Україні необхідна дискусія перед створенням кримськотатарської автономії в Криму – експерт

Новини
Фото: Facebook Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу

Перед внесенням змін до Конституції України щодо створення національно-територіальної автономії в Криму з урахуванням статусу кримських татар, як корінного народу півострова, в українському суспільстві необхідно провести широку дискусію.

Про це пише в своїй статті для видання ZN.UA Володимир Шаповал, член-кореспондент НАН України, член робочої групи Комісії з підготовки проекту Конституції України (1994-1996), повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Альтернативи широкого обговорення з подальшим створенням національно-територіальної автономії в Криму в українського демократичного суспільства об’єктивно не існує», – йдеться в матеріалі.

Автор зазначає, що політичне облаштування національно-територіальної автономії в Криму потребує часу і динамічного суспільного розвитку, а юридичне – професійно виважених і коректних рішень, зокрема, щодо відповідних конституційних змін. «Ці зміни об’єктивно матимуть значення дорожнього покажчика, але до них не можна ставитися легковажно, з урахуванням перспектив розвитку нашого суспільства і держави», – пише він.

Шаповал вважає, що створення автономії обумовлено характером кримськотатарського народу як корінного народу України саме в Криму, його компактним проживанням тут і відносною численністю. «Не можна не сказати про існування протягом кількох століть кримськотатарської державності. Додамо, що в разі створення такої автономії отримаємо унікальний на сьогодні для Європи прецедент, коли для «автономного» етносу і для титульної нації буде характерним сповідування різних релігій», – йдеться в статті.

«На національно-територіальну природу автономії може вказувати її «декоммунізована» і «дерадянізована» назва (наприклад, Крим або Къырым), і такі ж за змістом назви представницького органу автономії (Меджліс Криму) та інших органів влади, що створюються в автономії, а також перенесення адміністративного центру автономії в Бахчисарай або в інше історичне поселення», – наголошується в матеріалі.

Одночасно слід відмовитися від уживаного в законодавстві терміна «органи влади Автономної Республіки Крим», який можуть трактувати як такий, що натякає на якусь «владу автономії». «Подібної «влади» в унітарній державі реально не може існувати», – вважає автор.

«На мою думку, слід конституційно обумовити ухвалення закону України про політичне представництво кримськотатарського народу і його органах, згідно з яким надати відповідним органам або органу можливість впливати, навіть вирішальним чином, на певні рішення представницького органу автономії і виконавчих органів влади, що створюються в ній. Перш за все на ті рішення, які об’єктивно і безпосередньо стосуються інтересів кримськотатарського народу. Форми і засоби такого впливу повинні бути визначені в цьому ж Законі України. Можливе створення на виборах народних депутатів одного або декількох екстериторіальних округів, де відповідно до закону будуть голосувати громадяни України за списками виборців, сформованим органами політичного представництва кримськотатарського народу», – пише Шаповал.

Як повідомлялося, 11 травня 2017 року Конституційна комісія на своєму засіданні створила робочу групу з напрацювання змін і доповнень до Конституції України в частині, що стосується Автономної Республіки Крим, на базі права кримських татар на самовизначення в складі української держави.

14 травня Петро Порошенко заявив, що готовий внести до Верховної Ради пропозиції щодо внесення змін і доповнень до Конституції країни щодо створення кримськотатарської автономії в Криму.

В липні член Конституційної комісії, голова Меджлісу крімськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що проект змін до Конституції України в частині Криму на основі права на самовизначення кримських татар, як корінного народу півострова, буде підготовлений робочою групою конституційної комісії до вересня.

17 серпня Петро Порошенко заявив про необхідність прискорити підготовку змін до Конституції України в частині статусу Автономної Республіки Крим з тим, щоб відповідний законопроект якомога швидше був презентований у Верховній Раді.

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв вважає, що незважаючи на підтримку Петра Порошенко, розгляд змін до Конституції України в частині статусу Криму у Верховній Раді буде йти з труднощами, оскільки в парламенті є політичні сили, які не підтримають даний законопроект.