У Бахчисараї на фасаді Великої Ханської мечеті з’явилися тріщини – Аблялімова

Новини
Фото: Facebook Namık Kemal Bayar

У Криму через проведеної окупантами так званої «реконструкції» Ханського палацу в Бахчисараї тріснув фасад Великої Ханської мечеті (Хан-Джамі – ред.).

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила колишній керівник Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ситуація з Великою Ханською мечеттю з кожним днем стає все більш і більш катастрофічною! Північний фасад мечеті тріснув! Там пішли тріщини через навантаження армопоясу і крокв. Мабуть тому тріснули вітражі! Впевнена, що про це знає і адміністрація заповідника, і горе-підрядники. Саме тому фасади мечеті ретельно завішували! Нас чекає катастрофа – обвалення фасаду!»- написала Аблялімова.

«Цим стінам понад 500 років! Їх не зруйнували ні війни, ні час – їх руйнують люди і їх абсолютна дурість! Люди, для яких кримськотатарська історія і культура ніколи не були цінністю!», – додала екс-керівник Бахчисарайського історико-культурного заповідника.

Екс-керівник Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова Фото: Facebook

Нагадаємо, в жовтні 2017 року з’ясувалось, що затіяна кримською «владою» дорога реконструкція фактично знищує Ханський палац у Бахчисараї. Всі роботи, які йдуть прискореними темпами, виконують не фахівці-реставратори, а звичайні робочі, які використовують методи, матеріали та інструменти, які руйнують первісний вигляд музею.

5 листопада 2017 року Мінкультури України висловило рішучий протест діям окупаційної «влади» Криму в зв’язку з проведенням незаконних робіт на території Бахчисарайського історико-культурного заповідника, які руйнують Ханський палац.

Кримські юристи та адвокати заявили про намір почати юридичну кампанію із захисту Ханського палацу в окупованому Бахчисараї,  якому загрожує райнація через нефахову та неузгоджену з ЮНЕСКО «реставрацію».

6 лютого 2018 року колишній голова комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян, кримський активіст Едем Дудаков повідомив, що черепицю і дерев’яні балки, зняті в результаті «реконструкції» Ханського палацу в Бахчисараї, виявили на території пам’ятки архітектури Зинджирли-медресе. За інформацією активіста, під час «реконструкції» дерев’яні балки Ханського палацу знищили. Частину розпиляли, а частину – відвезли. Крім того, за даними Дудакова, російська фірма-підрядник «Атта-груп», яка виконує «реставрацію», планує замінити старовинну черепицю на іспанську стилізовану.

10 лютого голова Меджлісу крымськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що в результаті проведення окупантами так званої «реконструкції» Ханського палацу в Бахчисараї окремі його об’єкти вже втратили свій автентичний вигляд.

15 лютого видання Crimean Tatars повідомило, що опади руйнують Ханський палац у Бахчисараї, що залишився без даху в результаті «реконструкції», яку проводять окупанти.

Ханський палац у Бахчисараї – пам’ятник історії і культури загальносвітового значення, єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. Палац входить до складу Бахчисарайського історико-культурного заповідника. Ханський палац знаходиться в попередньому списку ЮНЕСКО, чекаючи включення до списку всесвітньої спадщини. Досьє і заявка на включення в список були подані ще в 2012 році.