Поставка турбін Siеmens до Криму має обговорюватись на саміті Україна-ЕС – Гончар

Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар Фото: Центр

Питання незаконної поставки газових турбін німецького концерну Siemens в окупований Крим для ТЕС, які будує Росія, має обговорюватись на саміті Україна-ЄС в Києві, оскільки таким чином був порушений режим санкцій Євросоюзу, який забороняє європейським компаніям поставляти на півострів енергетичні технології.

Про це президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», експерт Михайло Гончар заявив в програмі Питання національної безпеки (телепроект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська). 

«Гадаю, що з українського боку це питання має бути порушене. Тому що порушується режим санкцій, встановлених Європейським союзом. Не просто окремо взятої Німеччини, адже Німеччина є теж членом Європейського союзу, і це важливий момент», – сказав Гончар.

Він нагадав, що перші повідомлення, про те, що турбіни Siemens поставлені російській стороні нібито для ТЕС в Тамані, з’явилися ще в березні поточного року. Далі Росія очікувала слушну нагоду, щоб їх доправити до Криму.

«Тому це не випадково, що це прискорилось саме зараз – після 15 червня, коли сенат США розглянув законопроект, який посилює санкції проти Росії, особливо в енергетичному секторі. Далі – точка відліку. Тому що, чудово зрозуміло і Siemens , і в Росії – якщо далі так піде, те вікно можливостей ще більше звузиться, і ця вся хитра оборудка може потрапити ще й під увагу американської сторони, яка дуже ретельно завжди відшуковує європейських порушників американських санкцій… Тому зараз важлива реакція, важливе звернення до уряду Німеччини, до Європейської комісії, до Сполучених Штатів так само. А раптом там використовуються якісь американські технології, чи якийсь американський чіп є в тому обладнанні або у генераторній установці? Це має бути все ретельно перевірено», – вказав екперт.

Крім того, Гончар вважає, що Україна зі свого боку також має вжити заходів щодо Siemens, яка можливо, порушила режим санкцій стосовно окупованого Криму.

«З українського боку також має бути звернено увагу на компанію Siemens, адже, якщо ці факти (погодження поставки турбін у Крим – ред.) знайдуть підтвердження, то Siemens нема що робити в Україні… На Siemens світ клином не зійшовся. Його локомотиви, трамваї, тролейбуси, чи рухомий склад, придбання яких не раз розглядалися, як варіант для України, цілком можуть бути замінені, наприклад, південнокорейським виробництвом Hyundai», – зазначив Гончар.

Нагадаємо, 5 липня агентство Reuters повідомило, що газові турбіни виробництва німецького концерну Siemens доставлені в окупований Крим для ТЕС, що будуються Росією на півострові, незважаючи на санкції ЄС, які забороняють європейським компаніям поставку до Криму енергетичних технологій.

6 липня у німецькому концерні Siemens заявили, що не укладали контракту з російською держкомпанією «Технопромекспорт» на поставку газових турбін в окупований Крим.

У російському дежконцерні «Ростех» повідомили, що його дочірня структура – компанія «Технопромекспорт» закупила чотири комплекти газотурбінних установок Siemens для ТЕС, що будуються в анексованому Криму, на вторинному ринку і провела їх модернізацію силами російських підприємств.

7 липня Siemens заявив, що не буде обслуговувати газові турбіни свого виробництва, незаконно ввезені Росією в окупований Крим для ТЕС, які будуються на півострові, і проводить з цього приводу розслідування.

8 липня Reuters повідомив, одна з компаній, задіяних в установці і пусконалагодженні турбін на ТЕС в окупованому Криму – російське ЗАТ «Інтеравтоматика», в якому, за офіційними даними, німецький концерн Siemens володіє 45,7% акцій.

Ще дві турбіни і два генератора Siemens доставлені в окуповану Феодосію морем з порту Кавказ. Цілком ймовірно, вони призначені для споруджуваної Сімферопольської ТЕС. Такий же комплект обладнання для Севастопольської ТЕС був помічений в севастопольському порту в Камишовій бухті.

Siemens подав до Арбітражного суду Москви позов проти компанії «Технопромекспорт» (структура «Ростех») і петербурзького спільного підприємства «Сіменс технології газових турбін» з вимогою «запобігти подальшим поставкам до Криму і повернення раніше поставленого устаткування в початкове місце призначення – Тамань».