Заарештований активіст Бекір Дегерменджі з СІЗО потрапив в реанімацію – адвокат

Новини
Затримання Бекіра Дегерменджі в Сімферополі, 23 листопада 2017 р. Фото: RFE/RL

В окупованому Криму кримськотатарський активіст Бекір Дегерменджі, заарештований у «справі про вимагання», потрапив із СІЗО Сімферополя в реанімацію. Лікарі оцінюють його стан як вкрай важкий.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook кримський адвокат Едем Семедляєв, передає Центр журналістських розслідувань.

«Бекір Дегерменджі потрапив в реанімацію. За словами лікарів, його стан вкрай важкий. Протягом п’яти днів ми вимагали перевести його в лікарню для надання кваліфікованої медичної допомоги, але нас запевняли, що вони впораються», – написав Семедляєв.

Він додав, що в разі хвороби арештанти з СІЗО Сімферополя можуть потрапити тільки в реанімацію.

Напередодні, 12 грудня адвокат Едем Семедляєв повідомляв, що у Бекіра Дегерменджі різко погіршився стан здоров’я, він потребує термінової госпіталізації. Дегерменджі інвалід 3-ї групи через захворювання на астму. Однак звернення адвокатів були проігноровані.

Як повідомлялось, 23 листопада в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязім Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял повідомив, що громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики.

24 листопада «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Казима Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі на два місяці до 15 січня 2018 року.