Гельсінкська комісія США засудила порушення РФ прав українських журналістів Семени, Сущенка і Асєєва

Новини
Роман Сущенко та Микола Семена

Гельсінкська комісія США (Комісія з безпеки і співробітництва в Європі) засудила порушення російською владою прав українських журналістів Миколи Семени, Романа Сущенка та Станіслава Асєєва.

Про це йшла мова на брифінгу в Конгресі США, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу посольства України в США.

«На заході обговорювалися випадки частих залякувань, переслідувань і незаконного ув’язнення журналістів владою Кремля, зокрема, на територіях Донбасу, підконтрольних проросійських бойовиків, а також у тимчасово окупованому Росією Криму. У цьому контексті, була відзначена велика стурбованість у зв’язку зі справами незаконно затриманих і ув’язнених українських журналістів Романа Сущенко, Миколи Семени і Станіслава Асєєва», – сказано в повідомленні.

У заході взяли участь американські конгресмени, представники Кокус зі свободи преси Палати представників США Адам Шифф і Стів чоботами, уточнили в диппредставництві.

22 вересня в окупованому Криму Миколі Семені призначили покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

ФСБ 30 вересня минулого року в Москві затримала кореспондента українського агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенао. Кримінальну справу російські слідчі порушили за статтею «шпигунство».

2 червня зник зв’язок з донецьким блогером і автором проекту Радіо Свобода Радіо Донбас.Реаліі Станіславом Асєєвим, відомим під псевдонімом Станіслав Васін. 16 липня представники угруповання «ДНР» визнали, що утримують Асєєва в заручниках.