

Подивимось поближче на перспективність цієї «Перспективи». Бо ж цікаво, як фірма з уставним капіталом у 10 тисяч рублів викладає на аукціоні третину мільярда. За даними Єдиного держреєстру юридичних осіб РФ, «ООО «Перспектива» (ИНН 2304080555) було засноване за адресою: м. Геленджік, пр. Геленджікський, 165 А лише 27 квітня 2023 року. Але ж як своєчасно! Основним видом діяльності фірми є купівля та продаж власного нерухомого майна. Засновник та керівник — Рогозіна Людмила Сергіївна. Трохи раніше, у лютому,  Рогозіна заснувала в Судаку фірму «Буревестник» з основним видом діяльності — готельний.

Людмила Рогозіна, засновниця та керівниця «ООО «Перспектива» Фото: instagram.com

Що ж за квартири придбала «Перспектива»? За зазначеною адресою в Ялті розташований 15-поверховий будинок в новому житловому комплексі «ОMEGA» у Приморському парку. На платформах з продажу нерухомості розміщені понад три десятки оголошень про продаж квартир в цій новобудові біля моря. Приміром, квартира площею 115,1 квадратних метрів (така ж є в списку проданих з аукціону) виставлена на продаж за 66,5 мільйонів рублів.

Житловий комплекс «ОMEGA» в Приморському парку Ялти, Парковий проїзд, 6А. Фото: simferopol.domclick.ru

Шляхом нехитрих арифметичних дій вирахуємо приблизну ринкову вартість квадратного метра в цьому будинку. Виходить майже 600 тисяч рублів. Загальна площа проданого лоту — майже 3,5 тисячі квадратних метрів. Тож ринкова вартість купленої за 337 мільйонів рублів нерухомості сягає майже двох мільярдів. У перспективі некислий такий навар отримає «Перспектива». Точніше ті, хто стоїть за ширмою цієї мікро-фірми.

Окремими лотами окупаційний уряд Криму продав ще дві «націоналізовані» квартири у Феодосії та Ялті за 8,5 мільйонів рублів. Про них інформація на сайті «мінмайна» також відсутня. Невідомо також, які ще об’єкти продали кримські «націоналізатори»  майже на півмільярда рублів.

Тим часом Константинов заявив, що на відкритих аукціонах розташовані оголошення про продаж ще чотирьох квартир, від яких бюджет Криму має отримати 27 мільйонів рублів. Однак серед розміщених на сайті «мінмайна» оголошень про жовтневі аукціони таких лотів знову ж таки немає. Тож питання викликає не лише тотальна експропріація окупантами майна громадян України та інших країн, що є воєнним злочином, а й непрозорість маніпуляцій з цим майном.   

Житловий комплекс «Імператор» у Лівадії, пентхауз у якому належить Олені Зеленській. Фото: Reuters

До кінця року, каже Константинов, від продажу об’єктів «іноземних» громадян кримський бюджет отримає майже два мільярди рублів. Серед іншого планують продати квартиру дружини президента України Олени Зеленської. Її оцінили у майже 24 мільйони рублів.

Щоправда, Константинов виступив з геніальною за абсурдністю пропозицією — зробити в цій квартирі музей боротьби з нацизмом. Бо там, мовляв, «злий дух». Що ж, такий музей боротьби з рашистським нацизмом після Перемоги України обов’язково буде. А що робити з власною квартирою в Лівадії, Зеленські вирішать самі. Сподіваємось, скоро.