До суду Москви подано позови Чийгоза і Умерова до адміністрації президента РФ – Полозов

Новини
Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров в посольстві України в Туреччині, 26 жовтня 2017 р. Фото: Reuters

До Тверського районного суду Москви від імені заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова подані адміністративні позови до адміністрації президента РФ з вимогою надати інформацію про умови їх звільнення з ув’язнення в окупованому Криму.

Про це повідомив російський адвокат Микола Полозов на своїй сторінці в Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Подав два адміністративні позови до адміністрації президента Путіна від імені Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова з вимогою надання інформації про укази про помилування.
Засекречування указів про помилування суперечить ч.2 ст.24 Конституції РФ », – написав Полозов.

Він також опублікував фотографії позовів, поданих до суду.

Фото: Facebook Николай Полозов

Нагадаємо, 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією. 

27 вересня, в окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні і на 2 роки заборонив займатися публічною діяльністю. в закликах «до порушення територіальної цілісності РФ»

25 жовтня засуджених окупантами в Криму Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза видали Туреччині. 26 жовтня вони зустрілися в Анкарі з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

27 жовтня Умеров і Чийгоз прилетіли з Анкари до Києва. Заступники голови Меджлісу зустрілися з президентом України Петром Порошенко, який нагородив їх орденами «За заслуги». Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що Умеров і Чийгоз будуть жити і працювати в Києві.

7 грудня Микола Полозов повідомив про намір Чийгоза і Умерова подати позови до адміністрації президента РФ з вимогою розсекретити акти про своє звільнення з ув’язнення в Криму, оскільки вони «юридично все ще в Криму», бо їм не видали ніяких документів про переміщення до Туреччини.