Встановлювати турбіни в Криму буде компанія, що частково належить Siemens – Reuters

Топ-Новости

Російська компанія, співвласником якої є німецький концерн Siemens, найнята для допомоги в установці газових турбін на ТЕС в окупованому Криму, що знаходиться під дією санкцій ЄС, які забороняють європейським компаніям поставку на півострів енергетичних технологій.

Про це агентству Reuters повідомили три джерела, близькі до проекту, передає Центр журналістських розслідувань.

За їхньою інформацією, одна з компаній, задіяних в установці і пуску і налагодженні турбін в Криму, – російське ЗАТ «Інтеравтоматика», в якому, за офіційними даними, Siemens володіє 45,7% акцій.

Одне з трьох джерел повідомило Reuters, що контракт на пусконалагодження газотурбінних установок був підписаний з «Інтеравтоматикою», а також з іншими російськими компаніями. Він не вказав, коли і з ким «Інтеравтоматика» підписала контракт.

Як вказується на сайті «Інтеравтоматики», системи, які компанія пропонує клієнтам, «засновані на застосуванні сучасних високонадійних мікропроцесорних засобів контролю і управління, що випускаються концерном Siemens або по його ліцензії».

Також на сайті компанії повідомляється, що іншими її акціонерами крім Siemens є «Технопромекспорт» – 17% акцій і Всеросійський теплотехнічний інститут – 37% акцій.

Представник Siemens на питання про те, задіяна чи «Інтеравтоматика» в проекті будівництва станцій в Криму, повідомив: «Позиція Siemens залишається колишньою – ні гарантійного обслуговування, ні установки, ні пусконалагодження здійснюватися не буде».

«Ми розслідуємо участь« Інтеравтоматика »в пусконалагодженні або в наданні будь-яких інших послуг, і якщо виявиться, що участь була, ми вживемо всі необхідні і можливі заходи, щоб зупинити ці дії в максимально короткі терміни», – додав він.

Держкомпанія «Технопромекспорт», яка будує станції в Криму, відмовилася від коментарів з цього питання. «Інтеравтоматика» не надала негайних коментарів.

Reuters не вдалося встановити, чи виконана доставка обладнання з відома або згоди Siemens, а також чи знає компанія про роль «Інтеравтоматика» в проекті будівництва станцій.

«Через поставки турбін і ролі «Інтеравтоматики» німецька компанія може опинитися під загрозою потенційного звинувачення в тому, що вона не вжила достатніх заходів, щоб її обладнання не потрапило на територію анексованого Москвою Криму, сказали кілька юристів», – пише агентство.

Турбіни Siemens – важлива складова проекту, оскільки частково вже побудовані станції були спроектовані з розрахунком саме на ці турбіни, а російські компанії не здатні самостійно виробляти подібне обладнання. Доставка турбін до місця установки – тільки початок складної процедури їх запуску. Обладнання оснащене складною електронікою, робота з якою вимагає спеціальної кваліфікації, тому для пусконалагодження турбіни необхідні фахівці.

Нагадаємо, 5 липня агентство Reuters повідомило, що газові турбіни виробництва німецького концерну Siemens доставлені в окупований Крим для ТЕС, що будуються Росією на півострові, незважаючи на санкції ЄС, які забороняють європейським компаніям поставку до Криму енергетичних технологій.

6 липня у німецькому концерні Siemens заявили, що не укладали контракту з російською держкомпанією «Технопромекспорт» на поставку газових турбін в окупований Крим.

У російському дежконцерні «Ростех» повідомили, що його дочірня структура – компанія «Технопромекспорт» закупила чотири комплекти газотурбінних установок Siemens для ТЕС, що будуються в анексованому Криму, на вторинному ринку і провела їх модернізацію силами російських підприємств.

7 липня Siemens заявив, що не буде обслуговувати газові турбіни свого виробництва, незаконно ввезені Росією в окупований Крим для ТЕС, які будуються на півострові, і проводить з цього приводу розслідування.