Окупендум. Если вы еще не за Россию – мы придем к вам

Публикации
референдум

Несмотря на недавние заявления кремлевских спикеров и их преспешников об отложении «референдума» о «присоединении» оккупированных украинских территорий к России до полного их «освобождения», день «голосования» был назначен внезапно. Как и мобилизация, о которой «не может быть и речи», как говорил еще неделю назад Песков. Причина в обоих случаях ясна: Россия пытается закрепить за собой захваченные территории, пока ее оттуда не погнали ВС Украины.

«Оккупендум» кремлевские технологи растянули почти на неделю — в надежде, что членам «комиссий» вместе с автоматчиками удастся дойти до каждого жителя оккупированного юга.

Наши корреспонденты и местные блоггеры рассказывают, как оккупанты создавали иллюзию волеизъявления в Херсоне, Новой Каховке, Геническом, Мелитополе и Бердянске.

«За смислом може здатися, що там звучить кілька питань. Але насправді це одне питання», — так голова так званої «центральної виборчої комісії Херсонської області» Марина Захарова пояснила зміст підготовленого окупантами «бюлетеню» на «референдум» з «приєднання» частини Херсонської і Миколаївської областей до Росії. 

Сам «бюлетень» російські загарбники і їхні місцеві посіпаки презентували за день до «голосування».  В одне питання кремлівські технологи, рекрутовані заступником глави путінської адміністрації Сергієм Кирієнком, дійсно втиснули три питання. Воно формульовано так: «Вы за выход Херсонской области из состава Украины, образование Херсонской областью самостоятельного государства и вхождение его в состав Российской Федерации на правах субъекта Российской Федерации?».  

Фото: point.md

Херсон

Як проходитиме «референдум» представники окупаційної влади області, судячи з усього, не знали й самі. Спочатку вони говорили, що перші дні можливість «проголосувати» надаватимуть тим, хто не зможе самостійно відвідати «виборчі дільниці». Однак вже зранку 23 вересня на російських телеграм-каналах оприлюднили відеосюжет про «голосування» на території захопленого Херсонського морського торговельного порту. Відповідальні за організацію тамтешньої «дільниці» не змогли чітко пояснити порядок проведення цієї вистави.

«Референдум» пройшов спонтанно і проходить «на ура». На території нашого порту, мабуть, всі дні буде відбуватися «голосування». Я думаю, що будь-який охочий може прийти і «проголосувати», — простодушно розказала  пропагандистам колаборантка Тетяна Ясенчук, «заступниця директора» порту.

Загалом у місті Херсон відкрито 12 таких «виборчих дільниць». Усі вони розташовані в загальноосвітніх школах. Це, на думку окупантів, має убезпечити їх від ударів ЗСУ. Хоча дітей у школах, де відкрились дільниці, не буде – у Херсоні та інших містах оголосили позапланові канікули на період «голосування». 

Крім приміщень навчальних закладів, росіяни в Херсоні також активно використовують педагогів, що погодились на співпрацю. Наприклад, у херсонській школі №57 вчителі-колаборанти є одночасно і представниками «виборчих комісій».

Одночасно російські ЗМІ, очікувано, одразу після початку голосування почали зйомку пропагандиських відео. Хоча навіть вони не в змозі зафіксувати анонсованого ажіотажу. Як видно з відео, мобільні «дільниці», що гастролюють херсонськими дворами, складаються з кількох колаборантів, скриньки, столу та невеликої ширми. У кожному дворі вони зупиняються на кількадесят хвилин. Кажуть, бояться ударів з боку ЗСУ. 

Скріншот з відео, російські пропагандистські джерела.

Такий підхід окупанти виправдовують «інтересами безпеки», проте, скоріш за все, вони не впевнені, що зможуть відзняти потрібну їм картинку за один день. До того ж 27 вересня безпосередньо на дільницях в Херсоні прогнозується вкрай мало голосувальників, тож ідея розтягнути «референдум» на 5 днів виглядає логічною.

Паралельно надходить інформація про «туристів» з росії та окупованого Криму, що виявили бажання взяти участь у псевдореферендумі. Так, Telegram-канал «Жовта стрічка» повідомляє, що серед кількох десятків голосувальників поблизу Херсонського обласного драматичного театру були помічені люди з Ростовської області та тимчасово окупованого півострова. 

Для залучення якомога більшої кількості людей до псевдоголосування окупаційна влада пообіцяла провести у центрі міста концерт. Зверніть увагу, з питань безпеки окупанти частину дільниць зробили мобільними та намагаються здійснювати процес голосування на місцях якнайшвидше – і одночасно з тим організовують у центрі міста масовий захід – концерт. Це вказує на фейковість інформації про удари ЗСУ по місту в день псевдоголосування, що вже почали з’являтися в російських ЗМІ.

Для покращення явки окупанти в Херсоні практикують масове голосування представників деяких бюджетних організацій. Так, для створення картинки вони змусили взяти участь у «референдумі» працівників швидкої допомоги.  

Агітація РФ в окупованої Нової Каховці Фото: Коммерсантъ

Каховський район Херсонщини 

Про спонтанність псевдореферендуму свідчить й те, що дату його проведення вперше озвучили тільки 20 вересня – лише за кілька днів до його початку. Через це загарбники не встигли розвісити на вулицях міст і сіл Херсонщини агітаційні білборди: в Новій Каховці вони з’явилась лише 23 вересня. Відсутня була й реклама цієї вистави в друкованих пропагандистських газетах, які величезними накладами зараз розповсюджуються в усіх районах області.

«Про те, що у нас збираються проводити «референдум»,  ми дізнались як і всі – з телебачення. Жодної агітації, жодної інформації про це у нас ніде не було. Як буде проходити «референдум» ми теж не знаємо. Більше за все боїмося, що до нас вдиратимуться додому і примушуватимуть заповнювати «бюлетені» під дулами автоматів», — сказала Центру журналістських розслідувань жителька Нової Каховки.

Однак саме за таким сценарієм окупанти почали псевдореферендум 23 вересня. З ранку озброєні російські військові обходили квартири в житломасиві Свєтлово і в приватному секторі на вулиці Поліни Осипенко в Каховці. Їх супроводжує якась жінка з урною для голосування.

Про це також повідомили мешканці Чорнянки Таврійської громади Каховського району, Улянівки Скадовської громади, Новоросійського і Володимирівки Лазурненської громади та Преображенки Мирненської громади Скадовського району, Великих Копанів, Олешок і Білозерки Херсонського району. 

Одночасно з цим окупанти обмежили виїзд на підконтрольну українську територію жителів Херсонщини. Вже з 21 вересня вони не пропускають через Василівку Запорізької області частину чоловіків віком до 35 років. А на період проведення псевдореферендуму вони обмежили виїзд усіх без виключення і завертають назад навіть машини з дітьми. З 28 вересня вони нібито обіцяють знову пропускати людей. Однак голова окупаційної адміністрації Запорізької області, колаборант Євген Балицький вже заявив, що з 1 жовтні виїхати на підконтрольну українську територію можна буде лише після отримання їхньої перепустки, яка оформлюватиметься виключно за письмовою заявою та особистої присутності людини. Тож можливість виїзду з тимчасово окупованих Росією південних регіонів України буде значно ускладнена.

Євген Балицький, гауляйтер окупованої частини Запорізької області Фото: РИА Новости

Мелітополь

Про «референдум» у Мелітополі (і не тільки) говорять з перших місяців окупації. Навіть кілька дат призначали, то на день Росії (12 червня), то на єдиний день голосування (11 вересня), то день народної єдності в ній же (4 листопада).  Рішення не приймали у Москві, то й їхні підножки — гауляйтери окупованих  територій  нічого до останнього дня не знали. Принаймні,  на окупованій частині Запоріжчини, окрім створення так званої виборчої комісії та гарячкового пошуку людей, які б захотіли працювати, особливої підготовки не відбувалося.

«У нас старша будинку ще з літа шукала бажаючих працювати на «референдумі». Кілька разів писала в групу у Вайбері, говорила з жителями під’їзду, дуже дивувалася — невже нікому з нас гроші не потрібні? Мовляв, за кілька днів роботи заплатять 10 тисяч рублів», — розповідає жителька мелітопольської багатоповерхівки і запевняє, що ніхто з їхнього будинку на співпрацю з окупантами не пішов.

Головою «виборчої комісії Запорізької області» окупанти призначили соратницю гауляйтера Євгена Балицького Галину Катющенко. У минулому вона працювала на телеканалі нардепа-зрадника, пізніше була відповідальною за його та запорізького осередку «Опозиційного блоку» піар-компанії, працювала у штабі під час виборів. 

Після оприлюднення «указу» Балицького про проведення «референдуму» Катющенко повідомила, як буде відбуватись  «голосування». Відтак, ще 22 вересня жителі Мелітопольщини  уявлення не мали, де саме розташовані «дільниці», не кажучи вже про те, за яку ж саме «самостійну державу» вони йдуть віддавати свій голос.  А от, пропагандисти вже навіть результати порахували: ніби то 85% від бажаючих  взяти участь у референдумі — за приєднання до Росії. 

Тож такого результату організатори псевдо-референдуму будуть  добиватися усіма доступними методами — і підкупом, і погрозами.

Агітація РФ в окупованому Мелітополі ФОото: ria-m.tv

«Стояла в черзі на оформлення десяти тисяч допомоги, так вийшла якась жіночка і почала розповідати, що в Росії і пенсії вищі, і зарплати, і медицина безоплатна, і що мовляв,  після референдуму і в нас так буде», — розповідає пенсіонерка з Мелітополя. — »А сестра в селі під Якимівкою, так їй і багатьом іншим попривозили електропічки і тюнери для телевізора. Та всі ті подарунки супроводжують розповідями «як на Росії жить хорошо». А люди ж і вірять…

А ті хто не вірить, голосуватимуть через страх».

«Та я й не хочу голосувати, но якщо ж прийдуть з пістолетом, то шо маю робити?» — питалася на базарчику у передмісті Мелітополя одна жінка в іншої. 

Та скрушно хитала головою і погоджувалася: «Приходила знайома з опитуванням, як ставлюсь до цієї «спецоперації», та як мені живеться. А я в неї розпитала про референдум. Так, каже, члени виборчої комісії будуть ходити в компанії солдатів зі зброєю. То як ти їм скажеш, що голосувати не хочеш?»

Деякі мешканці Мелітополя  вирішили на кілька днів поїхати з міста, аби не бути присутніми на місці реєстрації і уникнути «гостей з урною і автоматом». 

«Брати участь в тому шабаші категорично не хочемо. То вирішили на час «референдуму» всією сім’єю переїхати. Пересидимо в будинку у родичів, які виїхали за кордон», — ділиться лайфхаком житель Мелітополя.

Ті ж, що лишились і набралися сміливості не брати участь у примусовому «окупендумі», причаїлись у будинках та квартирах і не відкривали «виїзній комісії». Погрюкавши у двері чи ворота, коробейники з охоронцями йшли далі. 

«Сьогодні до нас вже приходила «комісія» з урною — дві жінки і чоловік у штатському (не автоматник, але пістолет точно є). Дуже хотіли потрапити у двір,  гукали через забор. Ну але ми не вийшли. Вони записали щось в паперах і пішли далі. Більшість сусідів також не відчинили. Тож нашу частину вулиці вони пройшли буквально за 10 хвилин», — розповідає мелітополець.  

Фото: Лента Запорожья

Звісно ж, вони ще повернуться: недаремно на «голосування» окупанти відвели цілих 5 днів — за цей час можна кілька разів спробувати вломитись у помешкання тих, хто не хоче брати участь у незаконному дійстві окупантів. 

У мелітопольців ще  є можливість покинути окуповану територію, особливо з огляду на мобілізацію, оголошену Путіним з 21 вересня. Гауляйтер Балицький  запевняє,  що на території Запорізької області ще 5 років після приєднання до Росії не буде ні призову, на мобілізації. Однак водночас колаборанти закликають створювати добровольчі підрозділи, а це вже участь у війні проти України. 

Насьогодні через блокпост у Василівці пропускають чоловіків до 35 років. Однак уже з 1 жовтня проїзд на вільну територію України буде виключно за перепустками, які видаватиме окупаційна адміністрація. 

Бердянськ 

Таким тихим принишклим обезлюдненим приголомшеним, як цього ранку, Бердянськ не був ще ніколи. 

Поховалися не тільки люди, а навіть коти і собаки. Десь знечів»я загорлав півень, і тут-таки миттєво змовк — мабуть, злякався недоречності «історичному моменту».

Як і передбачалось,  члени так званих виборчих дільниць з урнами і в супроводі автоматників-рашистів та поліцейських-зрадників почали побудинкові обходи. Як правило, на одну урну припадає двоє-троє колаборанті під охороною одного військового або «поліцейського». Такі групи обходять і приватні будинки, і квартири. 

У Бердянську триває «таємне» голосування Фото: ria-m.tv

Показово, що окупанти навіть не намагаються імітувати легітимне волевиявлення. «Урноносці» не просять пред’явити паспорт, чи будь-який документ, вже маючи на руках списки мешканців. Мешканці тимчасово окупованого Бердянська відзначають, що підкреслено ввічливі здебільшого донецькі або кримські, які зовсім не орієнтуються у розташуванні вулиць і мікрорайонів, навіть документів не вимагають — «вірять на слово». Намагаються робити фото- і відеофіксацію. Місцевих у «комісіях» обмаль — чи світитись побоюються?

Щоправда, трапляються серед непроханих візитерів і найбільш  zапопадливі падлюки. Як правило, з числа тих, хто брав активну участь у проросійських шабашах. Городяни таких відразу фіксують і повідомляють куди належить. Списки вже чималенькі. Тож начувайтеся…

Про 30 срібняків. Рашисти обіцяють:  члену «двк» – 40 тис. фублєй,  членам  «районної комісії» – 100 тис., а  голові «районної комісії» – 150 тис. фублєй.

Не дорого, враховуючи, що за ці діяння світить до 15 років і конфіскація усього майна. 

На думку бердянців, найдієвіший спосіб протистояти «референдуму» – не відчиняти двері, вдаючи, що вас нікого немає вдома. Щоправда посіпаки zагарбників помічають таке житло, аби згодом повернутися . Проте, навряд чи рашисти встигнуть повторно обійти всі оселі.

Генічеськ

Прочитавши в мережі оголошення про проведення «референдуму», багато мешканців Генічеська вирішили просто причаїтися й перечекати якийсь час. А ті, хто встиг виїхати з окупації, з полегшенням зітхнули, що змогли вивезти рідних й особливо молодих хлопців, бо після так званого референдуму місцеві побоюються й мобілізації, хоча в окупаційній владі її оголошення поки заперечують.

У  повідомленнях, які колаборанти розмістили на своїх ресурсах,  йшлося про те, що з 23 по 26 вересня буде «придомове голосування», а на дільницях —  27 вересня.

Тому великим  здивування для багатьох стало повідомлення  у місцевих телеграм-каналах, що в Генічеську вже проходить «голосування» на «виборчих дільницях». 

При цьому деякі й досі не могли нам сказати, де саме розміщуються такі «дільниці».

«Про той «референдум» нам ніхто нічого не казав. Де ті дільниці, взагалі не знаємо. Ніде навіть ніяких плакатиків не повісили, як зазвичай буває  на виборах. Нам нічого не розповідають, а ми сидимо собі тихенько. Закрили ворота, й сидимо», — зізнається місцева мешканка.

Фото: ВВС

« Сьогодні бачили військових у дворі нашої багатоповерхівки, вони когось супроводжували. Але до нас ніхто не заходив, сподіваємось, що й не прийдуть», — додає інша генічанка.

Є й такі,  до кого представники окупаційної адміністрації завітали  з нав’язливим «нагадуванням» взяти участь у фейкому дійстві.

«Вчора обходили домівки, сказали, щоб приходили голосувати. А  не прийдете —  ми самі приїдемо до вас додому. А до кого приїжджатимуть? Майже всі роз’їхались, у нас село майже порожнє. Лише старі залишилися й ті, хто за ними доглядає», — розповідає місцева мешканка.

За словами мешканців району, багато людей поїхали й продовжують виїжджати, особливо поменшало молоді, людей середнього віку, підприємців, які не захотіли «реєструвати» свою діяльність у російській податковій. А ті, хто залишився, не хочуть кидати свої домівки й просто виживають: ціни на продуктові товари з початку цього місяця зросли щонайменше утричі.