З ПриватБанку в 2014 році вивели в офшори $1,7 млрд – Reuters

Фото: Reuters

Влітку 2014 року 42 компанії, зареєстровані в Дніпропетровській області, уклали фіктивні угоди на поставки товарів, за допомогою чого вивели з України на Кіпр 1,7 млрд. дол. Ці фірми отримували кредити в ПриватБанку, власниками якого тоді були українські олігархи Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов.

Про це пише агентство Reuters з посиланням на рішення українських судів, передає Центр журналістських розслідувань.

Вказану суму компанії перерахували шести фірмам з Великобританії і Британських Віргінських островів як передоплату за майбутні поставки товарів (закупівлю марганцевої руди, мазуту, кранів). Однак ніяких поставок в подальшому не було. Кошти зберігалися в кіпрському філії ПриватБанку.

Так дніпропетровська компанія Profit 18 серпня 2014 року перерахувала 48,5 млн дол. компанії Trade Point Agro в якості передоплати за поставку 24 250 тонн поліетилентерефталату – полімеру, який використовується в тканинах і пластикових контейнерах. Trade Point Agro не змогла поставити зазначений товар. Коли український суд виніс рішення проти неї і зобов’язав повернути гроші, Trade Point Agro не оскаржила це рішення, але і не повернула кошти.

Угода між компаніями Profit і Trade Point Agro є частиною досудового розслідування, яке все ще ведеться в Україні щодо того, чи законно колишній менеджмент ПриватБанку виводив кошти за кордон.

Деякі з компаній, які кредитував ПриватБанк, так само як і фірми, які повинні були поставити послуги, мають ознаки фіктивності. Зокрема, ніяких ознак знаходження Trade Point Agro за вказаною адресою не було.

З’ясувалося також, що дві з компаній, зареєстрованих в Лондоні, Trade Point Agro і Teamtrend, мали загального директора, а Teamtrend і Collyer мають загальних секретарів та директорів.

У НБУ впевнені, що співробітники ПриватБанку штучно завищували вартість активів, під які вони надавали кредити, щоб створити враження, що заборгованість по кредитах становила 1,7 млрд. дол.

У консалтинговій компанії Gabara Strategies, яка виступає від імені колишніх акціонерів ПриватБанку – Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова – заявляють, що кредитування зазначених компаній не привели до втрати 1,7 млрд. дол. або будь-яких інших збитків фінустанови.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року Кабмін України ухвалив рішення про перехід найбільшого в країні комерційного банку ПАТ «Приватбанк» у власність держави. 21 грудня, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та міністерство фінансів України підписали договір про продаж 100% акцій ПАТ КБ «Приватбанк» та з цього моменту банк офіційно став державним.

Для докапіталізації «ПриватБанку» Кабмін випустив облігації внутрішньої держпозики на 117 млрд грн, при цьому папери на 25,8 млрд грн Нацбанк викупив в кінці грудня 2016 року, ще на 1,4 млрд грн – в січні 2017 року.

Генеральна прокуратура, НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідують кілька кримінальних проваджень за фактами розкрадань в особливо великих розмірах екс-власниками Приватбанку.

В грудні 2017 року ПриватБанк подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського, Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyn Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservices Ltd., які імовірно їм належать або знаходяться під їх контролем.

Позивач домігся, що суд як запобіжний захід 19 грудня видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Коломойського і Боголюбова і зазначених шести компаній на суму більше 2,5 млрд дол. 19 січня 2018 року Високий суд Лондона продовжив дію наказу про всесвітній арешт активів колишніх власників Приватбанку до чергового відповідного розпорядження суду.

Залучена владою України в 2017 році компанія Kroll за підсумками форензик аудиту ПриватБанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації в кінці 2016 року була об’єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум в 5,5 млрд дол.