Фермерство без воды, транспортный коллапс и вымышленные «победы» — подборка российских фейков о юге Украины за январь

Юг
Коллаж: investigator.org.ua

Отдохнув после новогодних праздников, российские пропагандисты с новыми силами взялись за производство фейков и дезинформации о юге Украины. Основными темами для лжи оккупантов в январе были проблемы в коммунальной сфере правобережья Херсонщины, развитие сельского хозяйства без орошения, мнимые «победы» и демографический «бум» на оккупированных территориях. Далее разберем каждый из этих фейков поподробнее.

Сільське господарство в умовах пустелі

Колаборанти обіцяють зробити Херсонщину «житницею» Росії та завалити московські ринки городиною, яку вирощено на лівобережжі області. Одразу після окупації саме сільське господарство було обрано пріоритетною галуззю економіки регіону і ми перманентно чуємо про величезні «звершення» у цій сфері. Майже кожного місяця з’являються заяви про те, що завдяки окупантам місцеві фермери «примножують свої багатства», а площа посівних земель зростає. Та є одне невеличке «але»… без дніпровської води сільське господарство на півдні України фактично неможливе.

Заголовки російських ЗМІ щодо «звершень» у сільському господарстві

Росіяни власноруч знищили аграрну сферу на окупованих ними територіях півдня України, підірвавши дамбу Каховської ГЕС у червні 2023 року. Це призвело до зникнення меліораційної системи, що вважалась найбільшою в Європі. Дніпровські води зрошували не лише поля на лівобережжі Херсонської області, а й південну частину Запоріжжя та північ Криму. Кліматичні умови роблять ці території так званою «зоною ризикованого землеробства». Це, у перекладі з мови аграріїв, означає, що врожайність відтепер залежатиме від опадів, яких влітку тут приблизно стільки ж, скільки у пустелях. Без зрошення врожайність більшості культур знизиться у кілька разів, а деякі зникнуть зовсім. Наприклад, після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС, нині на Херсонщині вже неможливе вирощування рису. Віталій Алєксєєнко, призначений окупантами директором «Інституту рисівництва», головні потужності якого знаходяться в  Скадовському районі, повністю підтвердив наші слова в інтерв’ю російським ЗМІ:

«Інститут є, а рису немає. І якийсь час на Херсонщині рис зростати не буде. Тільки у сховищах-холодильниках зразки насіння зберігаються. А торговельного, магазинного рису наших південних сортів більше не буде», — зазначив він. 

Аналогічно зникає з полів Херсонщини й кукурудза, що потребує інтенсивного зрошення. Врожайність баштанних, що вважаються візитівкою Херсонщини, без води зменшиться вдвічі. Росіяни стверджують, що проблему може вирішити перехід на культивацію більш посухостійких культур, проте, за умов відсутності природних опадів, нічого, крім регресу та стагнації, фермерські господарства на лівобережжі області не очікує. Звісно, заради картинки для російських ЗМІ херсонські фермери-колаборанти засіватимуть висохлі поля, розповідаючи про «рекордні врожаї», але вийти на довоєнний рівень аграрна сфера лівобережжя Херсонщини зможе лише після звільнення цих територій від росіян. Хоча й після цього на відновлення потужностей галузі може піти не одне десятиріччя. 

Проблеми з комунальним транспортом 

Цікавим є фейк росіян про те, що в Херсоні стався черговий «колапс», цього разу вже транспортний. За словами так званого «губернатора» області Володимира Сальдо, причиною його є бездіяльність української влади. 

«У Херсоні залишилося лише 50 одиниць громадського транспорту, який до того ж перестав обслуговуватись. Знищену систему громадських перевезень українська влада навіть не намагається відновити», – заявив колаборант.

Вкрадені росіянами з Херсона автобуси на лівобережжі Херсонщини.

Сальдо чомусь не згадав, що більшість громадського транспорту з міста було викрадено росіянами під час втечі. Ще 3 листопада 2022 року Галина Лугова, яка на той час виконувала обов’язки голови Херсонської МВА, в інтерв’ю «Радіо Свобода» повідомила, що комунальна сфера міста повністю пограбована окупантами. «Розграбоване абсолютно усе майно в нашому місті, яке належало комунальним підприємствам, що забезпечували життєдіяльність… Наш автопарк, який був поповнений 30-ма автобусами, – росіяни всіх їх вивезли. «Швидкі допомоги», які були в місті, всі вивезені, пожежні машини – жодної не залишилося», – розповіла Лугова. Більшість херсонських маршруток  зараз активно використовуються на лівобережжі області як шкільні автобуси або так звані «мобільні ЦНАПи». Наприклад, автобуси ATAMAN, які влада Херсона придбала влітку 2021 року, були помічені на окупованих територіях області. Проте найголовніше — ніякого «транспортного колапсу» в обласному центрі немає. Росіяни ж, навпаки, намагаються створити проблеми, прицільно обстрілюючи автопарки і тролейбусні депо міста. Наприклад, 23 червня 2023 року війська РФ обстріляли транспортне комунальне підприємство в Херсоні. Тоді на місці загинув його 55-річний працівник. 43-річний колега загиблого чоловіка від отриманих поранень помер вже у лікарні. Чомусь про це Сальдо мовчить. Хоча його, звісно, тримають не для того, щоб він говорив правду.

Тролейбус  в Херсоні після російського обстрілу.

Демографічна ситуація та приріст населення

«Херсонці повертаються до щасливого життя на лівобережжі області», — намагаються запевнити своїх читачів російські ЗМІ. Згідно з їхніми даними, населення окупованої частини області перманентно зростає, адже люди «втомились поневірятись по Європі, де до них всім байдуже». За словами гауляйтера Сальдо, за 2023 рік населення лівобережжя області зросло в декілька разів, і це, звісно, брехня. Колаборант зазначає, що основним джерелом збільшення населення є громадяни, які втекли з Херсона разом з російськими військами. Ось тільки сталося це не у 2023, а ще восени 2022 року. Самі ж окупанти звернулись до Сальдо з питанням, чому вночі у більшості сіл регіону не видно вогнів у вікнах. «Губернатор» зазначив, що людей у цих селах безліч, але вони не вмикають освітлення, побоюючись за свою безпеку. Так би мовити, «зберігають світломаскування», що, звичайно, є повною маячнею, адже сучасна зброя не наводится на світло, як це було в роки Другої світової війни. Тим паче, яке «світломаскування» може бути в Генічеській громаді, що знаходиться більше ніж у 100 кілометрах від лінії зіткнення?

Сальдо розповідає про «світломаскування»

Насправді ж на лівобережжі Херсонщини нині проживає приблизно 30-35% населення від довоєнних показників. Про це свідчать як відео- та фотоматеріали самих окупантів, так і свідчення місцевих жителів. Звичайно, ситуація не рівнозначна у всіх районах. Наприклад, у тилових Генічеську чи Скадовську людей справді стало більше, але причиною цього є не «щасливе життя» у цих містах чи повернення херсонців з-за кордону, а внутрішня міграція із зони бойових дій. Наприклад, населення прифронтових Олешок скоротилось, за інформацією самих росіян, у 5 разів. 

Чотири командні центри, два готелі з найманцями та 9 генералів: фейкові перемоги російської армії 

Після ракетного обстрілу 29 грудня 2023 року окупаційний паблік «На самом деле в Запорожье» поширював «новину» про «військові цілі», нібито уражені внаслідок ракетного удару. Серед «знищеного» окупанти перерахували 4 командні центри і два готелі з найманцями зі Швеції, Данії, Литви та Естонії, два літаки СУ-24 і ремонтну базу. Також «вбито 9 генералів, один з них заступник Залужного». Не кажучи вже про «дрібниці», — тисячу ракет для IRIS-T і NASAMS та склад із ракетами Storm Shadow. Ми б посміялися з алюзії до відомого радянського фільму, у героя якого вкрали «три магнитофона, три кинокамеры заграничных, три портсигара отечественных, куртка замшевая… три». Але внаслідок цього ракетного обстрілу загинуло 55 і було поранено 170 місцевих жителів, а також зруйновані будинки, навчальні заклади, торговельний центр та лікарня. 

На окупованій території Херсонщини, росіяни також активно «перемагають», але, щоправда, лише на словах. У січні в vережі з’явилася інформація про чергову «ліквідацію» українського плацдарму в населеному пункті Кринки. За словами окупантів, їхні військові встановили в центрі Кринок російський прапор і закінчують «зачистку населеного пункту», а вже за кілька днів самі ж автори допису забули про свою фейкову «перемогу». Натомість плацдарм продовжує існувати, ба більше — українські військові його постійно розширюють. До речі, вперше росіяни «вибили ЗСУ» з лівого берега Херсонщини, за словами «губернатора Сальдо», ще в листопаді минулого року. Після того аналогічні фейки з’являлись у ЗМІ чи не кожного тижня. 

Тотальна мобілізація та призов до армії жінок 

«Доставщики відмовляються привозити посилки в Київську область», — пише паблік «Бердянськ. Актуально». Ілюструють публікацію росіяни чомусь карикатурою на Порошенка, Яценюка і Турчинова, і, звісно ж, наводять приклади про уявного «знайомого з інвалідністю, який кульгає, але побоюється виїжджати, бо розуміє, що теж може потрапити під мобілізацію».

Запорізькі проросійські ЗМІ розганяють фейк про «тотальну мобілізацію».

Але найгарячіший фейк опублікував офіційний Телеграм-канал Кирилівської окупаційної адміністрації, який заявив, що в Україні почалась мобілізація жінок. «У Вінниці співробітники ТЦК спільно з поліцією накрили вебкам-студію. Дівчатам було запропоновано віддати борг батьківщині на фронті або піти за статтею за виготовлення порнографії (до 3-х років)», — пише цей паблік. 

Насправді ж кадри «мобілізації вебкам-працівниць» були взяті з відео, знятого 7 грудня 2023 року в оздоровчому комплексі «Термальні води Косино» на Закарпатті. На територію комплексу дійсно увійшли працівники ТЦК у супроводі поліції, що обурило відвідувачів, персонал і власників закладу.

Відеозапис та офіційну заяву адміністрація комплексу публікувала на власній сторінці у Фейсбук.

«За що діди воювали?!»

На окупованій частині Запорізької області великої уваги удостоївся вихід  України зі ще однієї спільної угоди країн СНД. Пропагандисти подали цей крок як підготовку до скасування фінансової підтримки ветеранів Другої Світової війни.

«Кабмін України схвалив вихід з угоди країн СНД про встановлення для учасників Великої Вітчизняної війни додаткових пільг. Тепер ветерани позбавляються встановлених виплат», — повідомляв паблік «Главное в Мелитополе».

Насправді ж Україна вийшла з Угоди СНД про пільговий проїзд для учасників «Великої Вітчизняної війни», яка передбачає визнання права на безкоштовний проїзд у громадському транспорті та один раз на рік залізничним транспортом. Тобто про виплати мови не йде. Більше того, соціальні гарантії та пільги учасникам війни, згідно Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» №3551-ХІІ від 22.10.1993», включають в себе право на безкоштовний проїзд громадським та один раз на рік залізничним транспортом. Іншими словами, про обмеження пільг і допомоги ветеранам не йдеться.