У Криму в новому обвинуваченні по «справі 26 лютого» Чийгоз названий «організатором масових заворушень»

Новини
Ахтем Чийгоз (в центрі) на мітингу біля ВР АРК 26 лютого 2014 р. Фото: ark.gp.gov.ua

В окупованому Криму на засіданні «Центрального райсуду» Сімферополя по «справі 26 лютого» в понеділок, 25 грудня, «прокурор» оголосив нову, вже третю, редакцію обвинувального висновку, в якому заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз названий «організатором масових заворушень» біля стін кримського парламенту.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Крим.Реаліі.

У новому обвинувальному висновку говориться, що Ахтем Чийгоз є «організатором масових заворушень» біля Верховної Ради АР Крим 26 лютого 2014 року.

Згідно з озвученими даними обвинувального висновку, підсудні Алі Асанов, Мустафа Дегерменджі, Ескендер Емірвалієв, Талят Юнусов і Ескендер Кантеміров, підкоряючись «вимогам, які передавало керівництво Меджлісу, грубо порушували громадський порядок, супроводжуючи свої дії насильством».

Як пояснив кримський адвокат Едем Семедляєв, в обвинувальний висновок за клопотанням «прокуратури» було додано факт, що вирок щодо Чийгоза, в якому він названий «організатором масових заворушень», набрав чинності.

«Сьогодні було розглянуто одне клопотання «прокуратури» про зміну обвинувального висновку, в яке «прокуратура» додала той факт, що вирок щодо Чийгоза від 11 вересня вступив в законну силу. Тобто ті моменти, який були там вказані, були додані в обвинувальний висновок», – сказав Семедляєв в відеокоментарі, який опублікував на своїй сторінці в Facebook глава ЦВК Курултаю Заїр Смедляєв.

Наступне засідання «Центрального райсуду» Сімферополя по «справі 26 лютого» заплановано на 11 січня 2018 року.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.

29 січня 2015 року слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу. Російськими силовиками в окупованому Криму був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз за підозрою «в організації і участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року». 15 квітня по цій же «справі» був заарештований Алі Асанов, 7 травня в селі Грушівка під Судаком – Мустафа Дегерменджі.

20 червня 2016 року «Верховний суд Криму» ухвалив рішення розділити «справу 26 лютого» і судити його фігурантів окремо. Справу Чийгоза як «організатора» масових заворушень розглядав «Верховний суд Криму», справи інших п’ятьох фігурантів: Мустафи Дегерменджі, Алі Асанова, Арсена Юнусова, Ескендера Емірваліева і Ескендера Кантемирова, передані в «Центральний райсуд» Сімферополя.

Правозахисники вважають «справу 26 лютого» юридично нічим не обґрунтованою і розглядають її як інструмент політичного переслідування. При цьому, за участь у подіях 26 лютого заарештовані тільки активісти, опозиційні до діючої «влади» Криму.

11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року 

25 жовтня засуджених окупантами в Криму заступників голови Меджлісу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза видали Туреччині. 26 жовтня вони зустрілися в Анкарі з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

27 жовтня Умеров і Чийгоз прилетіли з Анкари до Києва. Голова Меджлісу Рефат Чубаров повідомив, що вони будуть жити і працювати в Києві.