Умерова та Чийгоза могли обміняти на російських розвідників або терористів в Туреччині – Джемілєв

Новини
Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров в посольстві України в Туреччині, 26 жовтня 2017 р. Фото: Reuters

Президент РФ Володимир Путін за договором з турецьким президентом Реджепом Ердоганом міг звільнити з ув’язнення заступників Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза, незаконно засуджених в окупованому Криму, в обмін на російських терористів або розвідників, які були затримані в Туреччині.

Про це в ефірі радіо Hayat сказав лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв, передає Центр журналістських розслідуівань з посиланням на агентство QHA.

«4-5 жовтня ми були разом з Генеральним прокурором України в Анкарі, на наступний день у Ердогана повинна була бути зустріч з Путіним. Зустрітись з Ердоганом у нас просто фізично не було можливості і часу, ми выдлітали, але ми від імені кримськотатарської діаспори, яка дуже значна в Туреччині, написали йому листа, щоб він на зустрічі з Путіним підняв питання в принципі про всіх політв’язнів, і в першу чергу про Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза, а також про прийняття ефективних заходів щодо розшуку викраденого Ервіна Ібрагімова. Через три дні Ердоган приїхав сюди (до Києва – ред.) після зустрічі з Путіним. Спочатку вони з Порошенком говорили близько трьох годин на цю ж тему, а потім була зустріч з представниками кримськотатарської громадськості, по-моєму, нас було 10-12. Далі була окрема зустріч віч-на-віч з Ердоганом. І я у нього запитав, чи була розмова з Путіним на цю тему. Він сказав, що був. «І який результат?», – запитав я. Він посміхнувся і сказав, що результат найближчим часом побачите. Я зрозумів, що питання вирішене. Я не питав, якою ціною, але, наскільки я зрозумів, вони пару російських терористів все-таки віддали Путіну, не безкоштовно це обійшлося нам», – розповів Джемілєв.

Він зазначив, що така версія подій існує і в кримськотатарській діаспорі в Туреччині, хоча Реджеп Ердоган заявляє, що нічим при звільненні кримських політичних в’язнів не жертвував.

«Дуже багато разів ставили питання з приводу того, чи не означає звільнення Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова якесь послаблення. Нічого подібного. Ердоган, на відміну від багатьох голів держав, ще простягає руку Путіну. Він називає його другом або ще щось. Тому дратувати його йому не дуже хотілося, навколо нього залишилося і так небагато людей. І, як я говорив, чи то розвідників якихось російських, чи то терористів в Туреччині, вони обміняли. Хоча в розмові з Ердоганом на питання «Чим ви пожертвували?», він посміхнувся і сказав: «Нічим». Але насправді, в діаспорі ходять такі розмови. Точно ми, звичайно, потім дізнаємося, але приблизно так», – сказав лідер кримськотатарського народу.

Нагадаємо, 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією. 

27 вересня, в окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» засудивзаступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні і на 2 роки заборонив займатися публічною діяльністю. в закликах «до порушення територіальної цілісності РФ»

25 жовтня засуджених окупантами в Криму Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза видали Туреччині. 26 жовтня вони зустрілися в Анкарі з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

27 жовтня Умеров і Чийгоз прилетіли з Анкари до Києва. Заступники голови Меджлісу зустрілися з президентом України Петром Порошенко, який нагородив їх орденами «За заслуги». Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що Умеров і Чийгоз будуть жити і працювати в Києві.