У політв’язня Газієва стався мікроінсульт у СІЗО РФ – Денісова

Новини

У українського політв’язня, кримського татарина Сервета Газієва, якого незаконно утримують в СІЗО Ростовської області, стався мікроінсульт, який викликав параліч правої сторони обличчя.

Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова.

«Адвокат українського політв’язня, кримського татарина Сервета Газієва, який незаконно утримується у «ФКУ СИЗО-5 ГУФСИН России по Ростовской области» повідомив, що у його підзахисного стався мікроінсульт, який спричинив параліч обличчя», – йдеться в повідомленні.

За словами правозахисника, лікар швидкої допомоги, яку викликали до слідчого ізолятора, це спростував. Сказав, що Газієв цілком здоровий і не потребує допомоги.

«Наш співгромадянин також скаржився на загострення хронічних захворювань: шлунково-кишкового тракту, хвороби ніг, суглобів, серцеві та головні болі. Однак звернення до адміністрації СІЗО про надання необхідної медичної допомоги та проведення кваліфікованого лікарського огляду ігноруються! Вищевказані дії розцінюю як катування і нелюдське поводження та порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», – підкреслила Денісова.

Денісова звернулася до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою невідкладно забезпечити Газієву необхідну медичну допомогу, в тому числі госпіталізувати в стаціонар медустанови, де провести медичне обстеження і подальше лікування, а також сприяння в обранні іншого запобіжного заходу, не пов’язаного зі взяттям під варту, через критичний стан здоров’я громадянина України.

«Від Генерального прокурора РФ Ігоря Краснова вимагаю надати правову оцінку злочинним діям з боку адміністрації СІЗО-5 міста Ростова-на-Дону та притягнути винних до кримінальної відповідальності. Закликаю міжнародну спільноту продовжувати тиск на РФ з вимогою негайного звільнення усіх бранців Кремля», – додала український омбудсмен.

ФСБ завершила досудове слідство у другій сімферопольській «справі кримських мусульман». Групу з 25 затриманих в окупованому Криму фігурантів справи розділили на п’ять груп по п’ять чоловік, ще четверо числяться в розшуку. Частина заарештованих у справі утримуються в Ростовській області РФ, частина – в Криму.

Перша: Ремзі Бекіров, Різа Ізетов, Шабан Умеров, Раїм Айвазов, Фарход Базаров.

Друга: Енвер Аметов, Осман Аріфмеметов, Яшар Муєдінов, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв.

Третя: Тофік Абдулгазієв, Владлен Абдулкадиров, Іззет Абдуллаєв, Меджіт Абдурахманов, Білял Аділов.

Четверта: Сервет Газієв, Джеміль Гафаров, Алім Карімов, Сейран Муртаза, Ерфан Османов.

П’ята: Аким Бекіров, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Ескендер Сулейманов, Асан Яніков.

У розшуку знаходяться: Едем Яячіков, Руслан Булгаков, Ельдар Ібрагімов, Руслан Заур.

Нагадаємо:

  • 27 березня 2019 року в Криму російські силовики провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строгонівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя. У ФСБ РФ заявили, що в Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації «Хізб ут-Тахрір», забороненій в РФ. Серед затриманих був і Асан Яніков. 27 і 28 березня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.
  • В ФСБ заявили, що в окупованому Криму провели обшуки у прихильників організації «Хізб ут-Тахрір», діяльність якої заборонена в Росії.
  • 28 березня 2019 року у російському Ростові-на-Дону силовики затримали трьох активістів «Кримської солідарності» – Ремзі Бекирова, Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова, в будинках яких у Криму напередодні пройшли обшуки.
  • 27 і 28 березня 2019 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.