«Суддю», яка винесла вирок Миколі Семені, будуть судити за порушення законів та звичаїв війни

Новини
"Залізничний суд Сімферополя" Фото: avatars.mds.yandex.net

Прокуратура АР Крим та Севастополя направила до суду обвинувальний акт стосовно кримської «судді Залізничного районного суду міста Сімферополь» Надії Школьної. Процес відбуватиметься заочно.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

За даними досудового розслідування, Надія Школьна, обіймаючи посаду «судді» у Криму, безпосередньо реалізувала політику держави-окупанта, спрямовану на переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова.

«Відтак, протягом лютого-вересня 2017 року, знаючи, що на півострові діють виключно норми національного законодавства, здійснювала розгляд «обвинувального акту» відносно українського журналіста за фактом нібито висловлення закликів на порушення територіальної цілісності Російської Федерації шляхом публікації статті в мережі Інтернет», — йдеться у повідомленні прокуратури.

22 вересня 2017 року Школьна незаконно засудила українського журналіста Миколу Семену до 2 років та 6 місяців позбавлення волі, звільнивши від відбування покарання з іспитовим строком на 3 роки та заборонивши займатися публічною діяльністю протягом цього ж строку.

Дії обвинуваченої кваліфіковано як воєнний злочин за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Нагадаємо:

  • В липні 2016 року Росфінмоніторинг включив до Федерального переліку терористів і екстремістів 22 уродженців незаконно окупованого Росією Криму: кримських політв’язнів, журналістів і громадських активістів. Серед них був і Микола Семена.
  • 22 вересня «Залізничний райсуд» окупованого Сімферополя засудив Миколу Семену до 2 років 6 місяців позбавлення волі умовно із забороною на ведення публічної діяльності на 3 роки і випробувальним терміном 3 роки і зобов’язанням є 2 рази на місяць для контролю у ФСВП. «Суд» визнав Семену винним в скоєнні злочину передбаченого ч.2 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації). 18 грудня «Верховний суд Криму» пом’якшив вирок Миколі Семені в частині додаткового покарання: мова йде про заборону займатися публічною діяльністю на 2 роки, а не три, як було раніше в попередньому рішенні «суду».
  • В кінці вересня 2018 року ЄСПЛ зареєстрував скаргу Миколи Семени і його захисника, адвоката міжнародної правозахисної групи «Агора» Олександра Попкова на вирок «Залізничного райсуду» Сімферополя, який засудив журналіста на 2 роки 6 місяців ув’язнення умовно із забороною займатися публічною діяльністю.
  • 14 січня 2020 року в Криму «Залізничний райсуд» Сімферополя задовольнив клопотання адвоката Олександра Попкова і Миколи Семени про дострокове припинення випробувального терміну і зняття судимості з журналіста.
  • 18 лютого 2020 року Микола Семена виїхав з окупованого Криму на материкову частину України. За розпорядженням президента України журналіст пройде курс лікування і реабілітації на базі державної наукової установи «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини «Державного управління справами» в Києві.
  • 24 лютого Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова повідомила, що за сприяння Офісу президента і Київської міської державної адміністрації Миколу Семену забезпечили тимчасовим житлом.