Кукольное представление за миллиард. В оккупированном Крыму нашли очередного подрядчика для достройки кукольного театра

Расследования
Недобудований театр ляльок у Сімферополі. Фото: Крыминформ
Недостроенный театр кукол в Симферополе. Фото: Крыминформ

Новый театр кукол в центре Симферополя, который строят уже 5 лет, будет завершать московская фирма «Теплостройсервис». Работу оценили почти в миллиард рублей. Сдать объект подрядчику должна через 3 года.

В історії із знищенням старого і будівництвом нового Кримського театру ляльок нова сторінка. Після трьох років простою закладу знайшли нового підрядника.   

У цьому ляльковому спектаклі «прекрасно» все — і хвацький сюжет з елементами криміналу та містики, і зміна декорацій, і, власне, маріонетки.

Кримський театр ляльок, Сімферополь, 2011 рік Фото: Борис Мавлютов

Кримський театр ляльок, Сімферополь, 2011 рік Фото: Борис Мавлютов

Акт перший. Мальвіна, одоробло і помста лялькового будиночка

Мізансцена: затишний будиночок в центрі Сімферополя «штурмує» натовп дітей, які прийшли на чарівну казку. Звучить веселий дитячий сміх. На сцену виходить Мальвіна, тягнучи за собою… бульдозер. 

У ролі «Мальвіни» — любителька епатажних прикидів та смачного слівця, «екс-міністерка культури Криму» Арина Новосельська. Вона «оселилася» в ляльковому будиночку незадовго до окупації півострова і півроку керувала театром ляльок. А одразу після анексії — очолила «мінкульт Республіки» і сприяла знесенню затишного будиночка та зведенню замість нього страшезного одоробла. В 2018-му «Мальвіна» власноруч заклала у фундамент одоробла «золотий ключик», яким уже за рік обіцяла урочисто відчинити новий театр ляльок. 

Арина Новосельска, “екс-міністр” культури Криму на закладці “золотого ключика” у фундамент нового театру ляльок, 2018 р. Фото: Крыминформ 

Арина Новосельска, «ексміністр» культури Криму на закладці «золотого ключика» у фундамент нового театру ляльок, 2018 р. Фото: Крыминформ

П’ятиповерхове одоробло мало стати палацом із двома сценічними залами, підземною парковкою, гримерками, майстернями та ін. На новий дитячий театральний центр з російського бюджету виділили 1,1 млрд рублів в рамках ФЦП (Федеральної цільової програми) «Соціально-економічний розвиток Республіки Крим та м. Севастополя до 2020 року». Але ні в 19-му, ні в 20-му, ні пізніше театр не відкрився. Терміни його здачі кілька разів переносили.

Проект театру ляльок. Фото: прес-служба Головдержекспертизи Росії

Проект театру ляльок. Фото: пресслужба Головдержекспертизи Росії

Кульмінацією першого акту стало затримання «Мальвіни» в 2021 році. Її звинуватили в отриманні хабара в 25 млн рублів від власників будівельної компанії ТОВ «Меандр» із Санкт-Петербурга – за покровительство у будівництві Центру. Того самого «Меандру», який і звів одоробло. Запереченням «Мальвіни» Басманний суд Москви не повірив і в липні цього року посадив її на 10 років. За гратами опинилися й керівники «Меандру». Хоча і за іншою справою — їх звинуватили у розкраданні коштів на реставрацію консерваторії Санкт-Петербурга. Про історію стосунків «міністерки» Новосельської та «Меандру» Центр журналістських розслідувань писав у статті Доля колаборантки: Арина Новосельська. 

У фінальній сцені першого акту уламки зруйнованого лялькового будиночка звалюються на клітку з «Мальвіною». Коротше, ця «Мальвіна» зламалася, несіть іншу. Занавіс. Антракт.  

Арина Новосельська в суді. Фото: прес-служба Басманного суду Москви

Арина Новосельська в суді. Фото: прес-служба Басманного суду Москви

Акт другий. Кіт Базиліо, ліса Аліса та замріяне одоробло 

Мізансцена мрачна: у сірому одороблі виє вітер, протяги ганяють бетонною коробкою пакети з-під цементу. З вікна кримського парламенту, що поряд, на одоробло сумно дивиться «спікер» Константинов. На сцені з’являються кіт Базиліо та ліса Аліса, які обіцяють одороблу зліпити з нього замок. 

Недобудований театр ляльок. Фото: Крымская правда

Недобудований театр ляльок. Фото: Крымская правда

Через 3 роки простою, після брудного й дорогого розлучення з «Меандром» (адже 200 млн рублів, наданих «урядом Криму» авансом на будівництво театру ляльок, «Меандр» так і не повернув) «глава Криму» Аксенов призначає нового підрядника. Тепер заповітний мільярд освоюватиме ТОВ «Теплостройсервіс». Здати багатостраждальний «Кримський державний центр дитячого театрального мистецтва» фірма має 31 серпня 2026 р.

Кому ж надана така висока довіра, змащена великими грошима? ТОВ «Теплостройсервіс» — московська фірма з новосибірським корінням. Заснована в 2003 році Русланом Володимировичем Захаровим. За рік до того він захистив у Сибірському НДІ кандидатську дисертацію «Економічні основи управління залученням фінансових ресурсів у сільгосппідприємства (на прикладі Новосибірської області)». Відтак, Захаров застосував теорію на практиці, і досяг чималих успіхів в управлінні залученням фінансів. Щоправда, не в сільське господарство, а по кишенях. З 2009 року співзасновником «Теплостройсервісу» стає фінансовий аналітик Юлія Сурилова з долею 23,5% уставного капіталу. Судячи з обіймашок на фото, цю парочку поєднує не лише бізнес. 

Від 2009-го, коли Сурилова стала компаньоном Захарова, вони чи не щороку разом відкривають різні фірми. Спочатку заснували ТОВ «Центр шкільної комплектації» (ЦШК) з основним видом діяльності — оптова торгівля меблями, килимами та освітлювальним обладнанням. Фірма зареєстрована в Москві за тією ж адресою, що і  «Теплостройсервіс» — вул. 2-га Синичкина, 9А, буд. 4. «ЦШК» плотно сидить на держзамовленнях, забезпечуючи дитсадки і школи, в основному, Новосибірської області, іграшками, меблями та приладами. В 2016-му році фірма вперше зайшла в Крим, отримавши замовлення на понад 600 тисяч рублів на поставки обладнання у створену після анексії школу-інтернат «Кримський кадетський корпус» в Алушті.

Юлія Сурилова, Руслан Захаров (в центрі) на заході на честь 90-річчя Фіделя Кастро в посольстві Куби в РФ, 2016 р. Фото: Російське товариство дружби з Кубою

Юлія Сурилова, Руслан Захаров (в центрі) на заході на честь 90-річчя Фіделя Кастро в посольстві Куби в РФ, 2016 р. Фото: Російське товариство дружби з Кубою

У 2010-му за тією ж московською адресою парочка засновує ТОВ «Група компаній «Континет» (ГКК) з уставним капіталом 100 тисяч рублів та основним видом діяльності з управління холдинг-компаніями. І ця їхня фірма присіла на мільйонні держзамовлення, здаючи в оренду нежитлову нерухомість державному закладу Новосибірської області. Того ж року їхня ГКК засновує будівельну фірму «Строительные технологии».    

За рік — нова фірма. В 2011 році Захаров-Сурилова відкривають в Новосибірській області ТОВ «НТС» (Недвижимость-трест-сервис) з купівлі та продажу нерухомості. Але тут щось пішло не так — через 5 років фірму ліквідували.

Того ж року Сурилова одноосібно засновує в Новосибірську ТОВ «Континент-групп» з продажу непродовольчих товарів і присідає на мільйонні держконтракти з міносвіти Новосибірської області та її освітніми закладами. 

Парочка виявилась ще й великими любителями Куби та послідовниками ідей головного кубинського революціонера Фіделя Кастро. Обидва з 2013 року є членами Російського товариства дружби з Кубою. Сурилова від 2015-го стала віце-президентом організації, Захаров з 2018-го — першим віце-президентом. У 2019-му Сурилова очолила ще й автономну некомерційну організацію «Дом Латинской Америки» — яка, ніби, забезпечує діяльність багатоцільових центрів з культурним обслуговуванням.    

А тепер повернемось до «Теплостройсервісу», якому віддали мільярдний контракт на добудову Кримського театру ляльок. Фірма Захарова-Сурилової із скромним уставним капіталом у 30 тисяч рублів освоювала мільйони бюджетних грошей, будуючи та ремонтуючи різні об’єкти, в основному, в Новосибірській області. Але, починаючи з 2017 року, на «Теплостройсервіс» посипався просто таки золотий дощ — спочатку севастопольські, а потім і кримські контракти, але вже багатомільйонні. Фірма долучилася до великого розпилу грошей, виділених окупованому півострову Кремлем в рамках ФЦП (Федеральної цільової програми). За 6 років «Теплостройсервіс» отримав на півострові понад 60 контрактів на майже 15 млрд рублів! Підприємству довіряли ремонтувати та будувати школи, дитсадки, лікарні. Найдорожчими стали реконструкція стадіону «Авангард» в Ялті за майже 1,3 мільярди та будівництво багатофункціонального культурно-дозвільного центру в Казачій бухті Севастополя за майже пiвтора мільярди.  «Авангард» зрештою здали із піврічним запізненням. Центр у Севастополі мають здати до кінця цього року. Хоча за перший з двох років будівництва він був готовий лише на 30%. 

Будівництво багатофункціонального культурно-дозвільного центру в Казачій бухті Севастополя. Фото: ruinformer

Будівництво багатофункціонального культурно-дозвільного центру в Казачій бухті Севастополя. Фото: ruinformer

Більшість контрактів «Теплостройсервісу» на півострові — севастопольські. Вже тричі — у 2018-му, 2020-му та цьогоріч підприємство чіпляли на міську дошку пошани на чолі з директором Євгенієм Якутіним — також новосибірцем. Окрім «Теплостройсервісу» Якутин очолює ще кілька фірм Захарова-Сурилової. 

Михаїл Развозжаєв, “губернатор” Севастополя та Євгеній Якутін, директор ТОВ “Теплостройсервіс” на відкритті міської дошки пошани, 2023 р. Фото: прес-служба “уряду” Севастополя

Михаїл Развозжаєв, «губернатор» Севастополя та Євгеній Якутін, директор ТОВ «Теплостройсервіс» на відкритті міської дошки пошани, 2023 р. Фото: пресслужба «уряду» Севастополя

На сьогодні в роботі у «Теплостройсервіса» одночасно зо два десятки об’єктів на території півострова. Проте саме цій фірмі віддають і мільярдний контракт на театр ляльок. 

Вочевидь, не останню роль в тендерній успішності «Теплостройсервісу» відіграє заступник міністра фінансів Росії Олексій Лавров, за сумісництвом — президент того самого товариства дружби з Кубою. Всі разом вони, приміром, затусили на Петербурзькому міжнародному економічному форумі (ПМЕФ) в 2019 р.

В компанії Сурилової, Захарова та Лаврова відзначилася й «віце-прем’єр, міністр фінансів Криму» Ірина Кивіко. А вже в 2020 році «Теплостройсервіс» отримав 150 млн рублів держпідтримки. 

Справа-наліво: співзасновник “Теплостройсервіс” Руслан Захаров, заст. міністра фінансів РФ Олексій Лавров, “заст. голови Радміну, міністр фінансів Криму” Ірина Кивіко, співзасновник “Теплостройсервис” Юлія Сурилова на ПМЕФ-2019. Фото: Російське товариство дружби з Кубою

Справа-наліво: співзасновник «Теплостройсервіс» Руслан Захаров, заст. міністра фінансів РФ Олексій Лавров, «заст. голови Радміну, міністр фінансів Криму» Ірина Кивіко, співзасновник «Теплостройсервис» Юлія Сурилова на ПМЕФ-2019. Фото: Російське товариство дружби з Кубою

Піку прибутковості «Теплостройсервіс» досяг у 2021-му. Тоді фірма заробила понад 157 млн рублів. Але вже за рік підприємство уходить в мінус, прибуток упав на 80% і становив 30 млн.     

Як бачимо, «Базиліо» зі своєю «Алісою» вдало маневрують світом бізнесу, жонглюючи бюджетними «золотими». І скоро в їхніх м’яких лапках задзвенить новий мільярд, виділений на добудову Кримського театру ляльок. При правильному розподілі по правильних кишенях в наварі будуть всі — і ляльки, і ляльководи. Щось з того мільярда, звісно, перепаде й одороблу. Чарівне перетворення йому обіцяють за 3 роки. Проте «Мальвіна» теж обіцяла, і де вона тепер? Спектакль триває.