У Криму «суд» випустив Володимира Балуха під домашній арешт на 2 місяці

Новини

В окупованому Криму «Роздольненський районний суд» увечері в п’ятницю, 1 грудня, змінив запобіжний захід українському активісту Володимиру Балуху з утримання під вартою на домашній арешт строком на 2 місяці. Його відпустили додому прямо з залу «суду».

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, передає Центр журналістських розслідувань.

««Суддя» постановила відпустити українця додому прямо з залу суду. Про зміну запобіжного заходу Балуху з ув’язнення під вартою на домашній арешт клопотав прокурор. Адвокат просив обрати запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд», – йдеться в повідомленні.

Як відзначили правозахисники, Балух, який перебував за гратами цілий рік, з моменту арешту 8 грудня 2016 року, залишиться під домашнім арештом наступні два місяці.

За інформацією кореспондента Радіо Свобода, рішення про зміну запобіжного заходу активісту винесла «суддя» Олена Тедеєва. При цьому на Балуха було накладено ряд обмежень: йому заборонено залишати житлове приміщення, спілкуватися зі свідками, користуватися інтернетом і поштою.

Сам Балух в короткому інтерв’ю журналістам і активістам після виходу з будівлі «суду» висловив невдоволення рішенням «судді» через накладені на нього обмеження, при цьому назвавши його «маленькою перемогою».

«Ну це маячня, звичайно. Ось ви уявіть – мати буде гній кидати, господарством управляти, а я буду в сидіти в хаті. Тому що мені заборону наклали і (буду – ред.) тільки в будинку перебувати. Ми, звичайно, будемо оскаржувати це все. А взагалі, переборемо і це. Маленька перемога вже є», – сказав активіст.

На питання про стан здоров’я, Балух відповів: «Ну жити будемо. Нормально все. Переживемо».

Нагадаємо, 4 серпня 2017 року «Раздольненський райсуд» засудив Володимира Балуха за звинуваченням в нібито зберіганні боєприпасів, до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів.

22 серпня в Криму проти Володимира Балуха порушили ще одну кримінальну справу нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця.

2 жовтня «Верховний суд Криму» скасував вирок Володимиру Балуху та відправив його кримінальну справу на новий судовий розгляд в іншому складі суду. При цьому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для Балуха залишився чинним.

7 листопада у «Роздольненському райсуді» почався повторний розгляд справи Володимира Балуха, обвинуваченого в незаконному придбанні та зберіганні вибухових речовин і боєприпасів.

10 листопада Балуху на засіданні «суду» стало погано, йому викликали швидку допомогу і відвезли в Роздольненську райлікарню.

16 листопада Володимир Балух на засіданні «Роздольненського районного суду» звернувся з вимогою випустити його з-під арешту, оскільки за час перебування в СІЗО у нього значно погіршився стан здоров’я.

29 листопада «Верховний суд Криму» задовольнив апеляційну скаргу сторони захисту Володимира Балуха і скасував рішення «Роздольненського районного суду» півострова про його арешт до 16 січня 2018 року. Згідно з попереднім рішенням «суду», активіст мав перебувати в СІЗО до 4 грудня.