У Криму людей переслідують за релігійні переконання – правозахисники

Фото: RFE/RL

В окупованому Криму фіксуються факти утисків та переслідувань людей за релігійні переконання.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, передає Центр журналістських розслідувань.

Як вказують правозахисники, на сайті «Мирові судді Республіки Крим» розміщена інформація про 6-ть рішень у адмінсправах, порушених у 2017 році за релігійну діяльність в Криму за ч.3 ст.5.26 КоАП РФ (здійснення релігійної організацією діяльності без вказівки свого офіційного повного найменування) і ч.4 ст.5.26 КоАП РФ (здійснення місіонерської діяльності з порушенням вимог законодавства). Їх порушення тягне за собою накладення штрафів від 5 до 50 тис. руб.

9 лютого 2017 року «мировий суддя Бахчисарайського району» Артем Черкашин призначив адмінштраф жителю Криму, мусульманину Арсену Ганієву за роздачу календарів і листівок про майбутній захід «Маулід» (День народження пророка Мухаммеда) і книги «Мевлюд айы Хайырлы олсун». «Суддя» визнав ці дії як місіонерську діяльність в недозволеному місці.

18 лютого «мировий суддя Ялтинського судового району» Олена Бекенштейн оштрафувала керівника місцевої релігійної організації «Церква християн адвентистів сьомого дня м.Ялта» Григорія Стасюка за відсутність вивіски на будівлі, де проводяться проповіді церкви.

11 травня за аналогічне «правопорушення» «мировий суддя Бахчисарайського району» Олена Єсіна прийняла рішення оштрафувати пастора місцевої релігійної організації «Християни віри євангельської Церкви відродження» Миколу Блищіка.

У червні 2017 року «мировий суддя Керченського судового району» Хазрет Чіч оштрафував Мартюшова С.В. і Кудіна Е.А. за участь в богослужінні місцевого відділення «Свідків Єгови».

19 червня 2017 року «мировий суддя Ялтинського судового району» Петро Кірєєв оштрафував Сазонова Д.Г. за звинуваченням у тому, що він, не маючи повноважень від організації «Свідки Єгови», перебуваючи на богослужіннях, читав Біблію, співав пісні і молився. «Суддя» визнав ці дії місіонерською діяльністю в недозволеному місці.

«Переслідування за релігійну діяльність є порушенням ст. 9 Європейської конвенції про захист прав людини, згідно з якою кожен має право на свободу думки, совісті і релігії. Це право включає свободу сповідувати свою релігію або переконання, як індивідуально, так і спільно з іншими, публічним або приватним порядком. Обмеження цього права можливі тільки в інтересах національної безпеки та громадського порядку. Однак у всіх перерахованих випадках такої загрози немає», – пояснив експерт Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов.

«Крім цього, обмеження окупаційними властями можливості проведення релігійних обрядів і переслідування за це жителів окупованій території порушує ст. 27 Женевської Конвенції (IV) про захист цивільного населення під час війни», – додав він.

Правозахисник відзначають, що всі перераховані вище факти переслідування здійснюються окупантами в рамках ухваленого в липні 2016 року в Росії «пакету Ярової» – змін до законодавства РФ, які посилюють відповідальність за «екстремістську» і «терористичну» діяльність.