Игорь Павловский в «деле Гандзюк»: как выйти сухим из воды

Публикации
Игорь Павловский в Печерском райсуде Киева, 21.01.2020 Фото: Виктория Рощина/hromadske

В ноябре 2018 года Игорю Павловскому, помощнику бывшего нардепа Николая Паламарчука, вручили подозрение в организации нападения на Екатерину Гандзюк. Через полгода прокуратура выделила его дело в новое производство и изменила Павловскому подозрение на более мягкую статью — сокрытие преступления. Он подписал соглашение со следствием о признании своей виновности, которое суд так и не смог утвердить в течение восьми месяцев.

Соглашение предусматривало дачу показаний относительно заказчика преступления. Следствие считает заказчиком председателя Херсонского облсовета Владислава Мангера. Однако Павловский против Мангера не свидетельствовал. А теперь отказывается от сделки.

Катерина Гандзюк працювала керівницею справами Херсонського міськвиконкому та радницею міського голови. Посадові обов’язки Катерина поєднувала з громадською та волонтерською діяльністю. Те, що Катерина не боялася називати імена корупціонерів на місцевому рівні, врешті призвело до трагічних подій. Нагадаємо їх хронологію.

Вирок виконавцям та затримання Левіна

Вранці 31 липня 2018 року на Катерину напали біля під’їзду багатоповерхівки, в якій вона мешкала. Чоловік вилив на Катерину літр сірчаної кислоти, опіків зазнали понад 40 відсотків тіла. Катерині довелося пережити 11 операцій. Через три місяці після нападу вона померла від отриманих опіків та ушкоджень.

Катерина Гандзюк

У серпні за підозрою у нападі на Катерину Гандзюк були арештовані п’ятеро учасників бойових дій — Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін, Микита Грабчук та В’ячеслав Вишневський.

Вони визнали вину як виконавці нападу та пішли на угоду зі слідством, завдяки чому отримали невеликі як для тяжкості злочину строки — від трьох до шести з половиною років ув’язнення.

24 січня 2020 року у Болгарії був затриманий Олексій Левін на прізвисько «москал-молодший», якого підозрюють у керівництві однойменним злочинним угрупуванням та організації нападу на Катерину Гандзюк.

Попри кримінальне минуле Олексій Левін був помічником херсонського депутата Миколи Ставицького та радником голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера. Завдяки зв’язкам йому вдалося втекти з країни до Болгарії, де він був затриманий.

У середині березня Левіна екстрадували до України. Наразі він є підозрюваним — слідство вважає його організатором нападу на Катерину.

Олексій Левін (справа) на допиті у прокуратурі

«Тривала робота щодо встановлення справжніх організаторів та замовників цього нападу. Докази вивели слідчих та прокурорів на одного з лідерів банди «москали» Олексія Левіна, який замовив нападникам здійснення нападу на Катерину Гандзюк», — казав під час онлайн-брифінгу щодо завершення досудового розслідування нападу на Катерину Гандзюк Олексій Симоненко, заступник генерального прокурора України.

Олексій Левін — важлива фігура для розкриття злочину. Слідство вважає його ланкою, що пов’язує виконавців — «групу Торбіна» та замовника нападу на Катерину Гандзюк.

«Ретельний аналіз зв’язків основних фігурантів злочину, вивчення їх зустрічей, та співставлення показів дозволили встановити кінцевого замовника злочину. Досудовим розслідуванням встановлено, що це діючий голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер», — сказав Олексій Симоненко.

Голова Херсонської облради Владислав Мангер Фото: investigator.org.ua

Раптове завершення досудового розслідування, коли збирати докази можна було ще три місяці, викликало хвилю обурення у потерпілої сторони — батька Катерини Віктора Гандзюка, його представників та громадянської спільноти. Вони вважають, що така позиція прокуратури схожа на «злив» справи.

Роль Павловського

Першу підозру Владиславу Мангеру оголосили у лютому 2019 року. Генпрокурор Юрій Луценко назвав його замовником нападу. А от підозрюваних у організації злочину тоді було двоє.

Скріншот з відео Генеральної прокуратури України, 11.02.2019

«На виконання цього злочинного плану Мангер дав Левіну та Павловському грошові суми у розмірі не менше 10 тисяч гривень для придбання необхідних засобів зв’язку, а також закупівлі знаряддя вбивства. Крім того, Мангер узгодив з Левіним та Павловським суму винагороди за вчинення цього злочину, частину з яких вони планували передати безпосереднім організаторам та виконавцям», — говорив Юрій Луценко. — «Левін та Павловський за погодженням з Мангером зустрілися і залучили до свого плану раніше знайомих їм Торбіна, до відома якого було доведено план вбивства Гандзюк, замовника нападу та суми винагороди за його скоєння».

Отже, фактично, крім Олексія Левіна у провадженні фігурував ще один співорганізатор — Ігор Павловський. Як розповідав Юрій Луценко, він особисто передавав кошти як винагороду виконавцям злочину.

10 листопада 2018 року Павловському оголосили підозру за організацію умисного вбивства. Суд узяв фігуранта під варту без альтернативи застави.

Ігор Павловський — колишній помічник народного депутата Миколи Паламарчука — генерал-лейтенанта міліції, який на початку двохтисячних очолював кримський главк МВС.

Цією обставиною, серед іншого, можна пояснити те, що Павловський мав зв’язки у правоохоронних органах.

«У нього була приймальня в одному з офісних центрів, де він вів прийом від імені народного депутата. Це офіційно. Неофіційно він мав досить таки тісні зв’язки з керівництвом місцевої поліції, прокуратури, що дозволяло йому займатися основною роботою», — розповідає Сергій Нікітенко, редактор херсонського видання «Мост» і друг Катерини Гандзюк.

«Він мав також дуже серйозний вплив на прокуратуру. Під час представлення в Херсоні обласного прокурора, якого Юрій Луценко привозив, він його представляв разом з Паламарчуком і Павловським. Павловський був завжди поряд. Це є на фотографіях, на відео. Він всім показував свою впливовість саме на правоохоронців» — каже Нікітенко.

Сергій Нікітенко, редактор херсонського видання «Мост» Фото: investigator.org.ua

Журналісти «Слідство.інфо» у фільмі-розслідуванні «Системне вбивство» показали, що Ігор Павловський у дні, що передували нападу, а також після цього активно спілкувався саме зі співробітниками місцевих правоохоронних органів.

Раніше роль Павловського, за версією слідства, була у тому, що він безпосередньо передавав кошти виконавцям нападу на Катерину Гандзюк. Однак рік тому слідство припинило вважати його одним із організаторів злочину та змінило статтю кваліфікації на м’якішу — ст.396 Приховування злочину.  Тепер він подорюється в тому, що нібито  не повідомив про вчинений групою Торбіна злочин. Раніше Павловському загрожувало ув’язнення на строк до 15 років. Тепер — тільки до трьох.

«Є така версія, що вони переслідували мету, фактично, звільнити його від відповідальності. Варіант другий: домогтися його показів на решту співучасників. Щодо виправданості — потерпілі не підтримували і не давали згоду. Ми вважаємо, що було недоцільно перекваліфіковувати це діяння в приховування злочину, особливо, враховуючи, що з того часу не з’явилося додаткових даних, відомостей, доказів. Тобто нічого нового в справі не з’явилося, але він став уже приховувачем злочину замість повноцінного співучасника», — сказала у коментарі Центру журналістських розслідувань Ольга Веретільник, представниця Віктора Гандзюка.

Адвокат Ольга Веретільник                            Фото: investigator.org.ua

В чому ж слідство бачить склад злочину Павловського після перекваліфікації  та виокремлення його провадження? Його адвокат Володимир Сергет не відповів на це питання прямо, заперечивши будь-який склад злочину, що інкримінується прокуратурою його клієнту.

«На даний час, відповідно до версії слідства, Павловському інкримінується вчинення злочину «заздалегідь не обіцяне приховування злочину». Однак насправді навіть в цього злочину немає ознак кримінального правопорушення в його діях», — сказав Володимир Сергет.

Адвокат Володимир Сергет                                Фото: investigator.org.ua

Більше деталей цієї справи вдалося дізнатися в іншої сторони — адвокатки Ольги Веретільник, яка представляє інтереси Віктора Гандзюка.

«За ст. 396 ККУ кваліфікувалися його дії уже після нападу. Там був такий епізод, коли Торбін, один із співучасників, приїхав додому до Павловського разом з Васяновичем. І стали просити в нього грошей. Для того, щоб поїхати кудись в Київ і зникнути. Павловський не дав грошей, сказав, що у нього немає. Але тоді Торбін попросив в нього автомобіль, щоб поїхати на вокзал та в Київ. І той викликав свого водія, водія громадської приймальні депутата. І той відвіз їх на вокзал», — розповіла Ольга Веретільник.

За її словами, Павловський розповідав про цікаві деталі щодо підготовки нападу на Катерину Гандзюк, які могли стати цінними для слідства стосовно Владислава Мангера та Олексія Левіна.

«За попередніми показами, які Павловський давав ще на етапі досудового розслідування до перекваліфікації, він розповідав про інші епізоди. Наприклад, про те, що Мангер і Левін відвідували його громадську приймальню. Він розповідав про зустрічі, де обговорювалася Катерина Гандзюк. Він розповідав як Левін приходив до нього до приймальні через декілька днів після нападу на Гандзюк і казав, що це вони з «Миколайовичем», ймовірно, Мангером, замовили Катерину Гандзюк. Але уже на пізнішому етапі, після перекваліфікації, він уже такого не говорив», — каже Ольга Веретільник.

Відмова від угоди

«Обвинувальний акт стосовно Ігоря Павловського розглядається Приморським районним судом міста Одеси. Він уклав угоду з прокурором про надання викривальних показів стосовно організаторів злочину», — так оптимістично про справу Ігоря Павловського говорив прокурор Романчук під час брифінгу 27 квітня, на якому прокуратура оголосила про завершення розслідування провадження щодо нападу на Катерину Гандзюк. Насправді, прокурор не договорював.

Дійсно, підозрюваний раніше в організації нападу на Катерину Гандзюк Ігор Павловський, тепер постав перед судом в Одесі. Але вже як обвинувачений у приховуванні злочину, скоєного бандою Торбіна. І в рамках цього виокремленого провадження він підписав угоду з прокуратурою про визнання винуватості.

Адвокат Ігоря Павловського каже, що попередні покази були надані під тиском слідства. Однак заяву про це його клієнт зробив лише зараз, коли прокуратура оголосила про закінчення слідства у справі Левіна-Мангера. Чому?

«Хочу звернути увагу громадськості на події саме 17 грудня 2019 року, коли Ігор Павловський надавав покази. На початку цього допиту прокурор неодноразово намагався встановити чи вчиняли до цього часу тиск на Павловського», — сказав Сергет. «Я так припускаю, вони зважували, як же так зробити, щоб закріпити попередні покази, які були надані під тиском. На той час ми були не готові офіційно оголосити, що на Павловського здійснюється тиск».

Адвокати від імені Віктора Гандзюка зверталися до прокуратури з вимогою визнати його потерпілим у провадженні про приховування злочину Ігорем Павловським. Однак ці звернення були проігноровані.

Важливий момент: якщо у провадженні є потерпілі, то їхня згода на укладення угоди слідства з підозрюваним є обов’язковою. Однак прокурори не визнали Віктора Гандзюка потерпілим і таки уклали угоду з Павловським.

«Я хочу сказати, що угода винуватості була складена з Павловським без нашого відома та без нашої згоди. Прокуратура так і не ознайомила мене з текстом угоди. Проте сказали, що суть угоди в тому, що Павловський дасть звинувачувальні правдиві покази щодо Мангера. Які він, до речі, так і не дав. І, безумовно, угоди не виконав», — говорить Віктор Гандзюк, батько Катерини Гандзюк.

Віктор Гандзюк, батько Катерини Гандзюк Фото: investigator.org.ua

Зараз Ігор Павловський затриманий та знаходиться під вартою в рамках іншого кримінального провадження — щодо масових заворушень та підпалу авто на Херсонщині. Останнє засідання, яке мало відбутися в Одесі 4 травня, було також перенесене. СІЗО, де знаходиться Павловський, не вийшло на зв’язок з судом.

Адвокат Ігоря Павловського — Володимир Сергет не вбачає провини свого клієнта у тому, що судові засідання переносяться, хоча він на них не з’являвся. І нагадує про один випадок, коли Павловський приходив до суду в Херсоні.

«Мала відбутися відеоконференція, однак чомусь одеський суд навіть не зв’язався з Херсоном, в якому сам задовольнив клопотання про проведення відеоконференції», — сказав Сергет.

Відповідно до статті 474 Кримінального процесуального кодексу, суд перед затвердженням угоди про визнання винуватості, перевіряє чи не була вона підписана внаслідок тиску чи погроз. Саме про це тепер, коли вже минуло вісім місяців від моменту передачі обвинувального акту у цій справі до суду, Павловський заявляє у своєму зверненні до Офісу генпрокурора, СБУ та суду. По суті, це означає його відмову від угоди.

«На даний час це дійсно так, Павловський відмовляється від затвердження зазначеної угоди. Про це він надав особисту заяву, передав через нашого адвоката. Її було направлено до Приморського районного суду. У зазначеній заяві Ігор Павловський власноруч записав, що йому погрожували з офісу Генерального прокурора, що йому погрожували посадовці СБУ. Йому та його близьким», — повідомив адвокат Сергет.

Отже, підсумуємо. Прокуратура зменшила тяжкість кваліфікації злочину Павловського та підписала з ним угоду, розраховуючи, що він надасть викривальні покази щодо замовника нападу на Катерину Гандзюк, тобто, Владислава Мангера. Але сталося не так, як гадалося.

«Показів на Мангера Павловський не давав. В самій угоді прописали покази, що є незаконним. І в резолютивній частині зазначається, що Павловський має надавати покази, і зазначається які саме провадження. Угода має передбачати певні зобов’язання в межах певного кримінального процесу», — каже адвокат Сергет.

Таким чином, Ігор Павловський із підозрюваного в організації нападу на Катерину Гандзюк перетворився на «приховувача» злочину. У разі доведення вини йому загрожує не більше трьох років позбавлення волі. А, враховуючи оформлену інвалідність, Павловський може розраховувати навіть на умовний термін.

І тепер, коли провадження щодо нападу на Катерину Гандзюк вже готується до передачі в суд, Павловський відмовляється від підписаної угоди, розповідаючи про тиск та погрози. Чи і не розвалиться в суді справа без свідчень таких фігурантів, як Ігор Павловський та Олексій Левін? Особливо беручи до уваги ту обставину, що слідство у справі про напад на Катерину Гандзюк завершили несподівано, що дало підстави для звинувачень у зливі справи.

«Я думаю, що прокуратура зробила все, щоб справа розвалилася. Проте ми будемо робити все можливе для того, щоб цього не сталося», — каже Віктор Гандзюк.