Туристический «бум», ограбленные британцами музеи и «лживые» украинские СМИ. Подборка российских фейков о юге за ноябрь

Юг

Гадаємо, нікого вже не дивує той факт, що росіяни брешуть. Роблять вони це наполегливо і натхненно, часом створюючи справжні витвори мистецтва дезінформації. У листопаді, очікувано, ця тенденція не змінилась і окупанти продовжили рясно засівати інформаційний простір фейками про окуповані та звільнені території Херсонської та Запорізької областей. Нижче — читайте про основні російські фейки листопаду та їхнє спростування.

Туризм на Херсонщині та Запоріжжі “встає з колін”.

Росіяни продовжують активно “розвивати” туристичну сферу окупованих територій Херсонської області, щоправда, їхні успіхи у цьому напрямку є дещо сумнівними. Попри обіцянки зробити з підконтрольних їм Скадовська та Генічеська “курорти всеросійського рівня”, на пляжах і у санаторіях там панує запустіння вже другий рік поспіль. Місцеві колаборанти вирішили відзвітувати про кількість відпочивальників у 2023 році, проте краще б вони цього не робили. За їхніми даними, лівобережжя Херсонщини протягом поточного року відвідало 12 тисяч туристів. Це у 400 разів менше за показники 2021 року.

Для порівняння, за аналітичними даними мобільного оператора «Київстар», протягом лише 2021 року Херсонщину відвідали близько 4,8 мільйона туристів (4,77 мільйона внутрішніх туристів і 71 тисяча іноземних гостей). У 2020 році цей показник складав 3,8 мільйона осіб.

Спустілі пляжі на окупованій території України. Фото: російські ЗМІ

Окупанти заявляють, що  намагатимуться “досягти нового етапу розвитку, нового ступеня туризму”, а Херсонщина має стати “туристичною гордістю Росії”. Як бачимо, цифри дещо розходяться з амбіціями загарбників. Цікавим є також факт, повідомлений так званим “міністром туризму Херсонської області” Сергієм Грішиним. За його словами, переважна більшість з тих “рекордних” 12 тисяч туристів, що відвідали Херсонщину у 2023 році, приїхали сюди із сусідніх окупованих Криму та Запоріжжя. У це важко повірити, адже в цих регіонах України сервіс та інфраструктура для літнього відпочинку розвинені значно краще за херсонські. Навряд чи жителі Ялти чи Бердянська відвідуватимуть Скадовськ або Генічеськ, маючи таке ж Чорне та Азовське моря буквально на сусідній вулиці. . 

На відміну від окупованої частини Херсонщини, у Запорізькій області росіяни навіть не наводять кількість відпочивальників, що відвідали область у 2023 році. І це не дивно, адже за повідомленнями місцевих жителів, частина баз відпочинку та готелів на узбережжі зайнята ворожими військами, інша частина розграбована.

Якщо проаналізувати оголошення про працюючі бази відпочинку в Кирилівці, яка до окупації приймала близько 1,5 мільйона туристів за сезон, то виявиться, що там працювали минулого літа не більше 25 санаторіїв та баз відпочинку.

Також, як повідомлялося раніше, до частини пляжів Запорізької області доступ було взагалі закрито, а ще на деякі з них  могло потрапити лише місцеве населення. Незважаючи на це, російська пропаганда активно розповсюджує свої фейки про “відродження туристичної галузі” на окупованих територіях України. Тим самим росіяни намагаються створити ілюзію “відновлення” мирного життя у цих регіонах. 

Херсонські музеї розікрали “британці спецпризначенці” 

Для виправдання злочинів росіян прокремлівські пропагандисти з кожним днем вигадують все більш парадоксальні фейки. Виявляється, експонати з херсонських музеїв викрали не росіяни, а “британці”, і знаходяться вони зараз не в Криму, а в Польщі. Ніяких доказів цієї теорії автори цього фейку, звичайно, не надають.

“Напередодні здачі Херсона у 2022 році російським військовим, ЗСУ та британський “спецназ” вивезли значну частину цінностей із запасників музеїв міста. Все вкрадене, за інформацією українських джерел, військовим літаком було відправлено до Києва, де передано “на зберігання” до посольства США”, – йдеться у повідомленні. 

Вкрадені росіянами картини з херсонських музеїв в окупованому Криму

Звісно, нова теорія суперечить як свідченням працівників самих музеїв, так і офіційній версії більшості російських ЗМІ, які визнають, що саме окупанти “евакуювали” більшу частину цінних експонатів з херсонських музеїв. У цій же публікації зазначається, що найцінніші експонати з українських музеїв вивозяться до Польщі та Америки.

Самообстріли та мобілізація 

За словами росіян, Херсон і правобережжя області обстрілюють не вони, а самі українці, які таким чином намагаються дискредитувати збройні сили РФ. Це не нова брехня для росіян, проте у листопаді ці “самообстріли” набули нової, досить оригінальної аргументації. За словами так званого “губернатора” області Володимира Сальдо, Херсон обстрілюється задля… прискорення мобілізації. Логіка колаборанта така: обстріли викликають у херсонців ненависть до росіян, а значить мотивують їх вступати до лав ЗСУ. Насправді ж після окупації, репресій, підриву дамби Каховської ГЕС та року постійних обстрілів херсонцям не потрібна якась додатковий привід, щоб ненавидіти росіян. Росіяни самі ж для цього зробили все від них можливе. Кожен херсонець чудово розуміє, з якого берега Дніпра їх обстрілюють і представники збройних сил якої країни щодня перетворюють на руїни їхнє місто. 

Херсонська обласна дитяча бібліотека, зруйнована російським обстрілом 24 листопада 2023 року. Пошкодження вказують на те, що снаряди були випущені з лівого берега Дніпра.

Цікавою є також маячня від Сальдо про мобілізацію. За його інформацією, “за даними російської розвідки, США та Британія рекомендували Зеленському знизити призовний вік для чоловіків до 17 років та підвищити до 70 років, а також провести додаткову мобілізацію жінок”. Далі йде закид у бік “європейського фемінізму”, який було створено “для того, щоб вбивати жінок, а не захищати їх”. Звичайно, колаборант тут, за своєю старою звичкою, спотворює факти. В українській армії жінки служать на рівні з чоловіками, а додаткову мобілізацію представників саме цієї статі ніхто проводити не збирається. Не згадує Сальдо і про те, що в російській армії також службу проходять достатня кількість жінок, а перші з них загинули влітку 2022 року саме на Херсонщині, у районі окупованої Нової Каховки. 

Відкривають відкрите, ремонтують відремонтоване

Окупанти продовжують практику урочистого відкриття об’єктів, запущених ще до часткової окупації півдня України. Слідом за ремонтом доріг, коли росіяни ремонтували вже відремонтоване асфальтне покриття, прийшла черга “Обласного перинатального центру” на Запоріжжі. Цю установу “готують до відкриття за підтримки МОЗ Росії та Уряду регіону”. Росіяни обіцяють створити тут акушерський дистанційний консультативний центр з виїзною бригадою, цілодобову спеціалізовану медичну допомогу жінкам із критичними акушерськими станами та відкриття Відділення патології новонароджених. Перинатальний центр буде розміщуватись (власне, вже розміщується) на базі Мелітопольського обласного пологового будинку, який було відкрито після капітального ремонту і реконструкції у травні 2021 року.

Пологовий будинок у Мелітополі до і після російського “ремонту”

Перших пацієнток пологовий будинок “Малятко” прийняв у червні того ж року. 

Капітальний ремонт пологового будинку у Мелітополі було здійснено у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України за кредитні кошти, отримані від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), загальна вартість капітального ремонту склала 63,1 млн. грн. Відеоматеріали, розміщені у пропагандистських ЗМІ, підтверджують: палати і кабінети в мелітопольському пологовому будинку мають такий самий вигляд, як і в 2021 році. 

“Брехливе українське телебачення”

Також традиційною для росіян темою є звинувачення у брехні українських ЗМІ. “Ми ще пам’ятаємо, що таке українське телебачення — наповнене брехливою купленою інформацією, просочене агресією і ненавистю. Пропагандистська машина, де немає жодного слова правди”, — заявив російським журналістам так званий “губернатор” Запоріжжя Євген Балицький. Для того, щоб нав’язувати власні наративи жителям окупованої частини Запорізької області, росіяни натомість пропонують свою “правдиву” альтернативу: проєкт російського Міністерства цифрового розвитку з промовистою назвою “Русскій мір”. Це супутникове телебачення з доступом до 36 російських каналів. Доступ до пакету ТБ жителям ТОТ пропонують безкоштовно. Гадаємо, нашим читачам не потрібно пояснювати справжню вартість “безкоштовного сиру”. 

Одночасно окупанти намагаються всіляко обмежити доступ жителям окупованих територій України до, за їхніми словами, “брехливих” інформаційних ресурсів: Українське ТБ тут припинили транслювати ще у 2022 році, доступ до українських сайтів — тільки через VPN, за підписку на українські Телеграм-канали — погрози та покарання. Саме так росіяни намагаються насадити тут “правду”. Свою альтернативну “правду”, яка фактично завжди виявляється фейком та дезінформацією.