Приватбанк очолила дружина менеджера підконтрольної «Привату» авіакомпані

Наглядова рада ПриватБанку призначила виконуючим обов’язки голови правління банку члена правління Галину Пахачук, задовольнивши заяву Олександра Шлапака про відставку з посади. Пахачук – дружина менеджера авіакомпанії «Роза вітрів» (Windrose), яку контролює група «Приват» Ігоря Коломойского.

Рішення про призначення виконуючого обов’язки голови правління було ухвалене 20 липня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу Приватбанку.

Раніше Пахачук очолювала Департамент боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів України.

За інформацією видання «Наші гроші», згідно з декларацією за 2016 рік, її чоловік Андрій Ващук працює у ТОВ «Авіаційна компанія «Роза вітрів» (Windrose), його річна зарплата становила 768 тис грн.

«Розу вітрів» контролює група «Приват». Віднедавна підписантом цієї авіакомпанії значиться Олексій Діденко – директор ТОВ «Міжнародний аеропорт «Дніпропетровськ», власником якого є ПАТ «Авіаційна компанія «Дніпроавіа».

Засновниками авіакомпанії «Роза вітрів» записано ТОВ «Райдел», ТОВ «Феста», ТОВ «Ренлі» та кіпрські «Брегензер Лімітед» («Bregenzer Limited») і «Перфекцій Лтд» («Perfekciy Ltd»).

Крім того, Ващук разом із киянкою Оленою Донець володіє консультативним ТОВ «Прайм-Рейт», котре очолює Євгеній Годес.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року Кабмін України ухвалив рішення про перехід найбільшого в країні комерційного банку ПАТ «Приватбанк» у власність держави. 21 грудня, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та міністерство фінансів України підписали договір про продаж 100% акцій ПАТ КБ «Приватбанк» та з цього моменту банк офіційно став державним. Відразу після переходу Приватбанку в держвласність його правління очолив екс-міністрів фінансів України Олександр Шлапак.

Для докапіталізації «ПриватБанку» Кабмін випустив облігації внутрішньої держпозики на 117 млрд грн, при цьому папери на 25,8 млрд грн Нацбанк викупив в кінці грудня 2016 року, ще на 1,4 млрд грн – в січні 2017 року.

У квітні 2017 року державний Приватбанк змінив свою юридичну адресу з Дніпра на Київ. Згідно із затвердженою нової редакції статуту банку, юридична адреса ПАТ КБ «Приватбанк» змінений з вул. Набережна Перемоги, 50, м Дніпро на вул. Грушевського, 1Д, м Київ.

26 червня глава правління націоналізованого ПАТ КБ «Приватбанк» Олександр Шлапак подав у відставку.

Генеральна прокуратура, НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідують кілька кримінальних проваджень за фактами розкрадань в особливо великих розмірах екс-власниками Приватбанку.