Прокуратура АРК повідомила про підозру екс-співробітникам СБУ, які проводили обшуки у кримських журналістів

Новини
Фото: investigator.org.ua

Прокуратура АРК спільно з Главком Нацполіціі в АРК і Севастополі, в четвер, 2 листопада, повідомили про підозру двом колишнім співробітникам СБУ, які після окупації Криму Росією, зрадивши присязі, перейшли на службу до ФСБ і згодом брали участь в незаконних обшуках житла кримських журналістів.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби прокуратури.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що 13.03.2015 співробітники незаконно утвореного на тимчасово окупованій території півострова Крим органу проникли до житла автора «Крим.Реалії» (проект «Радіо Свобода»), в якому провели обшук та вилучили ноутбук, флеш-накопичувач та інше», – йдеться в повідомленні.

Йдеться про обшук, проведений ФСБ в Красногвардійському районі у будинку батьків авторки і колишнього редактора Центру журналістських розслідувань Анни Андрієвської, яка згодом стала автором «Крим.Реалії».

Як зазначили у відомстві, в результаті проведення комплексу слідчих (розшукових) дій прокуратурою АРК спільно з ГУ Нацполіціі в АРК і Севастополі було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч.1 ст.162 (порушення недоторканності житла) КК України, колишньому слідчому ГУ СБУ в АРК, який перейшов на службу в ФСБ і брав участь в обшуку у Андрієвської.

«У кримінальному провадженні, розпочатому за фактами порушення недоторканості житла журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени, незаконного позбавлення його волі та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів повідомлено про підозру колишньому слідчому ГУ СБУ в АР Крим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 162 (порушення недоторканості житла) КК України, який на даний час є співробітником ФСБ РФ», – додали в прокуратурі.

У прокуратурі АРК не назвали імен підозрюваних екс-співробітників СБУ. За інформацією видання Крим.Реаліі, у справі Анни Андрієвської підозрюваним є Дмитро Грамашоd, у справі Миколи Семени – В’ячеслав Пизін.

Досудове розслідування у кримінальних виробництвах триває, встановлюється причетність всіх осіб, причетних до переслідування журналістів.

Нагадаємо, 13 березня 2015 року співробітники ФСБ провели обшук за місцем реєстрації авторки Центру журналістських розслідувань Анни Андрієвської, яка була змушена покинути Крим після його окупації в 2014 році. ФСБ порушила проти неї кримінальну справу за статтею 280.1 КК РФ (публічні заклики до посягання на територіальну цілісність РФ). Приводом для порушення справи стала стаття журналістки на сайті Центру журналістських розслідувань про волонтерів батальйону «Крим».

У квітні 2015 року з фактом незаконного обшуку співробітниками ФСБ в будинку батьків Андрієвської прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.162 КК України (порушення недоторканості житла).

19 квітня 2016 року в Сімферополі ФСБ провела обшук і порушила кримінальну справу щодо кримського журналіста Миколи Семени за його публікацію у виданні «Крим.Реаліі». ФСБ підозрює Семену в скоєнні злочину передбаченого ч.2 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації).

28 квітня 2016 року Семена після допиту слідчим ФСБ був переведений в статус обвинуваченого. Росфінмоніторинг вніс журналіста в Федеральний перелік терористів і екстремістів, в який включено понад 20 кримчан.

22 вересня 2017 року «Желєзнодорожний райсуд» окупованого Сімферополя засудив журналіста Миколи Семену до 2 років 6 місяців позбавлення волі умовно із забороною на ведення публічної діяльності на 3 роки і випробувальним терміном 3 роки і зобов’язанням є 2 рази на місяць для контролю у ФСВП. «Суд» визнав Семену винним в скоєнні злочину передбаченого ч.2 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації).