У Криму на «суді» односельці активіста Балуха спростували негативні характеристики про нього

Новини
Володимир Балух Фото: RFE/RL

В окупованому Криму на засіданні «Роздольненського районного суду» в п’ятницю, 12 січня, свідки захисту – односельці українського активіста Володимира Балуха спростували негативні характеристики про нього, дані місцевими силовиками.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію видання Крим.Реаліі.

Четверо свідків спростували відомості з характеристик дільничного і адміністрації села Серебрянка про те, що Балух нібито зловживав спиртним, застосовував насильство до членів сім’ї і не брав участі в громадському житті села. Також свідки вказали, що вхід на територію домоволодіння Балуха, де нібито були знайдені боєприпаси, що не був огороджений парканом і не охоронявся собаками, тобто туди міг вільно зайти хто завгодно.

В ході засідання «суддя» відмовила в клопотанні про перенесення допиту ще одного свідка на другу половину дня в зв’язку з тим, що він зайнятий на роботі в школі.

Захист також заявив клопотання про проведення почеркознавчої експертизи двох документів, підписаних «начальником кримського управління ФСБ» Віктором Палагіним. На думку захисту, в цих документах стоять підписи різних людей. Клопотання суддею було відхилено без пояснення причин.

Адвокати Балуха також повідомили, що повідомили «уряд Криму» про «численні порушення законодавства», допущених «прокурором» Дмитром Корольовим в ході судового процесу. Це було зроблено у зв’язку з тим, що Корольов представлений на звання «мирового судді» в Роздольненському районі.

Крім того, «суд» відхилив клопотання захисту про дослідження того, кому і куди були направлені боєприпаси Барнаульского патронного заводу, нібито знайдені на горищі будинку Балуха.

Адвокати просили «суд» відправити відповідний запит на патронний завод, але «суддя» відмовила в цьому, мотивувавши своє рішення тим, що воно подано не в письмовому вигляді.

Також на засіданні «суддя» провела огляд «речових доказів». Балух та його адвокат відмовилися брати в цьому участь через побоювання за своє життя і здоров’я.

Нагадаємо, 4 серпня 2017 року «Раздольненський райсуд» засудив Володимира Балуха за звинуваченням в нібито зберіганні боєприпасів, до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів.

22 серпня в Криму проти Володимира Балуха порушили ще одну кримінальну справу нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця.

2 жовтня «Верховний суд Криму» скасував вирок Володимиру Балуху та відправив його кримінальну справу на новий судовий розгляд в іншому складі суду. При цьому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для Балуха залишився чинним.

7 листопада у «Роздольненському райсуді» почався повторний розгляд справи Володимира Балуха, обвинуваченого в незаконному придбанні та зберіганні вибухових речовин і боєприпасів.

29 листопада «Верховний суд Криму» задовольнив апеляційну скаргу сторони захисту Володимира Балуха і скасував рішення «Роздольненського районного суду» півострова про його арешт до 16 січня 2018 року. 1 грудня «Роздольненський районний суд» змінив запобіжний захід Володимиру Балуху з утримання під вартою на домашній арешт строком на 2 місяці. Його відпустили додому прямо із залу «суду».

6 грудня Володимиру Балуху окупанти вручили постанову про притягнення як обвинуваченого за ч.2 ст.321 КК РФ (дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства). Звинувачення висунуто врамках кримінальної справи, порушеної під час утримання активіста в СІЗО Сімферополя: раніше по цій справі його звинувачували за ст.318 КК РФ (застосування насильства встосовно представника влади).

13 грудня «Верховний суд Криму» скасував постанову «Роздольненського районного суду» від 1 грудня про домашній арешт для Володимира Балуха, після чого повторно відправив його під домашній арешт.