Жилье не для всех: как ВПЛ получают ипотеку на немецкие деньги

Публикации

В декабре 2020 года Верховная Рада ратифицировала соглашение с Правительством Германии о получении Украиной 25,5 миллионов евро или же более 780 миллионов гривен. Это средства для предоставления переселенцам льготных ипотечных кредитов от Немецкого государственного банка развития KfW только под 3% годовых. Выплату кредитов можно растянуть на 20 лет.

Получить деньги можно по результатам рандомных отборов, проводимых Государственным фондом содействия молодежному жилищному строительству — Госмолодежильем. Однако многие отобранные люди отказываются брать кредит. Почему? Центр журналистских расследований объясняет, каковы детали программы льготного ипотечного кредитования и какие изменения ее ожидают.

Олег Кава — переселенець з Донецька. Він разом з дружиною та донькою виїхав з окупованого міста у 2016 році, і тепер родина мешкає у Вінниці. Олег був одним з тих, які стали у чергу на отримання пільгового кредиту під 3 % за програмою від Німецького банку розвитку. І один з наразі ще небагатьох, хто став переможцем рандомного відбору.

Олег Кава, переселенець, фото: investigator.org.ua

«Ми встановили «Дію» на телефон і отримали повідомлення про те, що ми можемо стати учасниками розіграшу пільгового кредиту для переселенців. Без жодної задньої думки вирішили, взяли, написали, подали», — розповідає Олег.

Однак після того, як справа дійшла до підписання кредитних документів, Олег Кава подав у Держмолодьжитло заяву про відмову. Чоловік каже, для того, щоб заходити навіть у такі програми кредитування, потрібно мати деяку фінансову «подушку безпеки».

«За нинішніми мірками для того, щоб ми стартували плюс-мінус за цінами, які озвучуються на ринку, необхідно було мати близько 160 тисяч гривень вільних коштів. Наголошую, вільних», — каже Олег Кава.

У суму, яку називає пан Олег, він включив перший кредитний внесок, комісійні ріелтору та вартість оформлення необхідних довідок. Крім цього, чоловіка від участі у програмі зупинив також стислий термін пошуку об’єкта нерухомості — лише три тижні. На думку Олега Кави, це замало для того, щоб обрати прихисток на решту життя. 

Третьою причиною відмови переселенець називає невелику запропоновану площу майбутнього житла. Родина Олега хотіла мати свій будинок. Однак 50 м² на всю родину — це аж надто мало.

Проведення рандомного відбору серед кандидатів на участь у програмі кредитування, 17.12.2021. Фото: investigator.org.ua

У списку претендентів на отримання іпотечного кредиту значиться понад 22 тисячі осіб. Це люди, які стояли у чергах в інших програмах кредитування для переселенців, таких як «Доступне житло». А також ті, хто зареєструвався наново через «Дію» чи подав паперові документи у регіональні відділення Держмолодьжитла.

Центр журналістських розслідувань записував інтерв’ю з головою правління Держмолодьжитла Сергієм Комнатним 9 грудня. На той момент вже відбулося чотири етапи рандомних відборів, переможцями яких стали 700 родин. Але кредитні договори підписали лише 219 із них. Тобто, більшість переможців самі відмовляються від участі у програмі, або отримують відмову від держустанови. 

«Основна проблема — те, що люди не можуть підтвердити свою платіжну спроможність. Людина каже, що заробляє 15 тисяч гривень. Ми беремо офіційні документи, і бачимо, що людина оформлена на мінімалку. Ми не можемо взяти неофіційні доходи для розрахунку платіжної спроможності людини», — говорить Сергій Комнатний.

Отже, щоб отримати кредит, потрібно показати державі, скільки ви легально заробляєте. Чим вища ця сума, тим більше у вас шансів на отримання пільгового кредитування. Також варто уважно читати умови надання кредиту.

«Люди не хочуть почитати умови програми перед реєстрацією. Або не хочуть пройти первинну консультацію. І подаються, а потім виникає ряд проблем. Скарг у нас як таких і немає. Можливо, одна-дві було, і то саме через те, що людина була не обізнана про умови програми. Коли ми все розкладаємо, розказуємо, тоді питання всі знімаються», — розповідає Комнатний.

Що треба знати?

По-перше, вам необхідно буде сплатити перший внесок, який складає 6% від тіла кредиту. Якщо взяти за основу середній розмір кредиту, який видає Держмолодьжитло за цією програмою — 1170000 гривень, виходить, що перший внесок складе 70200 гривень. Зауважимо, ця сума змінюється в залежності від розміру кредиту.

По-друге, програмою передбачено обмеження площі квартири, на яку можна отримати кредит.

Сергій Комнатний, голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Фото: investigator.org.ua

«21 кв метр на кожного члена родини та додатково 10,5 на сім’ю. Якщо це родина з двох осіб, то це 52,5 кв метри нормативної площі. Але якщо людина знайшла об’єкт на декілька метрів більше, це не біда. Просто на різницю не буде нарахований кредит. Вони сплачують його самостійно», — говорить Сергій Комнатний.

Отже, якщо вам сподобалася певна квартира, яка має більшу площу, ніж передбачено кредитом — вам доведеться самостійно сплатити різницю у вартості.

По-третє, ви маєте обмежений у 20 днів термін на пошук об’єкта нерухомості. І об’єкт має бути обов’язково введеним в експлуатацію не раніше, ніж 35 років тому. Інвестувати отримані кошти в недобудований житловий комплекс ви не зможете.

Очікувані зміни

У Держмолодьжитлі визнають, що за 20 днів складно знайти підходяще житло та підготувати необхідний пакет документів. Тому планують зміни до порядку надання кредитування. Зараз проєкт змін проходить узгодження.

«Це пропозиції, вони є різні. На сьогоднішній день проєкт документу проходить погодження іншими зацікавленими органами. Я не можу сказати, які вони точно будуть, тому що це буде залежати від центральних органів виконавчої влади, від Уряду. Але Держмолодьжитло дає пропозицію збільшити вік до 50 років, і термін на пошук відповідного житла кандидату — до 30 днів», — каже Сергій Комнатний.

Якщо проблема стислих термінів актуальна для всієї країни, то, за словами Сергія Комнатного, вік будинку стає перешкодою тільки для кількох областей України. Насамперед, Донецької та Луганської.

Як відбувається відбір

У п’ятницю, 17 грудня, відбувся п’ятий етап рандомного відбору, за результатами якого визначили ще 100 переможців. Скільки з них підпишуть документи — ще зарано говорити, адже 20-денний термін триває.

Кореспондент Центру журналістських розслідувань був присутнім під час відбору, тому ми можемо розповісти як це відбувається зсередини.

У приміщенні Держмолодьжитла зібралися представники фонду, від Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій участь у відборі взяв Валентин Ковальчук, начальник відділу з питань соціального захисту, який, на жаль, відмовився відповісти на наші питання.

Стівен Орлескі, представник компанії IPC GmbH. Фото: investigator.org.ua

Також на відборі був Стівен Орлескі — керівник проєкту програми кредитування, представник компанії IPC GmbH. 

«Я оцінюю програму дуже добре. Ми тут працюємо майже сім місяців. Уже сьогодні ми видали майже 9,5 мільйонів євро. Сьогодні фонд отримав додатково 9,5 мільйонів євро, ці гроші будуть в процесі роботи до червня наступного року», — каже Орлескі.

Увесь процес відбору транслюється в YouTube. Після оголошення початку процедури програма, яка фізично знаходиться у Швеції, обирає з-поміж 22 тисяч учасників 100 переможців. Далі працівники Держмолодьжитла зачитують список переможних номерів та прізвища учасників.

До речі, за основу програми кредитування від німецького банку розвитку KfW був взятий інший проект, який впроваджувався Держмолодьжитлом у 2019 році для переселенців та учасників АТО/ООС. Це також була програма іпотечного кредитування під 3 %, але кошти на неї виділялися з бюджету України. Програма офіційно діє і сьогодні.

Про неї та інші способи отримання пільгових кредитів на житло Центр журналістських розслідувань розповість у найближчих випусках «Питання національної безпеки». Якщо ви переселенець та маєте досвід отримання пільгових іпотечних кредитів за іншими програмами — пишіть нам на пошту, яку можна знайти на нашому сайті.