Сергей Пантелеев: Крымский Главк Нацполиции расследует преступления оккупантов

Публикации
Сергей Пантелеев, заместитель начальника ГУ Национальной полиции Украины в АР Крым и г. Севастополе Фото: investigator.org.ua

Центр журналистских расследований продолжает спецпроект «2020: Крымская повестка дня власти». Это — серия интервью с руководителями центральных органов власти и региональных структур, занимающихся вопросами Крыма, чтобы определить приоритеты в их работе на 2020 год, активизировать и даже перезагрузить вялую и малоэффективную работу по деоккупации полуострова и реинтеграции его жителей в общественную жизнь Украины. В прошлом месяце Центр журналистских расследований впервые получил интервью с руководителем крымского главка СБУ Евгением Нетужиловим. До того, начиная с 2016 года, когда была воссоздана работа ГУ Службы безопасности в АРК на свободной территории, его руководители не показывались на людях. Поэтому эта информационная блокада уже снята. Сегодня впервые в эфире Центра журналистских расследований — Сергей ПАНТЕЛЕЕВ, заместитель начальника ГУ Национальной полиции Украины в АР Крым и г. Севастополе.

Валентина Самар: Пане Сергію, робота ГУ МВС у Криму і Севастополі була відновлена у 2015 році, причому базувалося управління в Одесі. Саме так вирішив міністр Аваков. Начальником Головного управління АРК наразі є полковник Віталій Стрижак, а ви є не тільки його заступником, а й керівником слідчого відділу. Тому почнемо із знайомства з вами, оскільки ви – людина також нова.

Сергій Пантелеєв: Я для Криму вже не нова людина, тому що займаю цю посаду з початку 2017 року, саме коли ми дислокувалися ще в Одесі. В подальшому у 2019 році наказом голови Національної поліції нас передислоковано до міста Херсон, де і знаходимося на теперішній час. Щоправда, з 2020 року слідче управління стало ще дислокуватися і в місті Києві. 

Валентина Самар: Така передислокація була ініціативою колишнього представника колишнього президента України в АРК Бориса Бабіна. Тепер ви маєте своє представництво у Херсоні і частину – в Києві. Поясніть, що на сьогодні представляє собою ГУ Нацполіції?

 Сергій Пантелеєв: Основне місце базування ГУ НПУ в АРК є місто Херсон, вулиця Генерала Синявіна, 128. У 2019 році, за підтримки Національної поліції, а також МВС, проведений ремонт службових приміщень шостого та сьомого поверху вказаної будівлі, де і перебуває особовий склад у кількості 77 співробітників поліції. До структури управління входять такі підрозділи, як слідче управління з дислокацією у місті Херсоні та місті Києві, відділ Кримінальної поліції, до складу якого, зокрема, входить сектор оперативно-аналітичного забезпечення, кінологічний сектор, який після капітального ремонту розміщений в селі Червоне Генічеського району Херсонської області. 

Також функціонують три пости із забезпечення громадського порядку та надання правової допомоги на КПВВ «Чонгар», «Чаплинка», «Каланчак», розташовані на розмежуванні кордону між Кримом та Херсонською областю, де працівники НПУ несуть службу цілодобово. Завдяки цьому тільки у 2019 році затримано 67 розшукуваних осіб та надано юридичну допомогу близько 350 громадянам нашої держави.

Фото: investigator.org.ua

Валентина Самар: В цілому ваше завдання – це розслідування злочинів, вчинених на території тимчасово окупованого Криму та Севастополя, це правова допомога мешканцям, консультування їх на адмінмежі, і цілодобове патрулювання всіх шляхів, які ведуть до Криму. Але все таки – підслідність  і специфіка роботи без доступу на територію півострова? Яка ваша зона відповідальності стосовно підслідності — з урахуванням того, що найбільша кількість справ розслідується органами Національної поліції? 

Сергій Пантелеєв: Є декілька шляхів отримання інформації щодо вчинення кримінальних правопорушень на тимчасово окупованій території. А саме – цілодобовий моніторинг засобів масової інформації щодо порушень прав громадян України на тимчасово окупованій території. У разі виявлення слідчими, доповідають мені особисто і ухвалюється рішення про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. 

Щодо категорії — у вигляді незаконно проведених обшуків, а також затримань незаконно створеними правоохоронними органами РФ на тимчасово окупованій території. На теперішній час в нас відкрито близько 200 кримінальних проваджень саме за цією категорією, і більшість слідчих дій в цих провадженнях проведено відносно кримських татар. По деяким вже прийняті процесуальні рішення, і особи, які брали участь у цих незаконних слідчих діях, вже оголошені у розшук.

Другий шлях отримання інформації — це подання на наш сайт чи електронну адресу звернень чи повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень або порушень прав громадян. Після надходження вказаних звернень всі вони проходять через слідче управління у зв’язку з тим, що саме там надається кваліфікація і саме там ухвалюється рішення про внесення відомостей до Єдиного реєстру або направлення до підрозділів превентивної діяльності, або до Кримінальної поліції щодо опрацювання матеріалів та передачі їх у слідчі органи.

І третій шлях – через канцелярію, коли надходять звернення у паперовому вигляді.

Валентна Самар: Є і такі?

Сергій Пантелеєв: Згідно статистики, у 2019 році близько 200 звернень надійшло через канцелярію.

Валентна Самар: З окупованої території? Люди приїжджають і пишуть заяви?

Сергій Пантелеєв: Саме так. 

Валентна Самар: Також ще є гаряча лінія – 0800-05-02-02. Яким чином дзвонити на цю гарячу лінію з Криму, якщо в нас стаціонарне телефонне з’єднання не працює?

Сергій Пантелеєв: В нас гаряча лінія працює, люди додзвонюються і ми реєструємо ці факти.

Фото: investigator.org.ua

Валентна Самар: Якщо зайти на сайт і подивитися, то фактично кожного тижня ви відкриваєте кримінальні провадження за тими чи іншими злочинами, які вчиняються на окупованій території. Скільки з оцих сотень та тисяч справ вже у судах? Скільки обвинувальних вироків є у розслідуваних вами справах?

 Сергій Пантелеєв: У 2018 році було направлено до суду понад 30 кримінальних проваджень, по яких вже є обвинувальні вироки. Деяких осіб обміняли під час останніх двох обмінів.

Валентна Самар: Без вироків.

Сергій Пантелеєв: Без вироків. Це такі як одіозний Саттаров – керівник підрозділу самооборони «Криму». Саме ми займалися цієї справою, завершили її і передали до суду. У зв’язку з тим, що прокуратура АРК підтримала обвинувачення, мені некоректно відповідати за подальші дії. 

На даний час ми проводимо досудове розслідування так якісно, щоб суддям було що доказувати, а  співробітниками прокуратури було зручно підтримувати обвинувачення.

Валентна Самар: Є велике кримінальне провадження по незаконних збройних формуваннях – це «самооборона Криму», «самооборона Севастополя».  Минулого року більше тисячі бійців цих «самооборон» були вже ідентифіковані саме вашим слідством. Скільки їх на сьогодні встановлено? Скільки підозр, скільки справ у судах?

Сергій Пантелеєв: Взагалі на вказане збройне формування ми звернули увагу на прикладі затримання Саттарова. Після цього почали проводити  аналіз вказаної структури і доводити незаконність їх дій на тимчасово окупованій території. В подальшому був заведений реєстр учасників вказаного незаконного збройного формування, куди на сьогодні вже увійшли близько 1600 осіб. 240 з них вже повідомлено про підозру і вони оголошені у державний розшук. По цих особах вже зібрано повний об’єм доказів щодо їх провини і з конкретними епізодами вчинення цієї вини. Деякі з них захоплювали військові частини, деякі захоплювали аеропорти, деякі блокували штаб ВМС України, захоплювали воєнно-морські судна. Було знайдено потерпілих осіб, свідків, які брали участь і бачили вчинення кримінальних правопорушень. З ними проведені всі можливі слідчі дії, встановлені анкетні дані вказаних осіб, відео з ними, і в подальшому їм повідомлено про підозру спільно з прокуратурою АРК.

Фото: investigator.org.ua

Валентина Самар: Ми, звичайно, теж доклалися до цієї роботи і дуже задоволені тим, що прокуратура АРК оперативно відкривала кримінальні провадження після наших розслідувань. Наше розслідування «Шуцмани Путіна» відкрило кілька десятків нових імен, яких до цього не було ні в пресі, ні в базі «Миротворця». 

Сергій Пантелеєв: Так, і ми висловлюємо вам велику вдячність. Я вважаю, що, комунікуючи з такими організаціями як ваша, можна досягти якогось результату.  

Встановлюючи цих 1600 осіб, ми розпочали з того, що встановили контроль на державному кордоні і адміністративному кордоні з Кримом щодо їх перетинання. І коли був проведений аналіз, було встановлено, що з 2014 року деякі особи перетинають кордон з Україною після вчинення там кримінальних правопорушень і беручі участь у вчиненні кримінальних правопорушень на материковій частині України. У зв’язку з цим і був заснований реєстр, який дозволяє нам контролювати вказаних осіб і знати, коли особа може перетнути кордон, щоб оперативно реагувати. 

Валентина Самар: Дуже багато загублених імен, люди не були медійними, і ви, і ми встановлюємо цих осіб по відео, по фотозйомках, по чиїхось спогадах, по інтерв’ю. Тому тут вам, певно, треба звернутися до тих патріотів у Криму, які б назвали ці імена, і ваш реєстр поповнився б. 

Я хочу звернутися до «справи 26 лютого», який вже називається Днем спротиву. Була відкрита українська кримінальна справа, а не тільки російська, за якою незаконно були засуджені громадяни України. Як розслідується українська «справа 26 лютого»? І особливо викликає цікавість притягнення до відповідальності співробітників поліції, які 26 лютого 2014 року безвідповідально поставилися до виконання своїх обов’язків, внаслідок чого постраждали люди. 

Сергій Пантелеєв: Щодо «справи 26 лютого» хочу наголосити, що з перших днів моєї діяльності у поліції Криму (з 2017 року) розслідування вказаної справи було в пріоритеті, в результаті чого вже у 2018 році було здобуто достатньо доказів та повідомлено про підозру керівному складу міліції АРК у вчиненні службової недбалості. Це ті три керівника, які відповідали за охорону громадського порядку на площі біля Верховної Ради АРК у вказану дату. В подальшому матеріали відносно зазначених осіб виділені в окреме провадження і направлені до Державного бюро розслідувань за підслідністю. Тобто це кейс зі співробітниками міліції, які встановлені, доказана їх причетність до кримінального порушення, вони оголошені у розшук, і цей кейс виділено і передано на розслідування до ДБР. 

Мітинги біля Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року

Крім того, в рамках кримінального провадження, що знаходиться у нас в провадженні, здобуто достатньо доказів та повідомлено про підозру 14 особам з числа слідчих, прокурорів та суддів окупаційної «влади» у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 438 Кримінального кодексу України. Це порушення законів та звичаїв війни. Це особи, які фальсифікували справи та незаконно притягували до відповідальності громадян України. Також це особи, які були присутні на мітингу на підтримку територіальної цілісності і недоторканості України. Тобто ми маємо вже 14 встановлених та оголошених у розшук посадових осіб так званого незаконно створеного «правоохоронного органу» РФ, які приймали всі ці незаконні дії під час розслідування їх кримінального провадження. У результаті чого наші громадяни були затримані і позбавлені волі.

Валентина Самар: І вони вже на свободі, а українська «справа 26 лютого» і досі не розслідувана.

Сергій Пантелеєв: Я назвав результат, який на сьогодні ми маємо. Я б не сказав, що вона не розслідувана. Вона складається з понад 200 томів, постійно слідча група спільно з прокурорами АРК… Ця справа — №1 в розслідуванні.

Валентина Самар: Наступне моє питання теж про нерозслідувані справи — наприклад, про такі як справа «групи Сенцова», коли четверо людей були незаконно засуджені у Російській Федерації. І Олег Сенцов, і Олександр Кольченко, і Геннадій Афанасьєв вже на свободі, в Україні. А українська справа «групи Сенцова» до цього часу не розслідувана. Я розумію, ми всі ці роки в цій студії, з усіма начальниками, з усіма прокурорами Криму, з адвокатами потерпілих українських патріотів говорили – чому не розслідуються ці справи. Зараз по них проводяться якісь процесуальні дії, чи вони вже «висяки»?

Сергій Пантелеєв: Ні, теж готовий з вами посперечатися. Не тільки проводяться процесуальні дії, але й прийняті процесуальні рішення. Після того, як наші громадяни потрапили до материкової частини України, з ними були проведені всі необхідні слідчі дії, за результатами яких двом особам вже повідомлено про підозру в рамках кримінального провадження, вони також оголошені у розшук. Ми розуміли, хто вчинив вказане кримінальне правопорушення, але нам було недостатньо доказів повідомлення про підозру. Зараз ці докази вже є, і відносно двох осіб складено та погоджено з прокуратурою АРК повідомлення про підозру. Тобто процесуальне рішення є. Далі процес розслідування кримінального провадження ще триває. І я думаю, що найближчим часом список підозрюваних в нас по вказаній справі поповниться. 

Валентина Самар: Чи розслідуються зараз справи зниклих безвісти? Це справа Тимура Шаймарданова, зокрема? Справа вбитого Решата Аметова?

Сергій Пантелеєв: У 2019 році ми досягли результату щодо розкриття кейсу викрадення Решата Аметова співробітниками незаконного збройного формування «самооборони Криму». Були проведені всі можливі експертизи і встановлено всі трьох осіб, які викрали Решата Аметова з площі у центрі Сімферополя у березні 2014 року. Доведена їх причетність і вони оголошені у розшук. Слідчому управлінню залишилося відповісти на одне питання – хто саме вбив Решата Аметова і наніс йому ті тілесні ушкодження. Цей кейс ми розслідуємо, і він перебуває на контролі як у Генеральної прокуратури, так і у Головному слідчому управлінні. Думаю, що в першому півріччі цього року я зможу відзвітувати про розслідування саме цього кейсу кримінального правопорушення. Тобто викрадення – прийняте рішення, лишилося тільки встановити вбивць Решата Аметова.

Валентина Самар: Які ви ставите плани перед собою і перед слідчим управлінням на 2020 рік? Які пріоритети? Яким чином торкнеться вас реформа Національної поліції? І чи вистачає вам ресурсів, які є на сьогоднішній день?

Сергій Пантелеєв: Взагалі слідчому підрозділу важко планувати свої дії на рік, тому що ми не розуміємо, що може вчинити країна-окупант, які кримінальні правопорушення можуть вчинятися на окупованій території. Наше завдання – реєструвати кримінальні провадження і проводити якісне досудове розслідування, незважаючи на те, що доступу до території в нас немає. Але завдяки тому, що наші слідчі постійно підвищують свою кваліфікацію щодо розслідування вказаних злочинів, моє завдання проводити якісне та повноцінне досудове розслідування тих кримінальних проваджень, які перебувають у мене в залишку, і тих, які будуть зареєстровані в подальшому.

Фото: investigator.org.ua

Валентина Самар: Зрозуміло. Але ви дуже багато речей робите вперше, проте розслідуєте так, як ніхто раніше не розслідував. Чи є якісь стратегічні справи, по яких ви хочете відпрацювати технологію розслідувань? Можливо, за допомогою якихось новітніх цифрових технологій?

Сергій Пантелеєв: У 2019 році ми вперше спробували витребувати з космічного агентства NASA фотознімки багатьох об’єктів, які знаходяться на окупованій територій. Остання реалізація у 2019 році була з викриття одного з підприємств міста Києві, яке налагодило процес незаконного постачання конденсаційної ропи з озера Сиваш до «Кримського содового заводу». Під час реалізації було встановлено, що електроенергія до цієї насосної станції, яка знаходиться на материковій частині України, надходить з окупованої території Криму. Тобто ми зараз стикнулися з питанням нарахування збитків за те, що протягом останніх шести років незаконно нашою сировиною користувалася сторона-окупант.

Валентина Самар: Але ж це підприємство, яке належить українському олігарху.

Сергій Пантелеєв: Я вважаю, що треба розділяти, і податки повинні сплачуватися до державного бюджету України.

Валентина Самар: Згодна з вами, правда, для цього потрібно скасувати закон про ВЕЗ «Крим», який дозволяє інвестувати в Крим і навіть постачати туди сировину, але окремим особам. А що ви в NASA запитували? Саме знімки солоних озер?

Сергій Пантелеєв: Не тільки. І етапи будівництва Кримського мосту. Якщо пам’ятаєте, у 2018 році було забруднення атмосферного повітря в рамках діяльності одного з заводів. Тоді постраждали наші прикордонники, і нам необхідно було опрацювати всі версії — чи там був вибух, чи щось інше. Тобто ми співпрацюємо.

Валентина Самар: Зараз облаштовуються контрольно-пропускні пункти на адмін межі з Кримом, і під час відвідин народних депутатів комітету у справах тимчасово окупованих територій були трохи нервові ситуації, коли з’ясовували стосунки, зокрема, з представниками кримської поліції щодо існування там якихось автостанцій начебто не зовсім законних. Поза тим є від людей нарікання, і їх озвучував Рефат Чубаров, про те, що поліція додатково до прикордонників вимагає від людей перевірки документів, вимагає перевірки зображень на телефонах і так далі. Ви на ці скарги реагуєте? Що ви з цього приводу можете сказати – наскільки законні дії правоохоронців?

Сергій Пантелеєв: Ці скарги мали місце бути, але з призначенням на посаду нового керівника – полковника поліції Стрижака Віталія Олександровича – скарг вже не було. Проте я хочу сказати, що та цифра затриманих осіб, про яких я вже говорив, з’явилася завдяки тому, що працівники якісно несуть свою службу на КПВВ. Тобто вони змогли оперативним шляхом або шляхом перевірки по базі встановити розшукувану особу і направити її до того головного управління, який був ініціатором розшуку. Тобто їх присутність там виправдана.

Коли громадянин України перетинає адміністративну межу з Кримом, то першого він зустрічає прикордонника та співробітника поліції. Якщо є питання, приймається заява і направляється вже нам на розгляд.