Друзі окупації Криму під час війни: старі знайомі

Розслідування
Сергій Аксенов і Хендрік Вебер. 06.06.2022. Фото: glava.rk.gov.ru
Сергій Аксенов і Хендрік Вебер. 06.06.2022. Фото: glava.rk.gov.ru

Діяльність «Міжнародної асоціації друзів Криму» потребує двох складових – кремлівського матеріального й організаційного ресурсу, а також іноземнох масовки. Про першу складову Центр журналістських розслідувань розповів минулого разу в публікації «Друзі окупації Криму під час війни: Мурадов і компанія». Тепер настав час розповісти про масовку – посіпак російської агресії. Читачі вже знайомі з цими діячами за спецпроєктом «Друзі окупації Криму». Тепер час дізнатись, як вони себе проявили протягом останнього року. 

У 2022 році відбулося три великі заходи «Міжнародної асоціації друзів Криму» – онлайн-конференція 21 червня, Міжнародна конференція «Крим у сучасному міжнародному контексті» 9 листопада в Сімферополі й форум «Друзі Криму – друзі Росії» 15 листопада в Москві. Але деякі друзі окупації Криму відвідували й другорядні заходи, а дехто навпаки, зосередився на діяльності вдома. 

Норвегія

Активно продовжує співпрацювати з Москвою норвезький друг окупації Криму, голова норвезької громадської організації «Folkediplomati Norge» Хендрік Вебер. За свою службу 1 червня 2022 року Вебер отримав від заступника міністра закордонних справ РФ А.В.Грушко Орден дружби. Щоправда, путінський указ про нагородження був підписаний ще 10 вересня 2021 року – але вірний слуга вміє чекати милості господаря. 

А 6 червня 2022 року Вебер зустрічався з окупаційним «главою Криму» Сергієм Аксеновим у Сімферополі (тобто, вкотре порушив порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України, ст. 332-1 Кримінального кодексу України). Там він поскаржився кримському гауляйтеру на переслідування в Європі за проросійську позицію: «Ми зараз у дуже складній ситуації. По-перше, через пандемію, по-друге, через спеціальну військову операцію. Дуже важко роз’яснювати ситуацію Криму за кордоном. Я виключений зі своєї партії, бо підтримую Крим. Моя дружина втратила свою роботу».

Тобто, для троцькістсько-маоїстської партії «Червоні» співпраця з другом путінського режиму Вебером була прийнятною, але тільки до 24.02.2022. Тепер це надто токсично. До речі, Вебер забув згадати, що й сайт його організації «Folkediplomati Norge» вже не робить – мабуть, теж через репресії.

В листопаді 2022 року Вебер відвідав форум «Друзі Криму – друзі Росії» і виступив за підсумковій пресконференції, де пояснив назву форуму: мовляв, світ змінився, і Росія зустрілася з агресивним ставленням в Європі. Тому формат народної дипломатії, який працював щодо Криму, має бути розповсюджений на всю РФ. 

Вірменія

Вірменський друг окупації Криму, правий консерватор і медіамагнат Айк Бабуханян також в строю – він провів в Єревані «Дні Криму у Вірменії», які відвідував Мурадов. Тоді ж в Мурадова відбулася зустріч з активом руху «Сильна Вірменія з Росією – за новий Союз», членом ісполкому якого є Бабуханян. До речі, на зустрічі був присутній колишній командир роти так званої «самооборони Криму», а нині депутат «Госсовєта Криму» Армен Мартоян (Самвел), якого в Україні судитимуть за викрадення та катування громадян України під час окупації Криму в 2014 році.

 Айк Бабуханян на конференції «Міжнародне співробітництво Республіки Крим у сфері культури», Керч, 11.06.2022 Фото: kerchmuseum.ru

Айк Бабуханян на конференції «Міжнародне співробітництво Республіки Крим у сфері культури», Керч, 11.06.2022 Фото: kerchmuseum.ru

Бабуханян відвідав окуповану Керч 11 червня 2022 року (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України, ст. 332-1 ККУ) – там пройшла конференція «Міжнародне співробітництво Республіки Крим у сфері культури» (так, за участі Мурадова, звісно). 

А 9 листопада 2022 року він прибув у Сімферополь для участі в конференції «Крим у сучасному міжнародному контексті». Чи брав він участь у московському форумі «Друзі Криму – друзі Росії» в тому ж місяці, чи прислав когось замість себе – хоча б свою дочку Заруї, яка працює пропагандисткою у проросійських газетах батька – невідомо. 

Болгарія

На керченській конференції «Міжнародне співробітництво Республіки Крим у сфері культури» 11 червня 2022 року виступала знайома нашим читачам болгарська русофілка Ваня Добрєва – щоправда, цього разу онлайн. Згадується її прізвище і серед учасників московського форуму «Друзі Криму – друзі Росії», і у звіті про сімферопольську конференцію «Крим у сучасному міжнародному контексті» – але на спільному фото учасників заходу в Сімферополі її немає. 

У своєму виступі Добрєва звично скаржилася на експансію США і фонду Сороса, які буцімто позбавляють інші країни суверенітету і деіндустріалізують їх. Про дії РФ в Україні пані професорка іншої думки – 27 лютого 2022 року вона виступила в болгарському часописі «Епицентер» із колонкою, де всіляко виправдовувала російську агресію в Україні. 

К. Малофеев і Н. Малінов. Москва, 2.09.2022 Фото: rusofili.bg

К. Малофеев і Н. Малінов. Москва, 2.09.2022 Фото: rusofili.bg

Мінімум двічі – у вересні 2022 і в січні 2023 відвідав Москву ще один болгарський русофіл Ніколай Малінов. Обидва рази він зустрічався з Мурадовим і з головою Россотрудничества Євгенієм Прімаковим. Також він у вересні зустрівся зі своїм давнім другом і в певному сенсі роботодавцем Константіном Малофеєвим – російським олігархом, причетним до окупації українського Донбасу і близьким до російської розвідки. Раніше болгарська прокуратура обвинувачувала Малінова у шпигунстві на користь РФ, причому відомості той передавав, за версією слідства, організаціям, які контролює Малофеєв. 

А поки Малінов катався в Москву, США запровадили санкції проти нього особисто і проти Національного руху русофілів та партії «Русофіли за відродження Вітчизни», які він очолює – «за корупційні дії, що призвели до незаконної особистої вигоди, підірвали демократичні інститути країни та сприяли посиленню її згубної залежності від російських енергоносіїв», за словами держсекретаря США Ентоні Блінкена. 

Та це не завадило Малінову 16 березня 2023 року взяти участь в телемості «Крим і Росія – разом назавжди!» (а це вже виправдовування і визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України, ст. 436-2 ККУ). 

Франція

У 2022 році Франція не згадується серед учасників «кримських» заходів під патронатом Георгія Мурадова. Зіц-ініціатор створення «Асоціації друзів Криму», колишній корумпований політик і давній лобіст російських економічних інтересів у Франції Жан-Пʼєр Тома на прізвисько «мсьє Рюсс» взагалі ніяк себе не проявляє в медійному просторі. 

Ніколя Бе Фото: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Ніколя Бе Фото: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Його супутник у візитах до окупованого Криму, правий депутат Європарламенту Ніколя Бе соромʼязливо називає Путіна «противником інтересів Франції», але лише для того, аби тут же вказати, що той захищає власні інтереси – мовляв, і Франції треба так само. І лише колега Бе Тьєррі Маріані, який теж відвідував Крим, продовжує гнути проросійську лінію і звинувачує Євросоюз у розпалюванні війни. 

Сербія

Сербська радикальна партія, яку очолюють друзі окупації Криму – воєнний злочинець  Воїслав Шешель і його син Александар Шешель, остаточно маргіналізувалася – на виборах у 2022 вони вже вкотре не потрапили до парламенту. Щоправда, русофілів там і без них вистачає – починаючи від правлячої коаліції президента Сербії Александара Вучича до консерваторів з руху «Двері» й впоротої ультраправої партії «Заповітники», яка й зайняла в Скупщині нішу сербських радикалів. 

Воїслав і Александар Шешелі Фото: Marko Đoković / intervju.rs

Воїслав і Александар Шешелі Фото: Marko Đoković / intervju.rs

За звітами «Асоціації друзів Криму», хтось з Сербії брав участь у червневій онлайн-конференції організації. Натомість, у звітах про сімферопольську конференцію «Крим у сучасному міжнародному контексті» та московському форумі «Друзі Криму – друзі Росії» в листопаді 2022 року про сербів не згадується. 

Між тим, Александар Шешель продовжує обслуговувати Кремль інформаційно, заявляючи, що російські війська в Україні рятують людей від геноциду, запланованого «українськими нацистами» за хорватським прикладом (виправдовування і визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України, ст. 436-2 ККУ). 

Японія

Друг окупації Криму і лідер ультраправої секти «Іссуй-Кай» Міцухіро Кімура продовжує працювати для РФ парадним японцем. Так, він торгував обличчям на круглому столі з тематики ядерного роззброєння та контролю над озброєннями, що проходив у японському місті Хіросіма за підтримки російського диппредставництва, поки російський посол у Японії Михаіл Галузін залякував японців зростанням ядерних ризиків.

Міцухіро Кімура Фото: sakisiru.jp

Міцухіро Кімура Фото: sakisiru.jp

Якщо вірити звітам Мурадова, представник Японії брав участь у червневій онлайн-конференції Асоціації друзів Криму. А чи брав Кімура участь у московському і сімферопольському збіговиськах листопаду 2022 року, невідомо. Принаймні, на спільному фото учасників конференції в Сімферополі його немає. 

Греція

За російськими звітами, представники Греції брали участь у червневій онлайн-конференції «Асоціації друзів Криму» і в московському форумі «Друзі Криму – друзі Росії». Хто це був – невідомо. Друг окупації Криму, лівак Костас Ісіхос і його команда остаточно маргіналізувалися і не впливають на політику Греції. 

Кіріакос Велопулос Фото: andro.gr

Кіріакос Велопулос Фото: andro.gr

Натомість, роль записних русофілів відіграє права партія «Грецьке рішення». Її представник Кіріакос Велопулос у квітні 2022 року завзято ганьбив грецьку владу за те, що та дозволила відеовиступ президента України Зеленського в парламенті Греції. Особливо обурила Велопулоса участь у відеомості двох маріупольських греків з полку «Азов» – вони вочевидь не вписувалися в пропагандистську картинку «проросійського грецького населення України, яке страждає від українського нацизму».  

Туреччина

Голова фіктивної проросійської спілки кримських татар Туреччини, друг окупації Криму Унвер Сель у грудні 2022 року відвідував Москву заради пропагандистського заходу «Культурно-гуманітарні зв’язки кримськотатарських організацій Республіки Крим із співвітчизниками за кордоном» – раніше подібні конференції окупанти проводили в Криму. Крім того, він час від часу виступає з коментарями про те, що Крим українці силою не візьмуть, і взагалі треба визнати його російським. 

 Унвер Сель і Васфі Сель. Сімферополь, 30.06.2022 Фото: ria.ru

Унвер Сель і Васфі Сель. Сімферополь, 30.06.2022 Фото: ria.ru

Також Унвер Сель відвідував окупований Крим 30 червня 2022 року – він брав участь у телемості Москва-Сімферополь «Позиція Туреччини в цивілізаційному конфлікті між Росією і Заходом». Тобто, він вкотре порушив порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України (ст. 332-1 ККУ).

Інші турецькі посіпаки Москви працюють за своїми напрямками. Так, продовжує вимагати від офіційної Анкари визнання Криму російським лідер проросійської партії «Vatan», прибічник ідеології євразійства Догу Перінчек. Як завжди, без особливого успіху.

Бельгія

Друзів окупації Криму з Бельгії Франк Крейєльман і  Ян Пенріс 10 жовтня 2022 року потрапили під українські санкції. Окрім цього, про них нічого не чути – Бельгія у звітах Мурадова за 2022 – початок 2023 року не згадується.

Китай

Ге Чжилі, китаєць на всі випадки життя для російської пропаганди і друг окупації Криму, продовжує кататися російськими містами. В Ульяновську він в контексті «спеціальної військової операції» розповідає ламаною російською мовою щось про хорошу Росію (якщо перекласти той набір слів, можливо, Ге наговорив собі на ст. 436-2 ККУ) ), а в Грозному – розхвалює геній Рамзана Кадирова. 

Ге Чжилі. Ульяновськ, квітень 2022 Скріншот: Youtube Ульяновск Медиа

Ге Чжилі. Ульяновськ, квітень 2022 Скріншот: Youtube Ульяновск Медиа

Представник Китаю брав участь у червневій онлайн-конференції «Асоціації друзів Криму» – якщо вірити російським звітам. Цілком вірогідно, що це був Ге Чжилі.

Словаччина

Колишній дисидент і екс прем’єр-міністр Словаччини Ян Чарногурський відіграє звичну роль весільного голови «Асоціації друзів Криму». Сидить в президіумі проросійських збіговиськ поруч із Мурадовим і час від часу, як належить, промовляє чергові фрази: «Сьогодні асоціація налічує представників у понад 40 країнах світу. Ми розширюємо істину відповідно до можливостей, які існують у тій чи іншій країні. Ми створюємо клуби Друзів Криму в інших країнах». В яких країнах – не каже. 

Ян Чарногурський і Георгій Мурадов. Пресконференція учасників форуму «Друзі Криму - друзі Росії». Москва, 16.11.2022 Скріншот: pressria.ru

Ян Чарногурський і Георгій Мурадов. Пресконференція учасників форуму «Друзі Криму – друзі Росії». Москва, 16.11.2022 Скріншот: pressria.ru

Хто саме брав участь у заходах Асоціації у 2022 році від Тунісу, й Ізраїлю – невідомо. В попередні роки це були відповідно член туніської партії Аль-Массар Абдельазіз Мессауді та ізраїльський праворадикальний політик, журналіст, публіцист Авіґдор Ескін

Отже, видно тенденцію: закордонні політики та громадські діячі, що останні 9 років підтримували спробу російської анексії Криму, переважно маргіналізуються, збавляють темпи співпраці з Москвою, йдуть у тінь – або ж перетворюються остаточно на російських пропагандистів, на яких після 24.02.2022 вже нема де тавро ставити. Тим цікавішими є учасники заходів «Асоціації друзів Криму», яких РФ лише нещодавно залучила до участі у цьому форматі співпраці, або ж ті, хто раніше не потрапив до поля зору Центру журналістських розслідувань. Про них – у наступній публікації «Друзів окупації Криму».