Донецкие шахтеры на сибирских шахтах Путина

Публикации

Клан президента России Владимира Путина грабит Украину. Центр журналистских расследований рассказывал, как друзья российского президента скупают ворованные активы в оккупированном Крыму. Сегодня речь о не менее наглом случае грабежа: родственники Путина воруют людей — квалифицированных работников горного дела, получая прямую выгоду от оккупации и разрушения Донбасса.

Звідки й чому

На тимчасово окупованій території Донбасу лишилося 85 шахт — це більше половини всіх шахт України. Сім із них зруйновано внаслідок бойових дій. Ще низка — закриті, інші працюють лише частково. Шахтарі — без роботи. 

Дехто з них вдягнув російську військову форму і тепер шукає свою кулю чи статтю кримінального кодексу в складі російських окупаційних проксі-формувань, бо там хоч якісь копійки платять.

Але далеко не всі готові аж настільки нехтувати своїм життям та гідністю. Переконавшись, що у «народних республіках» жити неможливо, шахтарі шукають заробітку в інших землях. 

Скріншот: «Колмар»

Гірняки-професіонали готові працювати задешево, аби мати хоч якусь стабільну роботу за фахом. Саме на них, на дешеву робочу силу полюють стерв’ятники — вербувальники  з російських вугільних регіонів. Пропонують роботу, житло, організовують переїзд…

Вже у 2016 році двісті шахтарів з окупованого Донбасу поїхали до міста Нерюнгрі, що в республіці Саха-Якутія.

За ними потягнулися наступні. Потік української робочої сили з окупованого донбасу на шахти Сибіру не припиняється. 

У вересні 2021 року компанія «Колмар», яка контролює видобуток вугілля в Нерюнгрінському улусі республіки Саха-Якутія, повідомила, що організовано вивезла із Донбасу дві тисячі шахтарів разом із їхніми сім’ями.

До того багато хто з них вже працював там вахтовим методом. Але компанія вирішила, що вигідніше завезти собі дешеву робочу силу назавжди.

Сергій Резніченко Скріншот: НТВ

Перевозить «Колмар» до Сибіру не лише простих робітників, а й фахівців та менеджерів. Наприклад, з 2017 року працює там Олексій Резніченко з Донецька. Він будував, запускав і виводив на проєктну потужність гірничо-збагачувальну фабрику Ігналінська-1, отримав посаду директора очисної фабрики «Денисівська»  АТ «ГЗК «Денисівський». 

Рекламою компанії «Колмар» і зараз завішені білборди на вулицях окупованих міст Донеччини і Луганщини. Вони запрошують на роботу, обіцяють офіційне працевлаштування, житло, соціальні гарантії і оплату проїзду. 

Відтік населення з «народних республік» став настільки відчутний, що, наприклад, Сергій Голощапов, окупаційний «глава адміністрації» м. Макіївка вдався до відчайдушного кроку — звернувся до жінок Макіївки, аби вони своїми жіночими чарами прив’язали шахтарів до домівки, не відпускаючи їх на заробітки. 

Реклама «Колмар» на Донбасі Фото: enigma.ua

Але все дарма — жінки Макіївки, наче дружини декабристів, разом із чоловіками їдуть у глуху сибірську тайгу — шукати як не щастя, то хоч якогось життя. Бо в ОРДЛО його немає, дякуючи тій же Росії. 

Куди й нащо

На сайті компанії є окрема сторінка — Пам’ятка для громадян України та республік Донбасу, які працевлаштовуються в «Колмар».

Серед порад робітникам з Донбасу особливо зворушує нагадування  — не забути теплі речі. Справді, порада досить слушна: в Нерюнгрі середня температура в липні — плюс 16, а в січні — мінус 35, а буває й до мінус 60. І це не єдиний мінус.

На сайті відгуків про роботодавців колишні працівники Колмар розповідають правду про найбільш привабливу компанію регіону:

«Пишут зарплата 70, а на самом деле 22. Техника у…ная. Вокруг одни полицаи». 

Скріншот: «Колмар»

«Начальство совершенно не понимает в ведении горных работ. лишь бы премии лишить кого нибудь, да уволить. За свои поступки и действия отвечать не хотят».

«Не платят обещанную зп, условия проживания отвратительные, «руководство» самодуры, рука руку моет» .

«Работа по 16 часов, ужасные условия быта, постирать вещи невозможно — две машинки на сто человек. в душевой вода холодная, не успевает нагреваться. Здесь могут работать только хохлы — им все равно деваться некуда, да тут и так одни хохлы». 

Навіть у віршованих промороліках компанії «Колмар» не приховують, звідки завозять робочу силу для своїх шахт:

С Донбасса, Кузбасса, кто с Нерюнгри родом —
Кто знает породу на вкус. 
И Колмар крепчает горняцким народом —
Под землю не спустится трус.

Чиє вугіллячко

Попри те, що в «Колмар», за словами робітників, начальство — непрофесійні самодури, компанія в останні роки показує найшвидше зростання у галузі.

Фото: АГЕНТСТВО

За сім років вони наростили видобуток вугілля у 15 разів, і лише за останній рік — майже вдвічі. Компанія посідає 14-те місце за видобутком вугілля, а якщо виконає плани на 2022 рік — потрапить до п’ятірки кращих, пише російське розслідувальне видання АГЕНТСТВО у розслідуванні «Таємна племінниця Володимира Путіна».

Як же «Колмару» вдалося? За даними розслідувачів з АГЕНТСТВА, російський уряд надав компанії безпрецедентну підтримку. 11 мільярдів рублів на розвиток виробничої інфраструктури, кредит у розмірі 4 мільярдів рублів на пільгових умовах. Та  ще й звільнення від сплати податків у межах території випереджувального розвитку «Південна Якутія».

Фото: АГЕНТСТВО

За що їм таке щастя? АГЕНТСТВО дослідило структуру власності компанії і знайшло дещо дуже цікаве. У 2012 році частку у 60% компанії Колмар купили структури Геннадія Тимченка, російського олігарха і друга Путіна. Свої частки там мали мільярдери Іскандер Махмудов і Андрій Бокарев, а в 2014 році власником 70% компанії Колмар став Сергій Цивільов, колишній морський офіцер і власник охоронної фірми. З 2014 по 2018 рік він був генеральним директором Колмар, а потім очолив Кемеровську область, це ще один вугільний регіон — Кузбас. 

Анна і Сергій Цивільови Фото: starpri.ru

Відтоді компанією Колмар володіє його дружина — Анна Євгенівна Цивільова, у першому шлюбі — Логінова. І саме в ній, в особі Анни Цивільової-Логінової, і криється секрет надзвичайного успіху компанії. 

Як дослідило АГЕНТСТВО, у старій біографії Володимира Путіна є родинне фото з 80х років — на ньому Володимир Путін із дружиною Людмилою, його батьки, двоюрідний брат Євген із дружиною Дією, а також дочка брата — Анна Євгенівна Путіна.

Родина Путіних Фото: АГЕНТСТВО

В очі впадає портретна подібність Анни Путіної та володарки компанії «Колмар» Анни Цивільової. Подальше дослідження лише підтвердило здогадку: Анна Цивільова, у першому шлюбі Логінова, має дівоче прізвище Путіна і є двоюрідною племінницею президента Росії. 

Анна Путіна / Анна Цивільова Фото: АГЕНТСТВО

Як не крути, а лише родинним зв’язком Анни Цивільової з президентом Росії можна пояснити і щедру державну допомогу компанії «Колмар», і кар’єрний злет її чоловіка, і дозвіл на масове — тисячами — переселення українських громадян з окупованого Донбасу в Якутію і Кузбасс.  

Співрозмовники АГЕНТСТВА стверджують, що наразі Анна керує не лише компанією Колмар, а й певною мірою — Кемеровською областю, яку формально очолює її чоловік.  По суті, Кузбас та шахти в Якутії дістались Анні Цивільовій, племінниці президента Путіна, як придане. 

Отже, все логічно: зброя Путіна зруйнувала Донбас, політика Путіна позбавила українських шахтарів роботи і перспектив, компанія племінниці Путіна цим скористалася, вивезла шахтарів світ за очі в тайожну глушину і тепер їхньою працею перетворює вугілля на золото, збагачуючи неформальну бізнес-імперію Путіна до зовсім уже непристойних масштабів. 

Відеоверсію матеріалу дивіться тут: