Туреччина видала РФ двох російських шпигунів на обмін на звільнення Чийгоза і Умерова – ЗМІ

Новини
Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров в посольстві України в Туреччині, 26 жовтня 2017 р. Фото: Reuters

Туреччина видала Росії підозрюваних у шпигунстві громадян РФ Олександра Смирнова і Юрія Анісімова в обмін на звільнення заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова.

Про це повідомляє турецька телекомпанія Haberturk, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Радіо Свобода.

Як повідомляє телекомпанія, турецькі правоохоронці заарештували Смирнова і Анісімова в квітні 2016 року. Їх звинуватили в участі в угрупованні, відповідальному за вбивство семи чеченців у період з 2000 по 2015 рік.

За даними Haberturk, підозрювані відкинули звинувачення на свою адресу, серед яких були «спроби отримати секретну державну інформацію для цілей політичного або військового шпигунства» і «сприяння вбивству».

Затримані в Туреччині за підозрою у шпигунстві Олександр Смирнов і Юрій Анісімов Фото: haberturk.tv

Телекомпанія стверджує, що звільнення заступників голови Меджлісу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова і видача Росії Смирнова і Анісімова безпосередньо пов’язані.

Турецькі і російські чиновники не коментували цю інформацію.

Як повідомлялось, 18 листопада лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв заявив, що президент РФ Володимир Путін за угодою з турецьким президентом Реджепом Ердоганом міг звільнити з ув’язнення Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза, незаконно засуджених в окупованому Криму, в обмін на російських терористів або розвідників, які були затримані в Туреччині.

Нагадаємо, 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією. 

27 вересня, в окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні і на 2 роки заборонив займатися публічною діяльністю. в закликах «до порушення територіальної цілісності РФ»

25 жовтня засуджених окупантами в Криму Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза видали Туреччині. 26 жовтня вони зустрілися в Анкарі з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

27 жовтня Умеров і Чийгоз прилетіли з Анкари до Києва. Заступники голови Меджлісу зустрілися з президентом України Петром Порошенко, який нагородив їх орденами «За заслуги». Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що Умеров і Чийгоз будуть жити і працювати в Києві.