Захист вимагатиме замінити Балуху домашній арешт на підписку про невиїзд – Дінзє

Новини
Адвокат Ольга Динзє Фото: Youtube Крым Реалии

Захист українського активіста Володимира Балуха буде оскаржувати рішення «Роздольненського районного суду» окупованого Криму про обрання йому запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту і вимагатиме замінити його на підписку про невиїзд.

Про це повідомила адвокат активіста Ольга Дінзє агентству QHA, передає Центр журналістських розслідувань.

«Я вважаю, що дана постанова суду не грунтується ні на яких законах. Тому що немає причин для обрання стосовно Балуха настільки суворого запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту. Захист вважає, що Балух підлягає звільненню, і стосовно нього можна обрати більш м’який запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд … Але суд це навіть не розглядав і не відобразив у своїй постанові», – сказала Дінзе.

Вона зазначила, що в ході засідання 1 грудня захист активіста просив в разі, якщо «суд» обере запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, дозволити Балуху прогулянки, а також «виходити в магазин і пересуватися не тільки по території домоволодіння, а й прибудинкової території, оскільки він зареєстрований в приватному будинку, де всі зручності на вулиці».

«Тому Балуху необхідно виходити за межі житлового приміщення. Також захист просив суд дозволити Балуху спілкуватися по телефону з адвокатами. Однак суд у всьому відмовив. Тому сторона захисту має намір оскаржити це рішення. Йому небезпечно виходити навіть в туалет, адже тоді у суду з’явиться привід для зміни запобіжного заходу», – зазначила адвокат.

Нагадаємо, 4 серпня 2017 року «Раздольненський райсуд» засудив Володимира Балуха за звинуваченням в нібито зберіганні боєприпасів, до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів.

22 серпня в Криму проти Володимира Балуха порушили ще одну кримінальну справу нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця.

2 жовтня «Верховний суд Криму» скасував вирок Володимиру Балуху та відправив його кримінальну справу на новий судовий розгляд в іншому складі суду. При цьому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для Балуха залишився чинним.

7 листопада у «Роздольненському райсуді» почався повторний розгляд справи Володимира Балуха, обвинуваченого в незаконному придбанні та зберіганні вибухових речовин і боєприпасів.

29 листопада «Верховний суд Криму» задовольнив апеляційну скаргу сторони захисту Володимира Балуха і скасував рішення «Роздольненського районного суду» півострова про його арешт до 16 січня 2018 року. Згідно з попереднім рішенням «суду», активіст мав перебувати в СІЗО до 4 грудня.

1 грудня «Роздольненський районний суд» змінив запобіжний захід Володимиру Балуху з утримання під вартою на домашній арешт строком на 2 місяці. Його відпустили додому прямо з залу «суду».