Росфінмоніторинг виключив кримського журналіста Семену з переліку екстремістів і терористів РФ

Новини
Микола Семена на форумі «Age of Crimea» в Києві Фото: YouTube UA: Крим

Федеральна служба з фінансового моніторингу РФ (Росфінмоніторинг) виключила кримського журналіста Миколу Семену з «Переліку осіб, причетних до екстремістської діяльності або тероризму», який в 2017 року був засуджений до умовного терміну в окупованому Криму, а 18 лютого поточного року виїхав з півострова після дострокового припинення умовного терміну і зняття судимості.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію сайту Росфінмоніторингу.

Ім’я Семени стоїть під №5 у розділі «Виключені» у «Переліку осіб, причетних до екстремістської діяльності або тероризму».

Як повідомлялось, 18 лютого 2020 року Микола Семена виїхав з окупованого Криму на материкову частину України. За розпорядженням президента України журналіст пройде курс лікування і реабілітації на базі державної наукової установи «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини «Державного управління справами» в Києві.

24 лютого Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова повідомила, що за сприяння Офісу президента і Київської міської державної адміністрації Миколу Семену забезпечили тимчасовим житлом.

Нагадаємо:

  • В липні 2016 року Росфінмоніторинг включив до Федерального переліку терористів і екстремістів 22 уродженців незаконно окупованого Росією Криму: кримських політв’язнів, журналістів і громадських активістів. Серед них був і Микола Семена.
  • 22 вересня «Желєзнодорожний райсуд» окупованого Сімферополя засудив Миколу Семену до 2 років 6 місяців позбавлення волі умовно із забороною на ведення публічної діяльності на 3 роки і випробувальним терміном 3 роки і зобов’язанням є 2 рази на місяць для контролю у ФСВП. «Суд» визнав Семену винним в скоєнні злочину передбаченого ч.2 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації). 18 грудня «Верховний суд Криму» пом’якшив вирок Миколі Семені в частині додаткового покарання: мова йде про заборону займатися публічною діяльністю на 2 роки, а не три, як було раніше в попередньому рішенні «суду».
  • В кінці вересня 2018 року ЄСПЛ зареєстрував скаргу Миколи Семени і його захисника, адвоката міжнародної правозахисної групи «Агора» Олександра Попкова на вирок «Желєзнодорожного райсуду» Сімферополя, який засудив журналіста на 2 роки 6 місяців ув’язнення умовно із забороною займатися публічною діяльністю.
  • 14 січня 2020 року в Криму «Желєзнодорожний райсуд» Сімферополя задовольнив клопотання адвоката Олександра Попкова і Миколи Семени про дострокове припинення випробувального терміну і зняття судимості з журналіста.