Засуджений в Криму політв’язень Володимир Балух подякував українцям за листи і підтримку

Крим

Український активіст, кримчанин, політичний в’язень Кремля Володимир Балух відповів на листи і слова підтримки всім небайдужим до його долі людям.

Відповідь Балуха опублікований на сайті Кримської правозахисної групи, передає Центр журналістських розслідувань.

«Вітаю, Україно! Доброго часу доби всім, хто пише мені в Фейсбуці, надсилає листи і просто молиться за мене! Дякую вам за вашу підтримку! Тут, за гратами, в московитському полоні, важко переоцінити її значення. На жаль, з великим запізненням і далеко не всі повідомлення доходять до адресата», – зазначив у відповіді Балух.

За його словами, століттями українці через зраду князів і гетьманів змушені були терпіти «наругу від численних загарбників, які бажали заволодіти родючій українській землею і панувати над її розумним і працьовитим народом».

«Нас гнали в рабство, ми самі залишали рідну землю в пошуках кращої долі, подалі від катівень і репресій. Де в світі є родюча земля, там є могили українців і росте червона калина. Вірю: настане час, і ми зустрінемося. Подивимося один одному в очі; потиснемо міцно руки українським воїнам; дамо по пиці олігархам; низько поклонімся могил загиблих на війні із зовнішніми і внутрішніми ворогами; підтримаємо покалічених на цій війні, їх сім’ї і сім’ї загиблих, продовжуючи при цьому розвивати по-справжньому вільну Україну», – звернувся до українців Балух.

Він підкреслив, що українці приречені зробити все, щоб майбутні покоління дякували за можливість жити в країні, де найвищою цінністю є культура, освіта, чесна людина з почуттям власної гідності і ревним ставленням до традицій предків.

4 серпня «Раздольненський райсуд» засудив Володимира Балуха за звинуваченням в нібито зберіганні боєприпасів, до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів. Захист активіста має намір оскаржити вирок.

8 грудня 2016 року в окупованому Криму в селі Серебрянка Роздольненського району співробітники ФСБ провели обшуки в будинках українського активіста Володимира Балуха і його матері. Після обшуків активіста затримали. Співробітники ФСБ заявили, що на горищі будинку Балуха нібито виявлені 90 патронів і кілька тротилових шашок.

В червні 2017 року прокурор АРК Гюндуз Мамедов повідомив, що прокуратура розглядає тяжкі злочини проти громадян в Криму, що здійснюються представниками країни-окупанта, як порушення міжнародного гуманітарного права. У зв’язку з цим раніше відкриті кримінальні виробництва за фактами вбивств, нападів, переслідування і незаконного позбавлення волі активістів на півострові будуть перекваліфіковані або доповнені статтею 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).

МЗС України висловило протест у зв’язку з винесеним 4 серпня в окупованому Криму незаконним вироком про позбавлення волі українського активіста Володимира Балуха і вимагає від Росії скасувати це рішення.

Правозахисники наполягатимуть на тому, щоб в санкційні списки включали всіх фігурантів справи незаконно засудженого в Криму українця Володимира Балуха.