Друзі окупації Криму під час війни: нові обличчя

Розслідування
Пресконференція за підсумками форуму «Друзі Криму – друзі Росії», Москва. 16.11.2022. Фото: скріншот відео pressria.ru

Москва вміє тасувати колоду своїх посіпак, викладаючи одні й ті самі обличчя у все нових розкладах. Про деяких посіпак російської окупації йдеться у попередній публікації «Друзі окупації Криму під час війни: старі знайомі». Час від часу Кремль залучає й нові обличчя – покидьки для послуг путінського режиму за кордоном завжди знайдуться. То поговоримо про діячів, які переважно давно співпрацюють з Москвою, але до 2022 року не світилися у якості «Друзів Криму». Але час настав, на фоні міжнародної ізоляції Москві необхідно демонструвати розширення світової підтримки. Хто ж ці люди?

У 2022 році відбулося три великі заходи «Міжнародної асоціації друзів Криму» – онлайн-конференція 21 червня, Міжнародна конференція «Крим у сучасному міжнародному контексті» 9 листопада в Сімферополі й форум «Друзі Криму – друзі Росії» 15 листопада в Москві. Але деякі друзі окупації Криму відвідували й другорядні заходи, а дехто навпаки, зосередився на діяльності вдома.

Болгарія

Редактор популярного болгарського сайту Поглед Инфо Румен Петков (не плутати з тезкою – скандальним болгарським політиком) теж був гостем форуму «Друзі Криму – друзі Росії». Каже, що використовує свій сайт для протидії західній пропаганді.

Румен Петков Фото: скріншот Youtube Поглед Инфо

Наприклад, у своїй колонці на 9.05.2022 він розповідає, що Європа «ігнорує знищення російськомовного населення сходу України, як колись ігнорувала загарбання Гітлером Чехословаччини». Це виглядає як виправдання збройної агресії РФ проти України (ст. 436-2 Кримінального кодексу України).

Італія 

На спільному фото учасників сімферопольської конференції «Крим у сучасному міжнародному контексті» немає знайомого обличчя італійського сепаратиста і кримського полуничного фермера Стефано Вальдегамбері. Не чутно було про нього й на форумі «Друзі Криму – друзі Росії». Натомість, там побували двоє інших італійців – академік Джованні Спалла та видавець і журналіст Сандро Теті.

Сандро Теті Фото: rg.ru

Сандро Теті спеціалізується зокрема на книжках про держави, що входили до складу СРСР – Україну, Білорусь, Литву, Туркменістан. В анотаціях зазвичай написано про «нетрадиційний для західного читача» погляд на історію і сучасність цих країн. Що це за погляд, можна зрозуміти, зокрема, за книжкою Attacco all’Ucraina – «Напад на Україну». У цьому збірнику «історичних і публіцистичних есеїв», написаних переважно італійськими проросійськими професорами, дипломатами і журналістами, відтворюються всі міфи і штампи російської антиукраїнської пропаганди – від московської версії історії Київської Русі до оповідей про «нацистський» полк «Азов». Сайт видавництва Сандро Теті має повноцінну російську версію. Любов Сандро до Росії піддана суворим випробуванням – у своєму виступі на форумі «Друзі Криму – друзі Росії» він розповідав, що в Італії забороняють все російське – мовляв, такого не було з 1945-го року.

Джованні Спалла Фото: rg.ru

Академік Джованні Спалла презентував на форумі спецвипуски італійського наукового журналу GALILEO, видані у 2021 та 2022 роках на підставі матеріалів, зібраних у ході проведення багаторічного спільного російсько-італійського науково-дослідного проекту «Генуезькі фортеці Криму та Північного Причорномор’я». Схоже, ми маємо справу з участю італійців у російському мародерстві на українських памʼяткаї історії. Цьому проєкту варто приділити окрему увагу – можливо, тут є місце для санкцій. 

Польща

Голова «Російського культурно-просвітнього товариства» в місті Білосток і голова польського клубу друзів Криму Андрєй Романчук ще у 2015-му році возив групу польських дітей до окупованого Криму (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України, ст. 332-1 ККУ). За його словами, тоді до критики «повіз малих поляків на службу Путіну!» ставився з іронією, а тепер йому не до сміху.

Андрєй Романчук Фото: скріншот tvspb.ru

На форумі «Друзі Криму – друзі Росії» Романчук скаржиться, що всіх причетних до його кримських авантюр в Польщі називають колаборантами і зрадниками (справді, з чого б це?). Влада з ним не співпрацює, в бібліотеку не пускають, памʼятники радянським воїнам не поважають, до любителів русского православʼя ставляться з недовірою. 

Нідерланди

Гостею форуму «Друзі Криму – друзі Росії» була пропагандистка з Нідерландів Соня ван ден Енде. Вона співпрацює з російськими пропагандистськими ресурсами, зокрема з прігожинськими, і багато разів незаконно відвідувала окуповані території України. Так, 18 березня  2022 року російські окупанти возили її до Генічеська і Мелітополя. Звідти вона писала про те, як місцеві радіють російським військам і як вони страждали під владою України.

Соня ван ден Енде Фото: mk.ru

«Усі ми у «чорному списку» Зеленського, бо говоримо правду. Росія має звільнити Україну та світ від нацистів. Впевнена, що багатополярний світ буде встановлений, але за нього треба боротися», – заявила Соня на форумі «Друзі Криму – друзі Росії». Очевидно, вона наїздила і наговорила собі на максимальні терміни за статтями 332-1 і 436-2 ККУ. 

Німеччина

Давно нічого не чути про «найпопулярнішого в Росії німецького політика» – листоношу Андреаса Маурера, колишнього депутата міськради маленького містечка Квакенбрюк від проросійської партії «Ліві». Можливо, справа в тому, що він погорів на фальсифікації муніципальних виборів, і суд йому заборонив балотуватися чи бути членом партій.

Аліна Ліпп, пресконференція форуму «Друзі Криму – друзі Росії». Москва, 16.11.2022 Фото: скріншот pressria.ru

Натомість, на підсумковій пресконференції після московської форуму «Друзі Криму – друзі Росії» виступила німецька блогерка Аліна Ліпп. Вона розказала про те, як погано німецька влада ставиться до Росії.

Ще у квітні 2022 року в німецькій пресі її прозвали Putins deutsche Infokriegerin – німецькою інформаційною воїтелькою Путіна. 

Дочка росіянина і німкені, вона була близька до німецької партії «Зелені», але після зближення з кремлівським режимом звинуватила партію в русофобії і залишила її. Аліна Ліпп потрапляє до окупованого Криму  (ст. 332-1 ККУ) в 2016-му році – нібито для дослідницького проєкту. У 2019-му долучається до діяльності «Асоціації друзів Криму». Тоді ж вона починає вести ютубканал Glücklich auf der Krim – «Щасливі в Криму». У 2021-му році Ліпп остаточно переселяється до Росії. В листопаді 2021-го відкриває власний телеграмканал Neues aus Russland, який наразі має понад 185 тисяч підписників, переважно німців.

Аліна Ліпп. Донецький аеропорт Фото: скріншот Youtube «Немка в России»

15 лютого 2022 року, за 9 днів до повномасштабного вторгнення, вона бере участь у конференції «Геополітична війна Заходу проти Росії: справа України». Це збіговисько для вузького кола пропагандистів і агентів впливу, завдання яких – протидія наративам Заходу і просування російської агенди. Тоді ж вона відкриває новий ютубканал «Немка в России». Там вона просуває проросійську пропаганду та оббріхує Україну і ЗСУ. Головною темою стає Донбас і війна. Аліна в кевларовому шоломі гасає окупованими територіями України. Її відео набирають сотні тисяч переглядів. 

А Ліпп поміж тиражуванням фейків про Україну і глорифікацією російської агресії (ст. 436-2 ККУ) встигає звинувачувати покинуту батьківщину в порушенні свободи слова. Прокуратура Люнебурга і прокуратура Геттінгена (яка відповідає за боротьбу зі злочинами ненависті в інтернеті) протягом 2022 року порушили проти Аліни Ліпп кілька кримінальних справ. Чи не настав час порушити щодо Аліни кримінальне провадження в Україні?

Австрія

Від Австрії на форумі «Друзі Криму – друзі Росії» виступав Патрік Поппель. Цей друг російського олігарха Константіна Малофеєва очолював Інститут Суворова – організацію, що популяризувала ідеї русского міра в Австрії. Якось запросив до Відня ідеолога євразійства Александра Дугіна. Наразі є «офіційним» представником невизнаних Абхазії та Південної Осетії в Австрії.

Патрік Поппель і Георгій Мурадов. Сімферополь, 18.03.2022 Фото: facebook «Крым и мир»

Поппель неодноразово відвідував окупований Крим (влітку 2022 року майже не вилазив звідти, порушуючи ст. 332-1 ККУ), а також окуповані території Донецької і Луганської областей. Очолює «Клуб друзів Криму в Австрії». І, звісно, верзе класичну для такої посади дичину про втрату Австрією суверенітету і про кінець європейської цивілізації.

Туреччина

На форумі «Друзі Криму – друзі Росії» в Москві і на сімферопольській конференції «Крим у сучасному міжнародному контексті» був присутній кореспондент турецької газети «Евренсель» Окай Депрем. Він затятий супротивник НАТО, був спостерігачем на фейкових виборах «глави ДНР», отримав паспорт «республіки» і оселився на окупованій території Донецької області (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України, ст. 332-1 ККУ). З 19 жовтня 2022 року Депрем перебуває під українськими санкціями.

Окай Депрем на трибуні форуму «Друзі Криму – друзі Росії», 19.11.2022 Фото: архив Окая Депрема

Журналіст і голова «Фонду розвитку Криму» Васфі Сель, син голови фіктивної проросійської спілки кримських татар Туреччини, друга окупації Криму Унвера Селя також був гостем форуму «Друзі Криму – друзі Росії». Там він закликав кримських татар «обʼєднатися проти фашизму і чинити спротив намаганням Заходу забезпечити продовження колоніального світопорядку».

Унвер Сель і Васфі Сель. Сімферополь, 30.06.2022 Фото: ria.ru

Унвер Сель і Васфі Сель. Сімферополь, 30.06.2022 Фото: ria.ru

Також Васфі Сель разом з батьком відвідував окупований Крим 30 червня 2022 року (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України, ст. 332-1 ККУ) – вони брали участь у телемості Москва-Сімферополь «Позиція Туреччини в цивілізаційному конфлікті між Росією і Заходом».

Мехмет Перінчек Фото: zerkalo.az

Мехмет Перінчек, син турецького проросійського турецького політика Догу Перінчека давно живе в Москві й працює політологом. І періодично видає такі пасажі: «Не почни Росія спецоперацію в Україні – стався б серйозніший збройний конфлікт, руйнувань та жертв серед мирного населення українських міст було б у рази більше. Київ хотів використати ці райони як плацдарм проти Росії. У цьому випадку постраждали б не лише українські, а й багато російських міст, що розташовані поблизу кордону з Україною. Вони перетворилися б на руїни». Тобто, у виправдання російської агресії проти України (ст. 436-2 ККУ) він вкладає всю свою буйну уяву. 

Єгипет

У звіті про форум «Друзі Криму – друзі Росії» згадується гость з Єгипту Іур Іада, якого представляють як економічного експерта. Компетентність цього експерта краще за все характеризується його словами про те, як він рекомендує єгипетським бізнесменам «інвестиційні можливості та ресурси Криму». І ще він за весь єгипетський народ розписався у підтримці російської агресії в Україні (ст. 436-2 ККУ). 

США

В американського проросійського режисера-конспіролога Реджиса Тремблі з війною нічого не змінилося – він з 2019-го року живе в окупованій Ялті, нахабно порушуючи ст. 332-1 ККУ. Тому йому зручно брати участь у місцевих заходах під патронатом Мурадова – зокрема в сімферопольській конференції «Крим у сучасному міжнародному контексті» в листопаді 2022 року.

Реджис Тремблі. Москва, 09.05.2022 Фото: 53news.ru

Тремблі є автором конспірологічних фільмів про «злочини США». Називає себе другом режисера Олівера Стоуна, автора апологетичного фільму про Путіна. 

Бенін

Габріель Анісет Кочофатиповий «багаточлен» російської сфери впливу. Закінчив Московський інститут нафти та газу і практично все життя працював в Росії. Має наукові ступені в трьох російських вишах і купу громадських посад – теж в Росії. За сумісництвом у 2013-2016 рр був послом Беніну в РФ. Головна його робота – їздити по різних заходах і від імені прогресивної світової спільноти розповідати росіянам, які вони класні та яке щастя жити в Росії. Тому виступити на підсумковій пресконференції форуму «Друзі Криму – друзі Росії» в листопаді 2022 року було для нього рутиною.

Габріель Кочофа. Пресконференція учасників форуму «Друзі Криму – друзі Росії». Москва, 16.11.2022 Фото: скріншот pressria.ru

Кіпр

Окупанти оголошували участь представників Кіпру в червневій онлайн-конференції «Асоціації друзів Криму» і в форумі «Друзі Криму – друзі Росії» в листопаді 2022 року. Хто саме брав участь в ньому – невідомо, але присутність і вплив росіян на Кіпрі завжди були вагомими. Зокрема, це міг бути ініціатор створення кіпрської організації впливу «Клуб друзів Херсонесу Таврійського», директор фонду культурно-освітніх програм «Культурна спадщина Криму» Андрєй Ушаков, який свого часу проводив на Кіпрі виставку «Святині Херсонесу». Або ж президент Товариства дружби і культурних зв’язків «Кіпр-Росія» Харіс Трассу, чи професор Нікосійського університету, член Координаційної ради російських співвітчизників Дмітрій Апраксін, чи хтось з їхніх колег. 

Отже, відверті пропагандисти, фріки, закордонні росіяни та маргінальні політики – ось обличчя «друзів окупації Криму». Людей, яких навіть смерть сотен тисяч людей і руйнування європейської країни не відсахнуло від підтримки оскаженілого путінского режиму. Сподіватимемось, кожен з них отримає по справах своїх.