Володимира Балуха засудили в Криму до 3 років і 7 місяців колонії-поселення

Новини
Володимир Балух в «Роздольненському районному суді» Криму, 16 січня 2018 р. Фото: Facebook Михаил Батрак

«Роздольненський районний суд» в окупованому Криму 16 січня засудив українського активіста Володимира Балуха, обвинуваченого в «зберіганні боєприпасів», до трьох років і семи місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Крим.Реаліі.

Перед засіданням «суду» Балух побажав українському народу не здаватися і боротися.

«Не на смерть йдемо. Думаю, незабаром все це вирішиться. Я Україні хочу побажати не здаватися і нести народу боротьбу. Боротьбу за те, за що багато життів поклали кращі люди країни. Якщо те, що зі мною відбувається – жертва, то я так не вважаю. Все буде нормально, ми все одно переможемо. Все буде Майдан», – сказав Балух журналістам перед початком судового засідання.

Російський прокурор попросив для українця 5 років і 1 місяць позбавлення волі з відбуванням у колонії-поселенні і оплату штрафу в розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Володимир Балух під час свого заключного слова на засіданні 15 січня заявив, що справа проти нього «сфабриковано в зв’язку з його політичною позицією» і це не змусить його любити «нову Батьківщину».

Нагадаємо, 4 серпня 2017 року «Раздольненський райсуд» засудив Володимира Балуха за звинуваченням в нібито зберіганні боєприпасів, до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів.

22 серпня в Криму проти Володимира Балуха порушили ще одну кримінальну справу нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця.

2 жовтня «Верховний суд Криму» скасував вирок Володимиру Балуху та відправив його кримінальну справу на новий судовий розгляд в іншому складі суду. При цьому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для Балуха залишився чинним.

7 листопада у «Роздольненському райсуді» почався повторний розгляд справи Володимира Балуха, обвинуваченого в незаконному придбанні та зберіганні вибухових речовин і боєприпасів.

29 листопада «Верховний суд Криму» задовольнив апеляційну скаргу сторони захисту Володимира Балуха і скасував рішення «Роздольненського районного суду» півострова про його арешт до 16 січня 2018 року. 1 грудня «Роздольненський районний суд» змінив запобіжний захід Володимиру Балуху з утримання під вартою на домашній арешт строком на 2 місяці. Його відпустили додому прямо із залу «суду».

6 грудня Володимиру Балуху окупанти вручили постанову про притягнення як обвинуваченого за ч.2 ст.321 КК РФ (дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства). Звинувачення висунуто врамках кримінальної справи, порушеної під час утримання активіста в СІЗО Сімферополя: раніше по цій справі його звинувачували за ст.318 КК РФ (застосування насильства встосовно представника влади).

13 грудня «Верховний суд Криму» скасував постанову «Роздольненського районного суду» від 1 грудня про домашній арешт для Володимира Балуха, після чого повторно відправив його під домашній арешт.