Мати українського політв’язнів Володимира Балуха написала відкритий лист Путіну

Крим

Мати українського активіста, політв’язня Володимира Балуха, засудженого в окупованому Криму за сфабрикованим звинуваченням у зберіганні боєприпасів і вибухових речовин, Наталя звернулася до президента Росії Володимира Путіна в відкритому листі.

Текст листа розмістила Кримська правозахисна група, передає Центр журналістських розслідувань.

У зверненні Наталія Балух повідомила про факти переслідування її сина за проукраїнську позицію на півострові, про фабрикування кримінальної справи проти сина і в результаті – неправомірне, на її думку, вироку суду.

«Я, Балух Наталія Володимирівна, звертаюся до вас з гірким материнським проханням і з закликом до розсудливості та порядності! Я думаю, вам відомо, бо це ні для кого не секрет, що в Криму розгорнена широкомасштабна кампанія по «боротьбі з тероризмом» або, як кажуть в народі, боротьбі з інакомисленням. Сумніваюся, що терористична загроза в Криму насправді існує, але те, що під виглядом боротьби з тероризмом влада Криму руками працівників ФСБ і МВС розправляється з неугодними їй громадськими діячами та простими громадянами, для мене і нашої сім’ї стало доведеним фактом», – написала мати українського патріота.

Наталія Балух просить Путіна відповісти на її лист «не словом, а ділом».

Владимир Балух на «суде» Фото: crimeahrg.org

Нагадаємо, 24 квітня українець Балух заявляв про дискримінацію за етнічною ознакою з боку начальника ІТТ в Роздольному. Минулі заяви про його протиправних діях були проігноровані місцевою поліцією. У захисту є серйозні побоювання вважати, що новий факт правопорушень також залишиться безкарним.

9 серпня голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявила, що стан здоров’я політв’язнів Володимира Балуха, якого засудили в Криму, постійно погіршується.

Як повідомлялось, 4 серпня «Раздольненський райсуд» засудив Володимира Балуха за звинуваченням в нібито зберіганні боєприпасів, до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів. Захист активіста має намір оскаржити вирок.

8 грудня 2016 року в окупованому Криму в селі Серебрянка Роздольненського району співробітники ФСБ провели обшуки в будинках українського активіста Володимира Балуха і його матері. Після обшуків активіста затримали. Співробітники ФСБ заявили, що на горищі будинку Балуха нібито виявлені 90 патронів і кілька тротилових шашок.

В червні 2017 року прокурор АРК Гюндуз Мамедов повідомив, що прокуратура розглядає тяжкі злочини проти громадян в Криму, що здійснюються представниками країни-окупанта, як порушення міжнародного гуманітарного права. У зв’язку з цим раніше відкриті кримінальні виробництва за фактами вбивств, нападів, переслідування і незаконного позбавлення волі активістів на півострові будуть перекваліфіковані або доповнені статтею 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).

МЗС України висловило протест у зв’язку з винесеним 4 серпня в окупованому Криму незаконним вироком про позбавлення волі українського активіста Володимира Балуха і вимагає від Росії скасувати це рішення.

Правозахисники наполягатимуть на тому, щоб в санкційні списки включали всіх фігурантів справи незаконно засудженого в Криму українця Володимира Балуха.