На сайті президента зареєстрували петицію з проханням присвоїти звання Героя України кримчанину Балуху

Новини
Володимир Балух Фото: RFE/RL

В інтернеті закликали підписати петицію до президента Петра Порошенка про присвоєння кримчанину Володимиру Балуху, якого окупаційна російська  влада переслідує в Криму з політичних мотивів, звання Героя України.

Відповідну петицію на офіційному сайті інтернет-представництва президента України «Про присвоєння звання Героя України кримчанину Володимиру Балуху, який переслідується російською владою за свою публічну підтримку України» склала кримська журналістка Ганна Андрієвська, передає Центр журналістських розслідувань.

Як розповіла Андрієвська виданню Крим.Реаліі, петиція створена, щоб привернути увагу до історії кримського фермера, який змушений боротися з репресивною системою РФ в Криму.

«Як журналіст я багато пишу про його справу, і факти з неї свідчать про політичний характер кримінального переслідування. Володимир Балух переслідується за те, що публічно підтримав Україну в найскладніші моменти її історії. Присвоєння йому звання Герой України – це найменше, що може зробити держава, щоб віддячити і підтримати кримчанина. За допомогою цієї петиції я хочу з’ясувати, чи хвилює доля Володимира Балуха українське суспільство, заради якого він відмовляється співпрацювати зі слідством в обмін на більш м’який вирок. Кожен підпис під петицією означає солідарність з Володимиром Балухом і можливість донести до нього, що в своїй боротьбі він не один», – додала вона.

За чотири дні зібрано 158 підписів на підтримку пропозиції.

«Присвоїти звання Героя України Володимиру Балуху – кримчанину, який переслідується російськими спецслужбами за свої проукраїнські погляди … Володимир Балух підтримував Євромайдан у 2013-2014 році та відмовився визнати російську юрисдикцію у Криму, розмістивши на своєму будинку у кримському селі Серебрянка український державний прапор та табличку «Вулиця героїв Небесної сотні». Після цього його почали переслідувати представники ФСБ Росії, звинувативши у зберіганні боєприпасів. Майже рік Володимир Балух провів у слідчому ізоляторі», – йдеться в петиції.

Для розгляду петиції президентом України необхідно зібрати 25 тисяч підписів за 90 днів. 

Нагадаємо, 4 серпня 2017 року «Раздольненський райсуд» засудив Володимира Балуха за звинуваченням в нібито зберіганні боєприпасів, до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів.

22 серпня в Криму проти Володимира Балуха порушили ще одну кримінальну справу нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця.

2 жовтня «Верховний суд Криму» скасував вирок Володимиру Балуху та відправив його кримінальну справу на новий судовий розгляд в іншому складі суду. При цьому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для Балуха залишився чинним.

7 листопада у «Роздольненському райсуді» почався повторний розгляд справи Володимира Балуха, обвинуваченого в незаконному придбанні та зберіганні вибухових речовин і боєприпасів.

29 листопада «Верховний суд Криму» задовольнив апеляційну скаргу сторони захисту Володимира Балуха і скасував рішення «Роздольненського районного суду» півострова про його арешт до 16 січня 2018 року. 1 грудня «Роздольненський районний суд» змінив запобіжний захід Володимиру Балуху з утримання під вартою на домашній арешт строком на 2 місяці. Його відпустили додому прямо із залу «суду».

6 грудня Володимиру Балуху окупанти вручили постанову про притягнення як обвинуваченого за ч.2 ст.321 КК РФ (дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства). Звинувачення висунуто врамках кримінальної справи, порушеної під час утримання активіста в СІЗО Сімферополя: раніше по цій справі його звинувачували за ст.318 КК РФ (застосування насильства встосовно представника влади).