Подача воды и электроэнергии в Крым: новые факты

Публикации
Представитель президента в АРК Борис Бабин Фото: investigator.org.ua

Постоянный представитель Президента Украины в Автономной Республике Крым Борис Бабин неоднократного заявлял, что Украина до сих пор поставляет из материка питьевую воду и электроэнергию в оккупированный Крым, хотя и не в промышленных масштабах. Чтобы проверить эту информацию корреспонденты Центра журналистских расследований вместе с Бабиным поехали в приграничные села. За 300 метров до админграницы с Крымом, посреди поля Бабин показал нам насосную станцию и провод, ведущий в сторону оккупированного Армянска.

На межі Криму і Херсонської області у п’яти кілометрах від траси розташоване село Першокостянтинівка.

«Звідси відстань до російських позицій збройних сил близько кілометра», — розповів місцевий житель Володимир, показуючи нам позиції прикордонників ФСБ Росії.

Володимир, мешканець села Першокостянтинівка Фото: investigator.org.ua

Чоловік згадує, що у 2014 році ситуація тут була вкрай напруженою. Поблизу на півострові розташований завод українського олігарха Дмитра Фірташа «Кримський Титан», який був взятий росіянами у облогу після окупації Криму.

«Зрозуміло магазинів на території Титанового заводу не має, а продукти ж треба. А вони ж хотіли завод забрати в Росію. То представники цих збройних формувань — російських — вони сюди заїзджали як до себе до дому», — повідомив Володимир.

Вид на завод «Кримський Титан» з боку с. Першокостянтинівка на Херсонщині Фото: investigator.org.ua

Йдемо у напрямку «Кримського Титану». Завод хоч і не на повну потужність, але працює — уже без українського ільменіту, контрабандні поставки якого припинились після розслідування програми «Слідство.інфо» і відкриття кримінального провадження, яке розслідує військова прокуратура. Без дніпровської води, яку не пустили в Крим ще навесні 2014 року і без української електроенергії, яку припинили постачати у кінці 2015 року.

Але за 300 метрів до адмінмежі з Кримом, посеред поля представник президента в АРК Борис Бабін показує нам насосну станцію і дріт, що веде в бік окупованого Армянська.

Борис Бабин, представник президента в АРК Фото: investigator.org.ua

«Це дріт, що веде в Крим. Ось він виходить з установки водогосподарства і ось ми бачимо він іде на окуповану територію — ось завод Титан. Дріт здається під напругою, навіщо він тут потрібний та хто його поклав ми не знаємо», — каже Борис Бабін.

До заводу «Кримський Титан» звідси трохи більше кілометра. Житлових споруд у напрямку, куди іде дріт немає, бліндажів прикордонників також. Та в ПАТ «ЕК «Херсонобленерго» у відповідь на офіційний запит Центру журналістських розслідувань повідомили, що електроенергія потрібна для українських військових.

«Це приклад того, що тут є дійсно потужні споруди. Я не можу казати, що звідси вода іде на Крим. Але ось Крим, а ось є споруди, є безумовно гідротехніка і як нам кажуть карти, як розповідають очевидці, в інших місцях також є такі споруди звідки вода качається і на тимчасово окуповану територію», — розповів Борис Бабін.

В Управлінні Північно-Кримського каналу запевняють, що навіть гіпотетично подати воду на територію півострова неможливо — канал перекритий дамбою.

Дамба на Північно-Кримському каналі в Херсонській області Фото: Facebook Андрій Гордєєв

«Ні питна, ні технічна вода у Крим зараз не подається. Технічних можливостей зараз подати ні ту, ні іншу воду немає», — каже Олександр Романенко, начальник управління Північно-Кримського каналу.

Житель Першостянтинівки Володимир з такою відповіддю не згоден, адже системи життєзабезпечення навколишніх сіл були пов’язані із комунікаціями заводу «Кримський Титан».

«Така можливість існувала і є й досі. Тому що комунікації, підземні комунікації, електрокомунікації вони були зав’язані з територією, де зараз знаходиться завод Титан. Все що можна було зв’язати: вода, очисні споруди, електроенергія — то воно зв’язано на тій території і навіть аж до території Красноперекопського району. Це єдина система була», — каже Володимир

Один дріт, який йде у бік заводу, звісно, не зможе забезпечити його електроенергією. Та, за словами представника президента в АРК, є підозра, що на підприємство електрика йде й через лінію електропередач «Каховська – Титан», яка продовжує працювати. Вона знаходиться в управлінні херсонського підрозділу Національної компанії «Укренерго». Але у відповіді на запит Центру журналістських розслідувань там запевнили, що струм на Крим не подається уже 2 роки.

«З 1 січня 2016 року постачання електроенергії магістральними мережами ДП «НЕК «Укренерго» до АР Крим було припинено. Станом на 15.11.2017, за наявною оперативною та звітною (лічильники комерційного обліку) інформацією постачання електроенергії до АР Крим не здійснюється», — йдеться у відповіді «Укренерго».

Остаточну крапку у цьому питанні мають поставити правоохоронці. Ну а поки спецслужби розбираються — заводи українського олігарха Фірташа в окупованому Криму продовжують працювати.