У Криму «суд» залишив під арештом активіста Володимира Балуха – адвокат

Новини
Володимир Балух

В окупованому Криму «Роздольненський районний суд» у четвер, 16 листопада, відмовився випустити з-під арешту українського активіста Володимира Балуха, незважаючи на різке погіршення стану здоров’я, а також необхідність доглядати за матір’ю, яка практично осліпла і знаходиться на його утриманні.

Про це повідомила адвокат активіста Ольга Дінзе в відеокоментарі, який опублікував на своїй сторінці в Facebook активіст Михайло Батрак, передає Центр журналістських розслідувань.

«Судом було ухвалене рішення про відмову задоволення клопотання з боку захисту, оскільки обставини, на думку суду, які послужили підставою для обрання відносно нього настільки суворого запобіжного заходу, на даний час не відпали», – сказала Дінзе.

Вона пояснила, що стороною захисту було подано клопотання на адресу «суду» про зміну Балуху запобіжного заходу на менш суворий, у вигляді домашнього арешту, або у вигляді підписки про невиїзд.

«Захист посилався у своєму клопотанні, як на стан здоров’я Балуха, яке в даний час значно погіршилося в зв’язку, в тому числі з його утриманням в рамках СІЗО і ненаданням йому належної медичної допомоги. А також у зв’язку зі станом здоров’я його мами Наталії Володимирівни Балух, яка в даний час практично не бачить. До затримання Балуха вона перебувала на повному його утриманні», – зазначила адвокат.

Також захист в своєму клопотанні посилавася на ст.255 КПК РФ, відповідно до якої особа, обвинувачувана у злочині середньої тяжкості, не може утримуватися під вартою понад 6 місяців. Тоді як Балух в рамках розгляду справи «судом» знаходиться вже більше 6 місяців під даним запобіжним заходом.

Однак «суд» не взяв до уваги аргументи адвокатів і залишив Балуха під вартою.

Нагадаємо, 4 серпня 2017 року «Раздольненський райсуд» засудив Володимира Балуха за звинуваченням в нібито зберіганні боєприпасів, до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів.

22 серпня в Криму проти Володимира Балуха порушили ще одну кримінальну справу нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця.

2 жовтня «Верховний суд Криму» скасував вирок Володимиру Балуху та відправив його кримінальну справу на новий судовий розгляд в іншому складі суду. При цьому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для Балуха залишається в силі.

7 листопада у «Роздольненському райсуді» почався повторний розгляд справи Володимира Балуха, обвинуваченого в незаконному придбанні та зберіганні вибухових речовин і боєприпасів.

10 листопада Балух на засіданні «суду» стало погано, йому викликали швидку допомогу і відвезли в Роздольненську райлікарню.

16 листопада Володимир Балух на засіданні «Роздольненського районного суду» звернувся з вимогою випустити його з-під арешту, оскільки за час перебування в СІЗО у нього значно погіршився стан здоров’я.