«Новацентр К» нардепа Гереги бере участь в тендерах Чорноморського флоту РФ і вкрадених українських підприємств

Новини
Гіпермаркет «Новацентр» (колишній «Епіцентр») в Сімферополі Фото: novacentr.com

ТОВ «Новацентр К» – власник однойменних будівельних гіпермаркетів, що з’явилися в анексованому Криму на місці мереж «Епіцентр» та «Нова лінія», за три роки уклало 22 контракт із держзакупівель різних організацій РФ. Загальна сума контрактів –  7,5 мільйонів рублів.

Найбільші держзамовлення припадають на контракти ТОВ «Новацентр К» з Чорноморським флотом Міністерства оборони Російської Федерації, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на дані Єдиної інформаційної системи в сфері закупівель РФ.

Три контракти на загальну суму майже в два з половиною мільйона рублів ТОВ «Новацентр К» в 2016 році уклало з Чорноморським флотом РФ. Зокрема, за даними Єдиної інформаційної системи в сфері закупівель РФ, компанія поставила підприємству Міноборони РФ будівельні та оздоблювальні матеріали для виробництва ремонтно-будівельних робіт в оздоровчому комплексі «Чайка» на суму в 1,9 млн. рублів.

Держзакупівлі Чорноморського флоту були проведені за процедурою «Закупівля у єдиного постачальника».

Санаторій «Нижня Ореанда» (Велика Ялта), що належить Верховній Раді України, а після анексії незаконно перейшов у відання Управління справами президента РФ, уклав з ТОВ «Новацентр К» сім контрактів протягом 2015-2016 років на загальну суму 276 784 рублів.

У вкрадений український санаторій «Новацентр К» продав столовий інвентар, насіння трави для газону, інструменти, електрообладнання та трикотажні рукавички.

Санаторій Нижня Ореанда, фото: crimee.com.ua

Чотири контракти ТОВ «Новацентр К» уклав з ще одним  санаторієм – «Північне Сяйво» в Саках. За три роки компанія заробила на цих поставках понад мільйон рублів.

Оздоровниця закупила у «Новацентр К» сантехнічне обладнання, товари для благоустрою санаторію та інші побутові предмети.

Зі ще одним «націоналізованим» підприємством «Кримхліб», яке входило в групу Lauffer екс-нардепа Олександра Лещинського, «Новацентр К» уклало контракт на суму в два мільйони рублів. До кінця 2018 року на підприємство поставлять будівельні і лісоматеріали, а також санітарно-технічне обладнання.

Кримхліб, фото: Фонтанка.ру

Згідно з даними Єдиної інформаційної системи в сфері закупівель РФ, «Новацентр К» двічі поставляла в «Кримський федеральний університет імені Вернадського» електродвигуни, генератори і трансформатори. Контракти укладалися в 2015 році – після блекаута і дефіциту електроенергії, всі установи і підприємства в Криму «влада» зобов’язала запастися власною генерацією.

Таврійський національний університет ім. В.І. Вернадського в Сімферополі, фото: РИА Крим

Ще один вищий навчальний заклад «Кримський багатопрофільний коледж» уклало з «Новацентр» два контракти на загальну суму в 400 тисяч рублів, закупивши у мережі гіпермаркетів лінолеум і радіатори центрального опалення.

«Новацентр К», що має гіпермаркети в Сімферополі і Севастополі, встигло попрацювати і в Росії. У 2016 році ТОВ «Новацентр» уклав контракт з національним дослідницьким університетом «МЕІ» в Москві – на поставку побутової хімії та господарських товарів на суму майже в чверть мільйона рублів.

Московський енергетичний інститут, фото: Wikimapia

А в 2017 році Всеросійський дитячий спортивно-оздоровчий центр в Сочі уклав контракт з «Новацентр» на суму в 126 тисяч рублів, закупивши туалетні приналежності, їдальні та інші побутові речі.

Власниками мереж будівельних гіпермаркетів «Епіцентр» та «Нова лінія» є народний депутат Олександр Герега та його дружина Галина Герега, екс-секретар Київради. Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, після анексії Криму РФ ці гіпермаркети на півострові змінили вивіски на «Новацентр», а засновником ТОВ «Новацентр К» стала підмосковна компанія «Русстрой К». Засновниками «Русстрой К» є кіпрська компанія EDLAGOR ENTERPRISES LIMITED (99,02%) і Олег Воротний. Він є партнером Герег в компанії «Руслайн КО», співзасновниками якої стали  українські ТОВ «Епіцентр К», ЗАТ «Нова лінія» та ТОВ «Торговий дім «Трейдком Інко». «Русстрой К» і «Руслайн Ко» були зареєстровані в м.Пушкіно Московської області в один день, 28 травня 2014 року і за однією адресою.

Як з’ясувала програма «Схеми: корупція в деталях», ця фірма є одним із найбільших платників податку на власність в бюджет анексованого Севастополя.

Як зазначає Центр журналістських розслідувань, ведення бізнесу та його інвестування в окупованому Криму суперечить введенним санкціям ЄС та США, проте дозволено законом України про «ВЕЗ «Крим». Представники кримської громадськості і глава Меджлісу кримськотатарського народу, народній депутат Рефат Чубаров наполягають на його скасуванні. 9 лютого 2018 року відбулося перше засідання робочої групи Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики з питання внесення змін до закону про ВЕЗ «Крим».

Народний депутат Олександр Герега є членом цього парламентського Комітету.