Кочубеевская ОТГ. Первая и успешная

Публикации
Кочубеевский сельский совет Фото: investigator.org.ua

Центр журналистских расследований начинает цикл материалов об успехах и уроках реформы децентрализации рассказом о первой на Херсонщине объединенной территориальной громаде — Кочубеевскую. Решение о объединении четыре сельские совета приняли в июле 2015 года, в состав громады вошли 14 сел Высокопольского района, граничащего с Днепропетровской областью. За три года от создания громада увеличила свой бюджет в десятки раз, открыла Центр предоставления административных услуг, сама содержит школы и больницу, привлекла к принятию решений школьников и внедрила бюджет участия. Но за свою независимость и финансовую самостоятельность кочубеевцам пришлось побороться.

Дістатися до Кочубеївки та сіл, які увійшли в громаду, можна лише степовими дорогами. Деякі з них, колись асфальтовані, вже давно не бачили дорожньої техніки. Отже, для жителів цих 14 маленьких сіл дорога до району перетворювалася на непросту пригоду. І проблема ця не вирішувалась роками.  Після прийняття закону про децентралізацію голова Кочубеївської сільради Іван Дударь дійшов висновку, що об’єднання – це єдиний шанс розпочати нове життя для мешканців його села та навколишніх населених пунктів. І незабаром запросив порадитись  голів трьох найближчих до Кочубеївки сільських рад — Орлового, Пригір’я та Заградівки.

Фото: investigator.org.ua

Як здолати супротив району при об’єднанні?

Як згадує Іван Дударь, голови повірили у можливості, що надає реформа, і погодилися на об’єднання з центром у Кочубеївці. Відтоді почалася складна робота з населенням. За три місяці чотири голови сільських рад провели 55 громадських слухань.

«Зібрати людей в одному місці було проблематично. Тому ми проводили зустрічі по вулицях. Ділили вулицю на дві частини, зранку на одному краю зібралися, півтори години поговорили там, переходили далі, і о 17:00 була остання зустріч», — згадує голова Кочубеївської ОТГ.

Іван Дударь, голова Кочубеївської сільради Фото: investigator.org.ua

Спочатку все йшло добре, але, за словами Івана Дударя, районна адміністрація, зрозумівши, що села навколо Кочубеївки всерйоз вирішили об’єднуватися, почала активно перешкоджати створенню об’єднаної громади.

«Спочатку телефонували місцевим фермерам, їм погрожували проблемами у податковій та прокуратурі, вимагаючи, щоб вони бойкотували об’єднання. Фермери погоджувалися бойкотувати, але при зустрічі зі мною підтримували, тому згодом у нас все вийшло», — розповів Іван Дудар.

За його словами, районна влада вплинула на позицію сільради села Орлове.

«Депутати відмовлялися голосувати, але голова Орловської сільради вчинив так, що це може бути демократичним прикладом для всієї України. Він із групою підтримки пройшовся по селу з двору в двір, збираючи підписи відкритим голосуванням. Виявилося, що за ОТГ було 60% населення, і депутати вимушені були проголосувати за об’єднання», — каже голова об’єднаної громади.

І згодом на сесії Херсонської облради Кочубеївську ОТГ внесли в перший перспективний план об’єднання громад, який був затверджений 5 червня 2015 року.

За словами очільника Кочубеївської ОТГ, про об’єднання ще жодного разу не довелося шкодувати. За три роки спільний бюджет 14 об’єднаних сіл збільшився в десятки разів, що дозволяє ремонтувати дороги, проводити нові лінії водогону, встановлювати дитячі та спортивні майданчики, закуповувати сільськогосподарську техніку тощо.

Досягнення Кочубеївської сільради Фото: investigator.org.ua

«У всьому районі (15 тис населення) станом на 2017-й рік було затверджено близько 22 мільйони гривень річного бюджету. Кочубеївська ОТГ, де мешкає 3 300 чоловік, мала бюджет у 10,5 мільйона. Нам весь час розповідали, що нас дотують, що в нас немає грошей, але виявилося, що ми заробляли, а з наших коштів нам давали крихти і казали, що ми утриманці. До об’єднання бюджет Кочубеївки — найбільшого з 14 сіл — складав 800 тисяч гривень, у Заградівці — взагалі 300 тисяч. Тобто, наше життя після об’єднання змінилося неймовірно. Наші бухгалтери до  цього ніколи цифри в мільйонах і не рахували. Це був злам свідомості», — розповідає Іван Дударь.

Отримавши у 2016-му році першу субвенцію, мешканці громади зробили  капітальні ремонти п’яти ФАПів, заасфальтували 1,7 км комунальних доріг, провели освітлення в семи селах, а в наступному році — і в решті населених пунктів. Згодом в селі Орлове збудували водогін.

«Так вийшло, що в Орловому ніколи не було води. Ми за субвенцію провели 2,5 км водопроводу від Кочубеївки і забезпечили водою частину села. Зараз ми розробляємо проект, щоб повністю підключити Орлове до централізованого водопостачання», — розповів Іван Дударь.

Медична революція на селі

Кочубеївська громада утримує дві амбулаторії, центр надання першої медичної допомоги з каретою швидкої допомоги та  стоматологічний кабінет. Та найважливіше, що ОТГ отримала ліцензію на медичні послуги і перебрала всі повноваження району у цій галузі на себе.

Фото: investigator.org.ua

«З грудня 2015 року ми утворили сільський центр першої медичної допомоги і отримали ліцензію. На сьогодні є небагато ОТГ з такою кількістю населення, які б утворили свій медичний центр. У нас три лікарі, три робочих електронних місця, де укладають договори з пацієнтами. З 2 300 декларацій Бериславського госпітального округу, до якого входить Кочубеївська ОТГ, триста оформлено у нас», — хвалиться Іван Дударь.

Кабінет стоматології в Кочубеєвці Фото: investigator.org.ua

Бажання перебрати на себе повноваження щодо медичних послуг Кочубеївська ОТГ висловила з першого дня існування, але районні чиновники чинили опір, а районні депутати були категорично проти передачі медичних коштів на рівень громади. За словами Івана Дударя, тільки на зустрічі у департаменті охорони здоров’я області вдалося вирішити питання на користь громади.

«Ми вирішили: якщо вже об’єднались, це означає, що ми будемо і фінансувати, і контролювати. Адже під час «реформи Богатирьової» у нас закрили дільничну лікарню, де було 10 ліжко-місць цілодобового стаціонару, вирізали навіть лінолеум, забрали посуд. А основна наша ідея – це збереження життя населення, адже наше населення вимирає», — каже Іван Дударь.

Маніпуляційна в Кочубеївській сільській лікарні Фото: investigator.org.ua

За цю фронду кочубеївців було «покарано»: у районній лікарні відмовилися приймати пацієнтів з Кочубеївської ОТГ . І тепер мешканці сіл об’єднаної громади отримують медичні послуги другого рівня у сусідньому районі.

«Наших людей у Високопіллі просто випроводжали, мовляв, «ви з громади, їдьте лікуватися у свою громаду». Ми спілкувалися з лікарями, з головою адміністрації Високопілля, але результатів не було. Врешті дожилися до того, що у квітні 2016-го року наші депутати пройшлися по людях, і 80 відсотків людей висловили бажання лікуватися у сусідньому районі. Там ми домовилися, і тепер наші люди їздять на лікування у Великоолександрівський район. А в грудні 2016-го року з Високопільської районної лікарні нам просто віддали картки всіх наших людей, без попереджень чи пояснень», — розповів голова Кочубеївської ОТГ.

Денний стаціонар в Кочубеївській сільській лікарні Фото: investigator.org.ua

Разом із медициною Кочубеївська громада перебрала на себе повноваження району і в сфері освіти. Перші місяці 2016-го року було складно, адже спочатку ОТГ мала провести тендер на закупівлю послуг опалення, а опалювати школи потрібно було просто зараз, або ж зупиняти навчання. І тоді адміністрація пішла на свою «децентралізацію» — надала «автономію» усім чотирьом школам в ОТГ . Як самостійні юрособи вони вже могли самі закуповувати послуги, вартість яких була нижче тендерного порогу. 

«До того, як школи перейшли до ОТГ, вчителям за так звану «престижність» доплачували 5 відсотків від зарплати. А після переходу ми з місцевого бюджету почали платити 20%. І вже наприкінці навчального 2016 року ми вже видавали свої атестати – видані відділом освіти Кочубеївської об’єднаної територіальної громади. І зараз наш відділ освіти напряму працює з областю, до району ми вже не маємо жодного стосунку», — відзначив пан Дударь.

ЦНАП: людям вже не потрібно їздити в район

Гордістю своєї громади Іван Дудар називає Центр надання адміністративних послуг, створений у 2017 році. В січні 2017 року програма U-Lead, що фінансується Європейським Союзом та урядами  Данії Естонії, Німеччини, Польщі та Швеції і сприяє впровадженню реформи децентралізації в Україні, запросила Кочубеївську ОТГ до співпраці, щоб допомогти створити ЦНАП. Для працівників сільських рад громади провели навчання.

Фото: investigator.org.ua

«Нам надали найкращих фахівців з децентралізації, які нас навчали і змінювали нашу свідомість. На сьогодні в Україні 26 ЦНАПів, з них два — пересувних (автобуси). В нашому ЦНАПі зараз близько 150 послуг, зокрема, оформлення субсидій, різної соціальної допомоги — загалом 63 соціальні послуги. Нашим людям вже не потрібно їздити в район за соціальними послугами», — зазначив Іван Дударь.

Кабінет в ЦНАП Кочубеївської сільради Фото: investigator.org.ua

Серед послуг, що надає мешканцям об’єднаної громади ЦНАП, є навіть видача закордонних паспортів.  Із усіх  ЦНАПів у країні такі послуги надають лише три. Двом Центрам обладнання закупила програма U-Lead, а кочубеївці —  єдині, які придбали таке обладнання за кошти свого бюджету,  каже сільський голова.

Кабінет видачі загранпаспортів в ЦНАП Кочубеївської сільради Фото: investigator.org.ua

За його словами, працівники виконкому ОТГ переосмислюють сенс надання послуг людям.

«Чому в нас ЦНАП і громадська приймальня на першому поверсі? Тому що ми самі спускаємося до людей. Не потрібно бабусі підійматися на другий поверх, щоб отримати послугу чи поспілкуватися. Ми намагаємося звикнути до того, що людина в центрі уваги», — каже Іван Дударь.

Школярі у сільраді та бюджет участі

Ще однією особливістю Кочубеївської ОТГ є молодіжна рада. Спочатку ми не зрозуміли, в чому тут родзинка, адже молодих активістів, які прагнуть брати участь у житті своєї громади, вистачає всюди. Виявилося, що молодіжна рада – це школярі, яких голова ОТГ запросив брати участь у житті громади, бути присутніми на сесіях та розробляти своє бачення розвитку громади.

«Це школярі з 9 по 11 клас. Нам хочеться знати, що цікавить наших школярів. Я їх тепер запрошую на сесію, на виконком. Тепер дорослим стало не дуже комфортно, бо вони на сесіях інколи говорили про що завгодно, а тепер є стримуючий фактор», — говорить голова ОТГ.

Два роки поспіль у громаді діє бюджет участі. За словами Івана Дударя, для спочатку на втілення проектів було виділено 50 тисяч гривень. Їх було всього три, бо селянам не відразу стало зрозуміло, що це за бюджет і як він працює, адже наразі його впроваджено навіть не в усіх містах України — що вже казати про села і ОТГ.

«У березні 2017-го року ми прийняли рішення про партисипативний бюджет, провели громадські обговорення у населених пунктах, проте одразу відчувалася певна пасивність, адже люди з тим ніколи не стикалися. Але за підтримки наших спеціалістів люди подали три заявки: благоустрій у Заградівці – лавочки, урни, дитячі майданчики на суму 16 тисяч гривень; у Свободному – сцена Будинку культури та обладнання приміщення для проведення урочистих і ритуальних заходів; а в Кочубеївці – перехід між спортзалом і клубом та обладнання так званої «батьківської хати», яку можна орендувати для проведення певних заходів. Ми підтримали ці проекти, і вже в травні у Свободному розпочнуться роботи. Суть в тому, що виконувати ці роботи будуть самі громади. Нехай люди роблять своїми руками те, що їм потрібно — це ж бюджет участі, значить, має бути участь. На цей рік ми запланували у бюджет участі 100 тисяч гривень, і ми сподіваємося, що проектів буде більше», — розповів голова Кочубеївської ОТГ.

Кочубеївська громада вже має свою опорну школу, і вона, поза уявленням про те, що всі головні установи мають знаходитися в центральній садибі, розташована у сусідньому селі – Орловому.

Орлівська загальноосвітня школа Кочубеївської ОТГ Фото: orlivkaschool.at.ua

Крім того, за підтримки програми DOBRE розроблений проект для закупівлі муніципального транспорту та облаштування зупинок. На перших порах цей транспорт, що з’єднає всі села ОТГ, буде соціальним, тобто безкоштовним.

«Громада виділяє власні кошти на закупівлю пального, в штаті в нас вже є водій, а програма DOBRE допомагає нам закупити два автобуси в процентному відношенні 70/30. Тобто, 70% коштів — дають вони, 30 — ми. Ми трохи налагодили нашу медицину, дороги, але поки немає перевізника. Тому цей проект вже затверджений рішенням сесії, і зараз ми його будемо відстоювати перед Мінрегіоном, щоб вони дали згоду на закупівлю», — підсумував Іван Дудар.

Від автора. Кочубеївська об’єднана громада – єдина з ОТГ на Херсонщині, яка може похвалитися зримими успіхами та неабияким рівнем незалежності. 

Проїхавши трьома найбільшими населеними пунктами ОТГ і поспілкувавшись із людьми, ми знайшли підтвердження слів Івана Дударя: дороги відремонтовані, збудована водонапірна вежа та водогін, декілька дитячих майданчиків. Головна лікарка Віра Величко провела усіма кабінетами  лікарні. Розповіла, що замість старих у відділені стаціонару закуплені нові ліжка та матраци (ортопедичні матраци в упаковці вже доставлені і лежать у коридорі).

Віра Величко, головний лікар сільської лікарні першого рівня Кочубеївської ОТГ Фото: investigator.org.ua

До речі, в двох сільських радах – Орловому та Заградівці – по два сільських старости, які ділять між собою «контроль» над населеними пунктами, які не мали сільрад і не мають старост. І це також унікальна особливість Кочубеївської ОТГ – з місцевого бюджету оплачується два спеціалісти на село, щоб робота з населенням була ефективною.

Ми будемо спостерігати за перебігом подій у цій громаді, слідкувати за проектами, які обіцяє втілити в життя голова Кочубеївської ОТГ Іван Дударь, адже на сьогодні це позитивний приклад для тих громад, які ще не долучилися до реформи децентралізації, вагаються або не в силі протистояти «гальмам» реформи у особі районного чи обласного начальства.