В Росії тюремники побили кримського політв’язня Газієва в лікарні після мікроінсульту – Денісова

Новини
Сервет Газієв після перенесеного у липні 2021 року мікроінсульту Фото: crimean-solidarity.org

В Росії громадянина України, фігуранта другої сімферопольскої «справи кримських мусульман», 61-річного політв’язня Сервета Газієва, який утримується у СІЗО в Ростовській області, побили та насильно поголили бороду перед його випискою з тюремної туберкульозної лікарні в Ростові-на-Дону, де він перебував після перенесеного мікроінсульту.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook.

«До кримського татарина Сервета Газієва, який незаконно утримується у «ФКУ СИЗО-5 ГУФСИН России по Ростовской области», застосовано фізичне насильство – його повалили на підлогу, завдали ударів по спині, скрутили руки та поголили бороду. Ганебний вчинок стосовно 61-річного політв’язня стався перед його випискою з міжобласної туберкульозної лікарні №19 в Ростові-на-Дону, де Сервет Газієв перебував через погіршення самопочуття на фоні перенесеного мікроінсульту», – написала Денісова.

Вона зазначила, що стан здоров’я Газієва викликає серйозне занепокоєння, адже у російському слідчому ізоляторі йому регулярно не надається медична допомога, а тепер у нього ще й болить шия та німіє рука через побиття працівниками тюремної лікарні.

«Кричуще ставлення до Сервета Газієва є помстою Кремля за його тверду позицію говорити рідною кримськотатарською мовою у СІЗО та під час судових засідань, а також постійне відстоювання своїх прав. Такі дії стосовно нашого співгромадянина розцінюю як катування, нелюдське поводження та порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», – наголосила омбудсмен.

Вона звернулась з вимогою до Уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової невідкладно відновити порушені права Сервета Газієва, зокрема, забезпечити йому необхідну медичну допомогу, а також сприяти в обранні іншого запобіжного заходу, не пов’язаного з взяттям під варту через критичний стан здоров’я.

Також Денісова вимагає від Генерального прокурора РФ Ігоря Краснова надати правову оцінку злочинним діям працівників тюремної лікарні щодо українського громадянина та притягнути винних до кримінальної відповідальності.

«Звертаюся до Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, Комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович, Голови ОБСЄ Анн Лінде зупинити свавілля країни-окупанта, продовжувати політично-санкційний тиск на РФ задля негайного звільнення усіх бранців Кремля», – додала Денісова.

Як повідомлялось, 28 червня 2021 року в українського політв’язня, кримського татарина Сервета Газієва, якого незаконно утримують в СІЗО Ростовської області РФ, стався мікроінсульт, що викликало параліч правої сторони обличчя.

Нагадаємо:

  • 27 березня 2019 року в Криму російські силовики провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строгонівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя. У ФСБ РФ заявили, що в Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації «Хізб ут-Тахрір», забороненій в РФ. Серед затриманих був і Асан Яніков. 27 і 28 березня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.
  • В ФСБ заявили, що в окупованому Криму провели обшуки у прихильників організації «Хізб ут-Тахрір», діяльність якої заборонена в Росії.
  • 28 березня 2019 року у російському Ростові-на-Дону силовики затримали трьох активістів «Кримської солідарності» – Ремзі Бекирова, Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова, в будинках яких у Криму напередодні пройшли обшуки.
  • 27 і 28 березня 2019 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.