Правозахисники вимагають ввести санкції проти всіх фігурантів справи Балуха

Крим

Правозахисники наполягатимуть на тому, щоб в санкційні списки включали всіх фігурантів справи незаконно засудженого в Криму українця Володимира Балуха.

Про це сказав представник Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін в інтерв’ю Радіо Свобода, передає Центр журналістських розслідувань.

Чекригін підкреслив, що мова йде не тільки про верхівку ФСБ і судді, яка виносила вирок, а й слідчого, рядових співробітників ФСБ.

“Всі повинні бути включені в ці списки, щоб в Криму розуміли, що ніхто не залишиться без покарання, кожен нестиме відповідальність рано чи пізно. Тому що внесення в ці списки буде означати, що людина на все життя залишиться в Криму або Росії”, – сказав правозахисник.

Як повідомлялось, 4 серпня «Раздольненський райсуд» засудив Володимира Балуха за звинуваченням в нібито зберіганні боєприпасів, до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів. Захист активіста має намір оскаржити вирок.

8 грудня 2016 року в окупованому Криму в селі Серебрянка Роздольненського району співробітники ФСБ провели обшуки в будинках українського активіста Володимира Балуха і його матері. Після обшуків активіста затримали. Співробітники ФСБ заявили, що на горищі будинку Балуха нібито виявлені 90 патронів і кілька тротилових шашок.

В червні 2017 року прокурор АРК Гюндуз Мамедов повідомив, що прокуратура розглядає тяжкі злочини проти громадян в Криму, що здійснюються представниками країни-окупанта, як порушення міжнародного гуманітарного права. У зв’язку з цим раніше відкриті кримінальні виробництва за фактами вбивств, нападів, переслідування і незаконного позбавлення волі активістів на півострові будуть перекваліфіковані або доповнені статтею 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).

МЗС України висловило протест у зв’язку з винесеним 4 серпня в окупованому Криму незаконним вироком про позбавлення волі українського активіста Володимира Балуха і вимагає від Росії скасувати це рішення.